Ereksjonssvikt – fysiske eller psykiske årsaker?

Hvis man sliter med ereksjonen, er det ikke alltid opplagt hva som er årsaken. Sexolog og lege Haakon Aars forklarer 4 forskjellige hovedårsaker.

HVORFOR ER EREKSJONEN DÅRLIG? Det finnes flere svar. Foto: Aller Media og US 2015 / Shutterstock / NTB
HVORFOR ER EREKSJONEN DÅRLIG? Det finnes flere svar. Foto: Aller Media og US 2015 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ereksjonssvikt, eller erektil dysfunksjon (ED), defineres som en vedvarende mangel på å bevare penis tilstrekkelig erigert til å kunne gjennomføre et vaginalt eller analt samleie.

Betegnelsen ED brukes om alle former for ereksjonssvikt, enten den er minimal, moderat eller av alvorlig karakter. Men det er bare alvorlig ereksjonssvikt som kan kalles impotens.

Hvorfor er det viktig å finne årsak til ereksjonssvikt?

Penis har en stor betydning for mannens opplevelse av mannlighet. For menn er det viktig å få ereksjon når man blir seksuelt stimulert, og å kunne opprettholde ereksjonen så lenge man ønsker det, slik at man kan gjennomføre et samleie. Med andre ord kunne penetrere; enten vaginalt eller analt. Derfor er det viktig å finne årsaken til når dette eventuelt ikke fungerer og oppsøke lege.

Hva er årsaker til ereksjonssvikt?

Man kan dele inn årsakene inn i 4 kategorier; fysisk, psykisk, livstilssykdommer og medikamenter.fysiske årsaker

1. Fysiske plager

Fysiske plager, som en del av akutt eller kronisk fysisk sykdom, smerter eller etter operasjoner og traumer. Herunder kronisk fysisk sykdom som diabetes, MS, annen nevrologisk sykdom, sykdommer i rygg- og bekkenområdet, høyt blodtrykk, hjerneslag, hjertesvikt og hormonell ubalanse for eksempel for lite av kjønnshormonet testosteron. Kirurgi, og spesielt etter fjerning av prostata kan også lede til ED i større eller mindre grad.

2. Psykiske årsaker

Psykiske plager, som slitenhet, depresjon, angst eller lignende som kan ha med bakenforliggende sykdom eller stress å gjøre (psykisk uhelse). Herunder kommer ikke minst en vanlig årsak til ereksjonssvikt; nemlig det vi på fagspråket kaller «prestasjonsangst»; det at penis ikke står eller faller når vi minst ønsker det. På grunn av stress i situasjonen. Ikke minst er ikke dette uvanlig ved «første date» eller om man har kanskje drukket litt for mye.

Den berømmelige «tidsklemma» virker på menn på samme måte som kvinner erfarer den, man blir fysisk og psykisk sliten. Det nedsetter overskudd til seksuell lyst og dermed også evnen til ereksjon hos menn. Har man ikke lyst, får man heller ikke ereksjon. Det skal lystimpulser til for å få reisning. Og da virker heller ikke Viagra og de andre tablettene som finnes på apoteket mot ereksjonssvikt.

Samlivskonflikter i parforholdet med sjalusi og usikkerhet med hensyn på eventuell utroskap eller ulyst hos partneren er alle eksempler på psykiske belastninger som kan føre til ED.

3. Livsstilssykdommer

I tillegg kommer de såkalte livsstilssykdommene, forårsaket av blant annet feil kosthold og lite fysisk trening med påfølgende overvekt og fedme, som igjen kan føre til diabetes og ereksjonssvikt og herunder også lavt testosteron.

Mye alkohol kan også gi manglende ereksjon. Litt alkohol kan hjelpe i en del stressituasjoner, men for mye alkohol ødelegger definitivt for ereksjonsevnen.

4. Medisiner

Medikamentbruk og bivirkninger av disse kan virke inn på ereksjonsevnen. Det er dessverre mange medisiner som kan gi slike bivirkninger. Hvis du opplever dette er det viktig å ta det opp med legen din og eventuelt bli satt på et tilsvarende medikament som ikke har denne negative virkningen på ereksjonen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer