For tidlig sædavgang

Å oppleve at utløsningen kommer for fort er noe de fleste menn vil oppleve fra tid til annen. Men skjer det hver gang over lengre tid, kan du lide av for tidlig sædavgang.

FOR TIDLIG UTLØSNING: For tidlig sædavgang kan ha negativ innvirkning på forholdet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOR TIDLIG UTLØSNING: For tidlig sædavgang kan ha negativ innvirkning på forholdet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er for tidlig sædavgang?

I motsetning til hva man kan få inntrykk av gjennom sexskildringer i litteraturen eller på TV-skjermen, så er et samleie vanligvis ikke et maratonløp. I realiteten er det nærmere en sprint og i gjennomsnitt varer et samleie i kun fem minutter. De fleste av oss vil også oppleve at det fra tid til annen kan vare betydelig kortere enn dette. Dette er helt normalt, men hvis nesten hvert forsøk på samleie ender på denne måten kan det bli et problem. Det medisinske navnet på for tidlig sædavgang er prematur ejakulasjon, og det eksisterer flere mulige definisjoner på tilstanden. Den som i dag er vanligst i bruk sier at man har prematur ejakulasjon hvis utløsningen kommer før eller like etter at penis penetrerer skjeden eller anus.

Ikke uvanlig

Det er vanskelig å finne helt nøyaktige tall på hvor mange menn som lider av for tidlig sædavgang. Dette kommer av at definisjonen på tilstanden varierer veldig fra land til land. Enkelte studier viser imidlertid at opp hver tredje gutt eller mann har dette problemet i kortere eller lengre perioder i løpet av livet. Det kan oppstå i alle aldersgrupper. For tidlig sædavgang er altså langt fra en uvanlig tilstand.

LES OGSÅ: Hva er vanlig størrelse på penis?

Ofte ukjent årsak

Det er ofte vanskelig å finne ut hva som ligger bak at en mann utvikler denne tilstanden, men man regner med at psykologiske faktorer ofte spiller en stor rolle. Alt fra en forbigående stresset livssituasjon, til mer alvorlige tilstander som angst og depresjoner, er vist å øke sjansen for prematur ejakulasjon. Noen ganger ligger det uheldige hendelser tidligere i livet bak problemet. Dette kan være alt fra en negativ seksuell opplevelse som ung mann, til alvorlige traumer som seksuelt misbruk.

I noen veldig få tilfeller ligger den en fysisk årsak bak. Det er da gjerne ubalanser i hormonsystemet eller betennelser og infeksjoner i penis eller prostata. Enkelte skader på nervebaner i ryggmargen kan også gi en overfølsomhet i penis som igjen kan føre til prematur ejakulasjon.

Uavhengig av årsak så er det lett for at en mann som opplever dette vil havne i en ond sirkel, der frykten for at det skal skje igjen faktisk øker sjansen for nettopp det.

Når skal man oppsøke lege?

Hvis man opplever for tidlig sædavgang ved nesten hvert forsøk på seksuell aktivitet over flere måneder, kan det vær lurt å ta det opp med lege. Ofte vil bare det å få utelukket at det ligger noen sykdom bak problemet, være nok til at det løser seg av seg selv. Man kan da også få tatt opp en del andre plager som kan spille inn, for eksempel angst og depresjonsproblematikk. Av og til henger for tidlig sædavgang sammen med andre seksuelle problemer, spesielt gjelder dette ereksjonsproblemer. I slike tilfeller vil det ofte være svært nyttig å ta det opp med lege, siden behandling av det ene problemet ofte løser det andre også.

Hva kan man gjøre selv?

Det finnes flere øvelser og teknikker som har vist seg å være svært effektive og som man kan gjøre selv og sammen med partneren.

