Fordeler og ulemper med kondom

Fordeler: -Sikkerhet: Hvis du bruker kondom på riktig måte, er du godt beskyttet mot uønsket graviditet. Av 100 kvinner som bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 3 og 10 kvinner bli gravide. Hvor sikkert kondomet er, avhenger i stor grad av deg selv. Hvis du kan bruke kondomet på en ordentlig måte, reduserer du mulighetene dine for å bli gravid betraktelig (Se kondomskolen).

-Lett å få tak i: Du kan få kjøpt kondomer i matbutikker, bensinstasjoner, parfymerier, automater, apoteker og på kondomerier. Du kan også bestille kondomer på Internett. Du trenger ikke å kontakte lege for å bruke det.

-Beskyttelse mot kjønnsykdommer: Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som også har god beskyttelse mot kjønnsykdommer som klamydia, hiv/aids, kjønnsvorter og herpes. Selv om kondomet beskytter veldig godt mot kjønnsykdommer, er det ikke 100 % sikkert.

-Få bivirkninger: Hvis du er allergisk mot lateks kan du få kløe, samt rød og sår hud. På apoteket kan du få tak i kondomer som er laget av uretanplast. Disse kan du bruke, selv om du er allergisk mot lateks. De er tynnere og sterkere enn vanlige kondomer, men koster også mer, ca. 20 kroner per kondom. Utenom lateks-allergi, er det ikke funnet noen andre direkte bivirkninger av å bruke kondom.

-Enkel å bruke: Med litt trening går det lett å ta på en kondom (Se kondomskolen).

Ulemper: -Motivasjon: Du må være motivert for å lære deg å bruke kondom på riktig måte.

-Forstyrrende: Kanskje synes du at det er forstyrrende å måtte ta på en kondom før samleiet. Noen er redd at det skal bli et unaturlig opphold i forspillet, og at en skal miste lysten på å ha samleie. Andre bruker kondomet som et ekstra pirrende element, som for eksempel at jenta tar på kondomet for gutten.

-Mindre følsomhet: Gutten får litt mindre følsomhet når han bruker kondom. For noen kan dette faktisk være en fordel. Gutter som bruker å få utløsning for tidlig, kan nemlig holde seg litt lenger før de kommer når en har samleie. Dermed kan samleiet vare lenger.

-Riktig lagring: Du må være påpasselig med hvor du oppbevarer kondomene, slik at de ikke blir ødelagt. De bør helst ligge på en kjølig og tørr plass, hvor det ikke blir utsatt for direkte sollys. Å ha kondomet i baklomma, er ikke noen god idé. Da kan den nemlig bli utsatt for trykk (når du sitter), og få små sprekker.

-Allergi. Noen blir sår og rød på penis av å bruke kondom. Da kan du være allergisk mot lateksgummi. Det samme kan skje hos partneren din; sårhet og rødhet der kondomet har vært i kontakt med hud og slimhinner. Ved lateksallergi kan dere bruke Avanti-00039, et kondom som er laget av Duro. Dette materialet er dobbelt så sterk som lateks, og kondomet kan derfor lages tynnere, noe som gir økt følsomhet. Kondomet 17006 (RFSU) og Silke-latex-00025 (World´s best) er uten glidemiddel, for deg som reagerer på det.