Det har vært en kraftig økning av antall gonoré-tilfeller i Norge over de siste to årene, både blant menn som har sex med menn (msm), og heterofile menn og kvinner.
Bare i 2014 ble det diagnostisert 682 gonorétilfeller i Norge, mot 506 tilfeller i 2013. Det er en betydelig økning blant menn som har sex med menn, men også en økning mellom heteroseksuelle menn og kvinner.
Blant kvinner økte antall tilfeller med 74 prosent fra 2013 til 2014.
Av de 682 tilfellene var det 563 menn og 119 kvinner. Av mennene var 347 smittet homoseksuelt, 212 var smittet heteroseksuelt og for fire menn var seksuell praksis ukjent, opplyser Folkehelseinstituttet.
– Årsaken til økt smitte er at flere dropper kondomet enn før. Spesielt hos menn som har sex med menn, har kanskje frykten for hiv gradvis blitt borte, da man kan få god behandling for det. Dermed tar man flere sjanser, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet til Lommelegen.no.
LES OGSÅ: Alt om gonoré: Symptomer, smitte, test, behandling
Svært motstandsdyktige bakterier
Det som er ekstra bekymringsfullt med å få gonoré, er at gonokokkene begynner å bli så resistente at det er vanskelig å behandle dem.
– Gonokokkene har utviklet resistens nesten mot alle medikamentene. Det eneste som virker nå, er en injeksjonssprøyte med antibiotika. Utvikler gonokokkene resistens mot dette, har vi ikke noen flere valg, advarer Nilsen i Folkehelseinstituttet.
LES OGSÅ: Frykter du at du har fått HIV?
En veldig smittsom mikrobe
Det er ikke bare i Norge gonorétilfellene øker, sykdommen øker også i store deler av verden.
Thailand har lenge vært et viktig smitteområde for heteroseksuelle.
– Vi tror ikke de heteroseksuelle har endret adferd, men at de har blitt mer sårbare, fordi det nå er lettere å treffe på smittestoffet. Det er en veldig smittsom mikrobe, påpeker Nilsen.
Gonoré kan lett få et betydelig omfang, dersom den introduseres i miljøer med mye risikosex.
LES OGSÅ: Bekymret etter sex i Thailand
Homofile og heterofile menn mest utsatt
Selv om menn har 20-30 prosents risiko for å få gonoré, er likevel kvinner mer sårbare, fordi smitterisikoen hos dem er høyere. Kvinner har dobbelt så stor risiko - 50-70 prosent - for å få gonoré.
– Kvinnens vagina er mer egnet til å ta opp smittestoffer, hvis de først blir utsatt. I praksis er det likevel er det flere menn som får gonoré enn kvinner, fordi de har mer risikosex, forklarer Nilsen.
Gonoré har et betydelig utbruddspotensiale hvis den introduseres i miljøer med mye risikosex.
– Det er flest unge som får klamydia, fordi denne gruppen har mange tilfeldige sexpartnere. Hvis noen av dem blir smittet av gonoré, kan sykdommen på kort tid spre seg til mange, advarer Nilsen.
Mange homofile menn får gonoré via oralsex, og får infeksjonen i halsen. Dermed kan de lett smitte andre neste gang de praktiserer oralsex.
– Innlandssmitte øker. Det kan virke som om befolkningen har glemt sykdommen, og ikke lenger har et like bevisst forhold til det. Også helsetjenesten må nå være mer årvåkne for sykdommen, i forhold til å stille riktig diagnose og gi riktig behandling. Ubehandlet gonoré kan i verste fall gi alvorlig sykdom, sier Nilsen.
LES OGSÅ: Om riktig bruk av kondom
Vanskelig å oppdage gonoré
Gonoré kan også være vanskelig å oppdage. Siden sykdommen har vært sjelden de siste 25 årene, kan også helsetjenesten lett overse symptomer, eller sende hjem pasienter med feil behandling.
Cirka halvparten av alle kvinner som får gonoré har ingen symptomer, i motsetning til menn.
Slik er gonoré-symptomene hos kvinner:
- Symptomer oppstår to til sju dager etter smitte.
- Gul eller grønnlig utflod fra skjeden.
- Brennende smerte når du tisser.
- Smerter i nedre mageregion.
- I sjeldne tilfeller blødninger mellom menstruasjonsperiodene.
Gonoré-symptomer hos menn:
- Brennende smerte når du tisser.
- Trang til å urinere ofte.
- Væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt.
- Ømme testikler.
- Rødhet eller sårhet på tuppen av penis.
Du kan i tillegg få vondt i halsen hvis du har gonoré der. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.
Hvis du mistenker at du har gonoré, bør du ta kontakt med lege eller en klinikk for seksuell helse.
Kilde: Helsedirektoratet
- Har du et spørsmål om gonoré eller andre kjønnssykdommer? Send inn ditt spørsmål til Johannes Thorvaldsen.