Selv om det er viktig å være klar over at aldring og problemer i forbindelse med aldring kan føre til problemer med seksuallivet, er det vel så viktig å ikke se på seksualproblemer som en naturlig del av det å bli eldre.
Sex = ungdom?I vår vestlige kultur forbinder vi nok gjerne sex med ungdom og det å skape en familie. Men sex er selvsagt mye mer enn det. Gjennom sex får vi tilfredsstilt basale behov for anerkjennelse og nærhet.
Dessuten er sex mye mer enn bare samleiet; det omfatter dyrebare tegn på ømhet og det å dele en intim og fin opplevelse sammen. Det er ingen grunn til at mennesker ikke skulle forbli seksuelt aktive hele livet så lenge helsa holder sånn noenlunde.
Få oppsøker legeDet har blitt gjort undersøkelser om seksualitet blant eldre, blant annet en undersøkelse fra 1999, der man så på holdninger til sex og seksuell adferd blant nær 1400 eldre.
Blant funnene kom det frem at svært få, bare ti prosent av mennene og syv prosent av kvinnene, hadde forsøkt noen medisiner, hormoner eller annen type behandling for å bedre sexlivet (Undersøkelsen ble utført av American Association of Retired Persons/Modern Maturity, mars 1999).
Dette siste kan tyde på at mange eldre mennesker lar være å oppsøke lege dersom de opplever seksuelle problemer. Dersom du er i denne gruppen, vit dette: Du er ikke alene, og det finnes god hjelp å få, av mange slag! Dersom mennesker over 50 år merker at de har fått drastisk redusert sexlyst eller problemer med å opprettholde tenningen bør de ikke nøle med å oppsøke medisinsk hjelp.
Aldring, sykdommer og skaderRisikoen for en rekke sykdommer og plager øker etter hvert som du blir eldre. Mange sykdommer og medisiner for disse, for eksempel gikt, høyt blodtrykk og reumatiske sykdommer, kan påvirke sexlysten på en negativ måte.
Når kvinner kommer i overgangsalderen synker østrogennivåene i kroppen, og dette fører til tørre og tynne slimhinner i skjeden som kan gjøre sex ubehagelig. Menn står i fare for å få prostataproblemer, og dette øker igjen sjansen for ereksjonsproblemer.
MennEreksjon: Når menn blir eldre, øker risikoen får å få ereksjonsproblemer eller nedsatt seksuell lyst. Det kan ta lengre tid enn før å oppnå en god ereksjon, og ereksjonen varer kanskje ikke så lenge som før. Det kan også være at man opplever endringer med hensyn til når man får orgasme, for eksempel at denne kommer fortere enn ønskelig.
Operasjoner på prostata: Forstørrelse av prostata eller kreft i prostata fører ofte til at man må operere vekk hele eller deler av prostatakjertelen hos menn. I forbindelse med denne operasjonen kan man en sjelden gang komme til å ødelegge nerver som er viktige for seksualfunksjonen. Snakk med legen din før operasjonen og få informasjon om den typen operasjon du skal gjennom kan føre til ereksjonsproblemer.
Sukkersyke: En av de vanlige langtidsvirkningene av sukkersyke er ødeleggelse av små nerver, blant disse nerver som går til penis. Dette kan føre til impotens. I de fleste tilfellene hjelper medisiner mot dette.
Impotens kalles det når evnen til ereksjon ikke lenger er til stede, eller at penis ikke er hard nok til å gjennomføre et samleie. Dette er et vanligere problem enn de fleste tror; så mange som én av ti jevnt over, og nærmere 30-50 prosent av menn mellom 40 og 70 år plages av ereksjonsproblemer i en eller annen form. Samtidig kan flere hjelpes enn de fleste er klar over: nesten alle kan få god hjelp! Oppsøk legen din dersom dette gjelder deg.
KvinnerOvergangsalder: I tiden rundt overgangsalder begynner nivået av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen å synke i kvinnekroppen. Dette fører ofte til forandringer i skjeden; slimhinnene blir tørre og tynne og kan føles såre under samleiet.
