Frykter du at du har fått HIV?

Mange har angst for HIV - ofte er bekymringen helt unødvendlig. Slik vet du om du kan ha blitt smittet av HIV-viruset. En test kan være en god idé hvis du har blitt utsatt for smittefare.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du hiv-angst? Det er du ikke alene om.

Lommelegen mottar ofte brev fra bekymrede lesere som er redd for at de har blitt hiv-smittet.

– Hiv er en sjelden sykdom. Smittsomheten og overføringspotensialet er begrenset, og det skal nok mye til for å bli smittet, sier doktor Johannes Thorvaldsen, som er Lommelegens spesialist på seksuelt overførbare sykdommer.

Thorvaldsen har svart på spørsmål i ni år, og helt fra dag én har det tikket inn mye spørsmål om hiv og seksuelt overførbare sykdommer.

I 1983, da hiv kom inn i verdensbildet for fullt, jobbet Thorvaldsen på seksjon for tiltak mot aids i Oslo.

HIV er en alvorlig sykdom som ubehandlet vil føre til immunsvikt og til slutt død. Men med dagens medisiner kan de aller fleste leve et fullverdig og langt liv selv om viruset blir værende i kroppen resten av livet. Hiv kan overføres seksuelt, men er ikke veldig smittsomt og kondom gir god beskyttelse. Litt over halvparten av de som smittes får influensalignende symptomer 2-4 uker etter smittetidspunkt. På behandling er man nærmest å regne som smittefri dersom man ikke har annen kjønnssykdom, ikke har målbart virus i blod og tar medisinene slik legen har forordnet dem. Selv om du ikke har symptomer, men har vært i risiko; ta en hiv-test! Lege: Åse Haugstvedt, Olafiaklinikken Redaktør Lommelegen: Elisabeth Lofthus Video: Per Ervland Prosjektleder: Håkon Eikesdal Vis mer

LES OGSÅ: Slik smitter hiv IKKE!

Få rammes av hiv

Hiv smitter hovedsakelig ved ubeskyttet samleie mellom kvinne og mann, og mann og mann. Menn som har sex med menn (msm) har mye større statistisk sjanse for å møte en partner som er hiv-smittet.

I desember i fjor ble det i alt meldt 5567 hivtilfeller i Norge, hvorav 3761 er menn og 1806 er kvinner. Dette er et samlet tall på hiv-smittede i Norge og noen av disse kan også være døde.

I 2014 ble det meldt om 193 nye hivtilfeller. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet, fhi.no.

– Klamydia og herpes forekommer mye hyppigere blant nordmenn enn hiv. Det er på mange måter et paradoks at man er så redd for noe som er så sjelden, sier Thorvaldsen.

– Hva er symptomene på hiv?

– En viss andel får det som kalles for et primært hiv-syndrom. Det er en influensalignende sykdom som kan opptre fra dager til et par uker etter smittetidspunkt. Man kan vanskelig skille det fra en akutt influensa, så det er svært få som blir knepet i det stadiet. Ofte tenker man ikke på det som har skjedd seksuelt og så er det kanskje høst og vinter, et naturlig tidspunkt for influensa, forteller Thorvaldsen.

LES OGSÅ: HIV og aids: Smitte, symptomer, stadier og behandling

Andre hiv-tegn:

Flere symptomer på HIV:

  • halsbetennelse og feber i vekslende grad
  • hudutslett
  • diaré
  • smerter i kropp, muskulatur og hode
  • generell sykdomsfølelse
  • hevelse av lymfekjertel, nakken, lysken og armhulene (kan også forveksles med kyssesyken)
  • sopp i munnhulen
  • Lett rødhet rundt nesepartiet med hvitlig flassing

LES OGSÅ: En nødvendig HIV-test

Greit å vite om hiv

De fleste får en hiv-infeksjon og så skjer det ingenting, ifølge Thorvaldsen.

– Fra man blir hiv-smittet kan det gå vekslende lang tid før hiv-testen slår ut. Vindusperioden er den tiden fra man blir smittet til den vanlige hiv-antistofftesten blir positiv. Det er en diskusjon i fagmiljøet om når hiv-testen endelig blir positiv. Nysmittede har mye virus i blodet og det formerer seg fort de første uker og måneder. I denne tiden smitter hiv-viruset lettere enn når virusmengden går ned og immunforsvaret tar hånd om infeksjonen, forklarer spesialisten på seksuelt overførbare sykdommer.

