Fire vanlige årsaker til lite sexlyst hos menn

- Blir lysten nedsatt, vil det også vil føre til problemer med ereksjonen, dette kalles erektil dysfunksjon, forteller sexolog.

PSYKISK ELLER FYSISK: Det er flere årsaker til nedsatt sexlyst. Stress og psykologiske mekanismer er hyppige årsaker, men det finnes flere. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB (Innfelt: Lommelegen)
PSYKISK ELLER FYSISK: Det er flere årsaker til nedsatt sexlyst. Stress og psykologiske mekanismer er hyppige årsaker, men det finnes flere. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB (Innfelt: Lommelegen) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Libido er latinsk for seksuelt begjær eller lyst.

Den seksuelle lystfølelsen skapes i hjernen som et resultat av at positive og gode minner, fantasier og syns-, lukt-, smaks- og hørselsinntrykk blandes til bevisste følelser av lyst.

Denne seksuelle lystfølelsen skaper signaler via nervebaner ned til penis som sørger for at penis blir erigert (stiv). Blir lysten nedsatt, vildet også vil føre til problemer med ereksjonen, dette kalles erektil dysfunksjon.

Hos både menn og kvinner har kjønnshormonet testosteron betydning for den seksuelle lysten.

Fire vanlige årsaker til nedsatt lyst hos menn:

1. Psykisk stress og depresjon

Her kommer selvsagt samlivsproblemer som en viktig grunn til nedsatt seksuell lyst. Lever man i et forhold som ikke fungerer, og det er mye krangling og negative ting som skjer i forholdet, så er det klart at dette virker negativt inn på den seksuelle lysten. Dette gjelder selvsagt begge kjønn, og uavhengig om man lever i et heterofilt eller homofilt forhold.

LES MER:

2. Nedsatt produksjon av kroppens testosteron

Det kan det være mange årsaker til. Som nevnt over kan også stress og depresjon virke bremsende på produksjon av kroppens testosteron.

Alder er også en faktor som spiller inn på kroppens nivå av testosteron. Det betyr at hos de fleste menn vil produksjonen av testosteron bli mindre ved økende alder. Men ikke nødvendigvis. Mange menn beholder et godt nivå av testosteron langt opp i høy alder.

Men her er det faktisk noe menn kan gjøre noe selv. For det har vist seg at det er en sammenheng mellom økt livvidde hos mannen og nedsatt produksjon av testosteron. Mange menn sliter med den berømmelige «ølmagen» som henger litt for mye over bukselinningen, og magefettet har vist seg å nedsette kroppens egen produksjon av testosteron. Men dette kan det jo gjøres noe med ved hjelp av bedring av kosthold og mer trening. Og det har hjulpet mange godt voksne menn til å få tilbake lyst, Og derved også bedret ereksjon!

3. Medikamenter

Svært mange medisiner har som bivirkning at de nedsetter den seksuelle lysten. Det gjelder ikke minst mange medisiner som menn får av legen sin til å behandle høyt blodtrykk. Det samme gjelder medisiner som skal virke mot depresjon og også sykdom som diabetes. Hvis man bruker slike medisiner og opplever nedsatt lyst, er det viktig å snakke med legen og be om eventuelt skifte til andre medisiner som ikke har denne bivirkningen. For det vil jo ikke bedre en depresjon å få nedsatt seksuell lyst!

LES MER:

4. Alkohol og rusmidler

Det er også viktig å å huske på at for mye inntak av alkohol kan være en klar årsak til nedsatt seksuell lyst. Et glass eller to kan øke lysten, ved at man tar bort en del av prestasjonsangst og spenninger i forbindelse med sex. Men for mye har en klar negativ innvirkning på seksuell lyst. Og evne! Og det samme gjelder rusmidler og ikke minst anabole steroider. Det ødelegger raskt både lyst og prestasjon!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer