Mange tror at oralsex er trygt eller tryggere enn vaginalt eller analt samleie, men er det egentlig det?
– Det er alltid en risiko å få kjønnssykdommer via oralsex. Det bør man være klar over, sier Marius Johansen, tidligere medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet og nå redaktør for metodebok for seksuell helse, tidligere fortalt til Lommelegen.no.
Fem potensielle kjønnssykdommer
For å beskytte seg best mulig mot seksuelt overførbare infeksjoner, er det kondom som gjelder - også ved oralsex.
Følgende kjønnssykdommer kan du få av oralsex:
- Gonoré
- Herpes
- Syfilis (sjelden kjønnssykdom som kan smitte via oralsex)
- HIV (Smitterisikoen er til stede ved oralsex, men er veldig mye lavere enn ved vaginalt eller analt samleie)
- Klamydia (teoretisk mulig, men testes sjelden ut i praksis)

Skabb gir utslett og kløe
Det er først og fremst gonoré og herpes som er de vanligste kjønnssykdommene man kan få av oralsex. Syfilis er fortsatt sjelden, men det er generelt sett en viss økning. I 2019 ble det diagnostisert 206 tilfeller av syfilis, mot 231 tilfeller i 2018. Tilfellene fordeler seg på 192 menn og 14 kvinner.
Fortsatt smittes de fleste menn som har sex med menn ved tilfeldig sex i Oslo, men også utviklingen de siste år med mer smitte i det øvrige Norge fortsetter. Man blir særlig smittet i større byer eller på feriereiser til europeiske storbyer i følge Folkehelseinstituttet.
Blant heteroseksuelle kvinner og menn er forekomsten av syfilis nå vesentlig høyere enn for ti år siden, men den har holdt seg nokså stabil de siste årene.

Gonoré i halsen
– Disse kjønnssykdommene bør man være obs på. Gonoré er på fremmarsj her i Norge og er svært vanlig i utlandet, opplyser Johansen.
I 2019 ble det meldt 1703 gonorétilfeller i Norge, mot 1659 tilfeller i 2018. Situasjonen i Norge følger en internasjonal trend der gonoré øker kraftig i mange vestlige land. (1)
Etter flere års sammenhengende økning gikk forekomsten av gonoré i 2019 noe ned blant menn som har sex med menn, men den holder seg fortsatt på et høyt nivå. Blant heteroseksuelle kvinner og menn fortsatte gonoré å øke i 2019.(1)
Du kan bli smittet ved å utføre oralsex på en person som har genital gonoré.
– Man behøver ikke å ha symptomer, men hvis man får kan man ha halsbetennelse, hovne lymfeknuter på halsen og smerter - forteller Johansen.
Antibiotikaresistent gonoré er et økende problem. Internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen, forsterket av den økende forekomsten av gonoré.(1)

Genital herpes
Herpes på kjønnsorganene er en vanlig infeksjon man kan få via oralsex. Bare et fåtall av de smittede vet at de er rammet - og at de kan overføre sykdommen til sine partnere. Bruk av kondom ved samleie reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt.(2)
– Noen vil aldri få utbrudd selv om de har fått viruset, mens andre vil få det én gang eller flere. Viruset smitter fra munn til kjønnsorgan eller omvendt, forklarer Johansen.

Spørsmålene menn ikke tør stille legen
Symptomene på genital herpes kan være små og svake, som for eksempel:
- Svie eller kløe på kjønnsorganet eller ved endetarmsåpningen
- Et lite sår.
- Små rifter på forhuden, i skjedeinngangen, ved endetarmåpningen eller i huden mellom kjønnsorgan og endetarmsåpninga
- Utflod fra urinrøret og i skjeden.
- Noen opplever kraftige symptomer ved første utbrudd, som feber, forstørrede lymfeknuter og smertefulle blemmer i genitalområdet.
LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?
Kilder:
Artikkelen er oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 13.12.20. Kilder ved oppdatering: 1) FHI: Seksuelt overførbare infeksjoner i 2019 2) Sex og Samfunn: Seksuelt overførbare infeksjoner, herpes