Det kan gå langsommere å oppnå seksuell respons på stimulering; man kan oppleve mindre fuktighet og mindre følsomhet. Slimhinnene blir også mer utsatt for infeksjoner, og kvinnen er også mer utsatt for å få ufrivillige urinlekkasjer.
Hormonerstatning forebygger at slimhinnene blir tynne og tørre. Hormonerstatning kan komme i form av tabletter (da virker det inn på hele kroppen) eller det kan være som lokal krem til skjeden (da virker det kun der).
Det finnes flere alternative behandlingsformer. Dersom dette gjelder deg: oppsøk legen din; det er ingen grunn til at du skal streve alene med dette.
Fjerning av livmoren: Når denne operasjonen er gjort som den skal, har den ikke noen innvirkning på seksualfunksjonen. Men noen kvinner føler seg kanskje litt mindre "kvinnelige", og dette kan påvirke den seksuelle selvtilliten. Snakk med partneren din eller legen din.
Fjerning av bryst: Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge, og omtrent én av tolv kvinner opplever å få dette. I de fleste tilfellene må man fjerne deler av eller hele brystet. Selv om kroppen er like mye i stand til seksuell aktivitet som tidligere, kan kvinnen føle seg mindre seksuelt attraktiv, og hun kan selv miste noe av sexlysten.
Av og til kan det være veldig nyttig å snakke med andre som er i samme situasjon. Oppsøk Foreningen for brystkreftopererte. Der treffer du mange kvinner (og deres pårørende) som strever eller har strevd med det samme som deg.
BeggeDette er problemer som ikke er en del av den normale aldringsprosessen, men som forekommer hyppigere i eldre alder hos både menn og kvinner.
Hjertesykdom: Personer med hjertesykdom eller personer som har opplevd et hjerteinfarkt kan være redde for at sex vil kunne føre til et nytt infarkt. Risikoen for dette er svært lav. Snakk med legen din om dette og få råd. Som regel kan man ha et fullverdig seksualliv to-tre måneder etter et hjerteinfarkt.
Slag/drypp: Slag eller drypp kan føre til svakhet eller lammelser i deler av kroppen. Ved å prøve andre stillinger eller tekniske hjelpemidler kan dette som oftest avhjelpes. Seksualfunksjonen blir sjelden ødelagt av et drypp eller et hjeneslag. Det er også lite sannsynlig at seksuell utfoldelse vil føre til en nytt drypp eller slag.
Gikt: Leddsmerter kan gjøre seksuell utfoldelse smertefullt og vanskelig. Smertestillende og leddoperasjoner kan bedre dette noe. I noen tilfeller kan imidlertid medisinene i seg selv redusere sexlysten. Prøv om varme bad, trening, hvile eller andre stillinger kan hjelpe.
Andre faktorer som innvirker på seksualfunksjonenAlkohol: Kan gjøre ereksjonen svakere for menn og kan føre til forsinket orgasme hos kvinner.
Medisiner: En rekke medisiner kan ha negativ innvirkning på seksuallivet. Blant de vanligste er blodtrykksmedisiner, antidepressiva og beroligende midler.
Dersom du tror at dine medisiner virker negativt inn på ditt seksualliv, snakk med legen din om det finnes bedre alternativer.
Følelsesmessige problemerEvnen til og lysten på sex er en komplisert blanding av fysiske og følelsesmessige faktorer. Frykt for å ikke strekke til kan påvirke evnen til å få det til.
Menn som går og er redde for at potensen skal bli dårligere med årene, kan bli så opptatt av og nervøse for dette at selve stresset gir ereksjonsproblemer.
Kvinner er ofte redde for å virke mindre attraktive etter hvert som hun blir eldre. Dette kan ødelegge for kvinnens lyst og hennes evne til å nyte sex.
Eldre par kan selvfølgelig også streve med akkurat de samme samlivsproblemene som yngre par gjør. Men i tillegg kan det være bekymringer i forbindelse med alder, sykdom, pensjonisttilværelse og annet som bidrar til problemer også i sexlivet.
Selv om sykdom, skade eller medisiner kan virke inn på seksuallivet, kan du sammen med legen din finne løsninger selv ved alvorlige sykdommer - dersom dere prøver. Ikke la noe hindre deg fra å nyte et fullverdig seksualliv i dine eldre dager!