Bekkenbunnstrening
I og rundt bekkenet vårt finnes det et stort antall muskler og flere av disse spiller en rolle når det gjelder evne til å holde igjen en utløsning. Dette er muskler som mange av oss ikke trener regelmessig og som med alle andre muskler i kroppen så blir de da slappe og i dårligere stand til å utføre oppgavene sine. For menn som sliter med prematur ejakulasjon vil det ofte ha stor effekt å trene opp disse muskelgruppene. Det første man må gjøre er å finne de musklene som skal trenes. Dette er ganske lett siden det er de samme musklene som man bruker til å stoppe urinstrålen mens man urinerer eller for å stoppe en fis fra å slippe ut. Når du har funnet musklene skal du trene dem ved å knipe sammen og slappe av i repetisjoner på ti til femten ganger. Gjenta dette 3–5 ganger per dag.

Pause-klemmeteknikk
Denne teknikken går ut på at man skal stimulere penis helt til like før man kjenner at utløsningen kommer. I det øyeblikk stopper man stimuleringen og klemmer rundt penisskaftet akkurat før penishodet begynner. Dette taket holdes så helt til følelsen av umiddelbar utløsning går over. Dette må som oftest gjentas flere ganger og over lengre tid, men vil for mange med for tidlig sædavgang føre til en tydelig bedring etter hvert. Teknikken kan godt utføres alene, men har vist seg ekstra effektiv hvis det gjøres sammen med en partner.

Legen svarer: Hva hjelper mot for tidlig utløsning?

Finnes det hjelpemidler?

I tillegg til øvelsene over så fines der måter å senke følsomheten i penis på. Tidligere var det ofte nok å bruke et vanlig kondom, men i våre dager er disse blitt så tynne at i motsetning til hva mange tror, så senker ikke disse følsomheten i noen nevneverdig grad. Det finnes imidlertid kondomer som er tilsatt et svakt bedøvende stoff nettopp for å gjøre penis mindre sensitiv. Slike kondomer er lett tilgjengelig over nettet og i butikker som for eksempel kondomeriet. Det anbefales å kun bestille slike som er tilgjengelige i norske nettbutikker siden man da vet at de er riktig testet.

Det finnes også bedøvende salver og kremer som kan brukes, men disse regnes som legemidler og man trenger resept fra lege.

Medisiner mot for tidlig sædavgang

Selv om det ikke finnes noen spesifikk medisinsk behandling av prematur ejakulasjon, så har enkelte medisiner vist seg effektive i noen tilfeller. Dette gjelder først og fremst de såkalte SSRI medisinene, kanskje bedre kjent som lykkepiller, og som brukes mot depresjon og angst. Disse bruker litt tid på å virke, men kan gi god effekt hos en del menn med for tidlig sædavgang.

Enkelte studier tyder på at også medisiner som i dag brukes mot potensproblemer, også kan hjelpe mot tidlig sædavgang. Her er imidlertid resultatene ganske beskjedne og det er for tidlig å si noe om dette virkelig har noen effekt.

Prognose

For tidlig sædavgang er et vanlig problem som rammer mange menn, og som ofte oppleves som en tøff psykisk utfordring. Det kan lett føre til et redusert selvbilde og gi vansker med å knytte seg til en partner. Heldigvis er det i de fleste tilfellene en forbigående tilstand og følger man de rådene som gis over vil man ofte kunne få bukt med problemet på egen hånd innen ganske kort tid. Er man engstelig for at det ligger en sykdom bak, så er det lurt å ta det opp med lege så raskt som mulig. I de aller leste tilfellene vil man da kunne beroliges med at det ikke grunner i noe alvorlig.

LES OGSÅ HOS KK.NO: 10 vanlige grunner til at par slutter å ha sex

Kilder

1. Premature ejaculation. The Mayo Clinic
2. Advances in treating premature ejaculation. F1000 Prime Reports. 2014
3. Psychosocial interventions for premature ejaculation. Cochrane Library
4. Premature ejaculation: definition and prevalence. International Journal of Impotence Research. 2006

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer