Kondom - så sikker er denne prevensjonen

Kondom gir god beskyttelse mot svangerskap, men aller viktigst - dette er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer.

KONDOM: Det finnes kondomer i flere fasonger og med alle mulige farger, smaker og lukter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KONDOM: Det finnes kondomer i flere fasonger og med alle mulige farger, smaker og lukter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kondom er en tynn gummistrømpe som tres utenpå en stiv penis. Den fanger opp sæden som kommer ved utløsning, og hindrer sædcellene i å komme inn i skjeden. Siden det trengs både en sædcelle og en eggcelle for at en graviditet skal oppstå, hindres dermed uønsket svangerskap.

Sikkerhet mot graviditet

Kondomet gir deg ganske god beskyttelse mot å bli gravid.

Hvis 100 par bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 2 og 15 av disse oppleve å bli gravide. Hvor sikkert kondomet er i praksis, varierer hvordan kondomet settes på. Lærer du deg å sette kondomet på riktig, vil sikkerheten bedres, ifølge BMJ. Du kan også bruke kondom sammen med annet prevensjonsmiddel i tillegg, for eksempel p-piller.

Hvis 100 par bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 2 og 15 bli gravide.

Det finnes kondomer i flere fasonger og med alle mulige farger, smaker og lukter. Du kan til og med velge kondomer som har glidemiddel eller sæddrepende middel. Her gjelder det bare å eksperimentere og finne den som passer best for deg og partneren din.

Kondom beskytter mot kjønnssykdommer

Kondomet er det eneste prevensjonsmidlet som også beskytter deg mot seksuelt overførbare infeksjoner. Kjønnsykdommer som klamydia, herpes, kjønnsvorter og hiv/aids er de kjønnsykdommene du har størst risiko for å bli smittet av. Hvis du ønsker å beskytte deg mot å bli smittet, bør du absolutt bruke kondom. Det er særlig viktig hvis du har mange partnere.

LES MER: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Slik setter du kondomet riktig på

  1. Mange feiler selv før de har fått kondomet ut av pakken. Kanskje til og med flere år tidligere - en må nemlig lagre kondomet på riktig måte. Helst skal det ligge på et tørt, kaldt og mørkt sted. Det er ikke en spesielt god idé å ha det i baklomma eller å skvise det inn i lommeboka. Kondomer er nemlig skjøre, små fyrer som må behandles med forsiktighet. Hvis de blir sittet på eller klemt i hjel, duger de som oftest ikke så godt når det gjelder. Dessuten må du huske å se på datostemplingen. Alle kondomer er merket med siste forbruksmåned og -år. Hvis kondomet er utgått på dato - kast det.
  2. Hvis du har greid deg så langt, er det enda noen barrierer igjen. Den første er: hvordan få kondomet ut av pakken. Vær forsiktig - ikke bruk tennene! Hvis du har lange negler, må du passe på at de ikke lager riper/hull i kondomet.
  3. Hvis du ikke har en kondom med glidemiddel, kan du dryppe noen dråper glidemiddel inn i toppen av kondomet.
  4. Press deretter luften ut av toppen på kondomet, trekk forhuden tilbake og rull kondomet nedover penisskaftet. Når du har dekket hele penisen, kan du trykke forhuden oppover mot penishodet. Dermed kan forhuden bevege seg uten å ødelegge kondomet.
  5. Drypp gjerne noen dråper glidemiddel utenpå kondomet. Slik kan penis gli lettere inn og ut av skjeden.
  6. Trekk deg ut med en gang du har hatt utløsning. Det er viktig at du holder på roten av kondomet mens du gjør dette. Penis krymper nemlig litt etter utløsning, og da kan kondomet bli liggende igjen, og det er jo ikke særlig bra.
  7. For orden skyld: Kast kondomet. Du må aldri, aldri bruke et kondom to ganger. Bruk et nytt kondom neste gang du har sex.
KONDOM BESKYTTER: Den eneste måten å beskytte seg mot kjønnssykdommer Foto: NTB Scanpix/Timo Jaakonaho
KONDOM BESKYTTER: Den eneste måten å beskytte seg mot kjønnssykdommer Foto: NTB Scanpix/Timo Jaakonaho Vis mer

Gratis kondomer på nett

Å bestille kondomer på nett hjem i postkassen, helt gratis, er et tilbud fra Helsedirektoratet. Du betaler kun for en vanlig sms. Slik skaffer du deg gratis kondomer på nett, kommer til din postkasse i diskré forsending.

Fordeler med kondom

Ulemper ved kondom

  • Den eneste måten å beskytte seg mot kjønnssykdommer
  • God sikkerhet mot graviditet ved riktig bruk
  • Rimelig (kan være gratis)
  • Kan være et hjelpemiddel hvis man har problemer med for tidlig utløsning
  • Kan sprekke ved feil bruk
  • Noen menn eller kvinner kan reagere med allergi på lateks i kondomet
  • Noen menn mener kondomet gjør penis mindre følsom
  • Noen mener at å avbryte for å sette på kondom, forstyrrer sexopplevelsen.

Kjønnssykdommene med størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Mer sjeldne kjønnssykdommer:

Kilder:

Denne saken ble oppdatert i sin helhet av sykepleier og redaktør Elisabeth Lofthus. Kilde: BMJ. Saken ble opprinnelig skrevet av Heidi Lindland, stud. med i 2006.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer