Fire vanlige årsaker til lite sexlyst hos menn

- Blir lysten nedsatt, vil det også vil føre til problemer med ereksjonen, dette kalles erektil dysfunksjon, forteller sexolog.

PSYKISK ELLER FYSISK: Det er flere årsaker til nedsatt sexlyst. Stress og psykologiske mekanismer er hyppige årsaker, men det finnes flere. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB (Innfelt: Lommelegen)
PSYKISK ELLER FYSISK: Det er flere årsaker til nedsatt sexlyst. Stress og psykologiske mekanismer er hyppige årsaker, men det finnes flere. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB (Innfelt: Lommelegen) Vis mer

Libido er latinsk for seksuelt begjær eller lyst.

Den seksuelle lystfølelsen skapes i hjernen som et resultat av at positive og gode minner, fantasier og syns-, lukt-, smaks- og hørselsinntrykk blandes til bevisste følelser av lyst.

Denne seksuelle lystfølelsen skaper signaler via nervebaner ned til penis som sørger for at penis blir erigert (stiv). Blir lysten nedsatt, vildet også vil føre til problemer med ereksjonen, dette kalles erektil dysfunksjon.

image: Hva er erektil dysfunksjon? Også kalt impotens

Hva er erektil dysfunksjon? Også kalt impotens

Hos både menn og kvinner har kjønnshormonet testosteron betydning for den seksuelle lysten.

Fire vanlige årsaker til nedsatt lyst hos menn:

1. Psykisk stress og depresjon

Her kommer selvsagt samlivsproblemer som en viktig grunn til nedsatt seksuell lyst. Lever man i et forhold som ikke fungerer, og det er mye krangling og negative ting som skjer i forholdet, så er det klart at dette virker negativt inn på den seksuelle lysten. Dette gjelder selvsagt begge kjønn, og uavhengig om man lever i et heterofilt eller homofilt forhold.

LES MER:

2. Nedsatt produksjon av kroppens testosteron

Det kan det være mange årsaker til. Som nevnt over kan også stress og depresjon virke bremsende på produksjon av kroppens testosteron.

Alder er også en faktor som spiller inn på kroppens nivå av testosteron. Det betyr at hos de fleste menn vil produksjonen av testosteron bli mindre ved økende alder. Men ikke nødvendigvis. Mange menn beholder et godt nivå av testosteron langt opp i høy alder.

Men her er det faktisk noe menn kan gjøre noe selv. For det har vist seg at det er en sammenheng mellom økt livvidde hos mannen og nedsatt produksjon av testosteron. Mange menn sliter med den berømmelige «ølmagen» som henger litt for mye over bukselinningen, og magefettet har vist seg å nedsette kroppens egen produksjon av testosteron. Men dette kan det jo gjøres noe med ved hjelp av bedring av kosthold og mer trening. Og det har hjulpet mange godt voksne menn til å få tilbake lyst, Og derved også bedret ereksjon!

image: Testosterontilskudd - Mirakelkur eller humbug?

Testosterontilskudd - Mirakelkur eller humbug?

3. Medikamenter

Svært mange medisiner har som bivirkning at de nedsetter den seksuelle lysten. Det gjelder ikke minst mange medisiner som menn får av legen sin til å behandle høyt blodtrykk. Det samme gjelder medisiner som skal virke mot depresjon og også sykdom som diabetes. Hvis man bruker slike medisiner og opplever nedsatt lyst, er det viktig å snakke med legen og be om eventuelt skifte til andre medisiner som ikke har denne bivirkningen. For det vil jo ikke bedre en depresjon å få nedsatt seksuell lyst!

LES MER:

4. Alkohol og rusmidler

Det er også viktig å å huske på at for mye inntak av alkohol kan være en klar årsak til nedsatt seksuell lyst. Et glass eller to kan øke lysten, ved at man tar bort en del av prestasjonsangst og spenninger i forbindelse med sex. Men for mye har en klar negativ innvirkning på seksuell lyst. Og evne! Og det samme gjelder rusmidler og ikke minst anabole steroider. Det ødelegger raskt både lyst og prestasjon!

image: Hva er normal størrelse på penis?

Hva er normal størrelse på penis?