– Vi regner med at de mange nysmittede med høye virusmengder i blodet som ikke kjenner sin hivstatus, er en viktig faktor for de høye smittetallene blant menn som har sex med menn (msm). Tidlig diagnostikk er derfor et viktig tiltak, har seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Avdeling for infeksjonsovervåking, uttalt i en pressemelding på fhi.no:

– Dette gjelder selvsagt ikke bare for til msm, men hos alle som kan ha utsatt seg for hiv-smitte, sier han.

Ifølge Nilsen, er det menn som har sex med menn som er den desidert mest smitteutsatte gruppe i Norge når det gjelder hiv, gonoré og syfilis.

Kondombruk, økt testaktivitet og flere hivsmittede på effektiv behandling, er de viktigste forebyggende tiltakene.

LES OGSÅ: Spørsmål om hiv og oral-sex

Ta en hiv-test!

Hiv er ingen lett diagnose å stille per brev, så hvis du er redd for at du har blitt hiv-smitte, er det bare en ting å gjøre.

– Ta en hiv-test, så slipper du å tenke mer på det. Men har man først fått den angsten i seg, da skal det ikke mange stikk til som ikke kan settes i sammenheng med hiv. Fantasien settes i sving, og man lurer på om det meste kan det være et tegn på hiv. Det er bare en test som kan ta bort disse bekymringen, påpeker Thorvaldsen.

Testen tar som regel en ukes tid, mens Olafiaklinikken og Helseutvalget for homofile tilbyr hurtigtester.

– Ventetiden kan oppleves som en stor påkjenning. Husk at smittsom sykdom rammer ikke tilfeldig. Du får ikke malaria hvis du sitter på Snåsa. Det samme gjelder hiv. Du får ikke hiv hvis du ikke har utsatt deg for hiv-smitte, sier Thorvaldsen.

LES OGSÅ: Analkreft

Kan leve et langt liv med hiv

Hiv er ikke lenger en dødelig sykdom. Det er gode utsikter for at man kan leve et like langt liv som ikke-smittede.

– Smittede blir behandlet med medisiner som holder viruset i sjakk, og da har man like gode forutsetninger for å få et langt liv, opplyser Thorvaldsen.

– Hva da med smittsomheten?

– Den går ned veldig. Personen med behandling er mindre smittebærende enn den som uten behandling. Helsevesenet kan likevel ikke gi noen garanti for at du ikke vil smitte noen under ubeskyttet sex, men statistisk sett er sjansen til å smitte andre mye mindre, påpeker Thorvaldsen.

LES OGSÅ: Artikler og legesvar med fagfeltet hiv/aids

En skambelagt sykdom

Hiv er en sykdom som i stor grad er knyttet til skam og fordommer.

– I historisk perspektiv er det veldig interessant. Det tok av i 1987-89 - da fikk hiv svært mye offentlig oppmerksomhet. Sykdommen bød på en uendelighet av diskusjoner, som for eksempel: tvangstesting av grupper, hva skulle man gjøre med de uforsiktige unge kvinner og menn, og hva med barn med hiv, forteller Thorvaldsen:

– Hiv-sykdommen har gjennom årene medført debatter som angår det enkelte menneskets liv og måter å leve det på.

Han mener hiv representerer et paradigmeskifte i medisinsk historie.

– Det gjorde noe med samfunnet og pasientens rolle i samfunnet. Det var ikke en isolert sykdom, og den vekket så mange reaksjoner. Den berørte seksuelle minoriteter, prostituerte, tema om døden og den uhelbredelige infeksjonssykdom. Mye av dette henger fortsatt igjen, og er en bakenforliggende årsak til at vi ikke blir ferdig med hiv, sier Thorvaldsen.

På slutten av 80-tallet ble hiv delt inn i forskjellige kategorier. Man hadde «de uskyldig smittede», som hadde fått hiv via blodoverføring, og grupper som var smittet med hiv, som de prostituerte, menn som har sex med menn, og stoffmisbrukere, samt også innvandrere fra land med stor hyppighet av hiv.

– Men disse gruppene organiserte seg, og fikk en stemme som sa: «Hør her at jeg er ikke noe dårligere enn dere». Hiv bragte faktisk frem det beste i mange. I dag har vi for eksempel åpne homofile samfunnsledere, ordførere og ministere - og det var det mindre snakk om før aidsens tid, legger Thorvaldsen til.

  • Har du et spørsmål om hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer? Send inn ditt spørsmål til dr Johannes Thorvaldsen!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer