Hvordan smitter klamydia?

Sykdommen kan overføres ved forskjellige seksuelle aktiviteter, ikke bare samleie.

DETTE ER KLAMYDIA: Legespesialist Åse gir deg fakta. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klamydia er en av de mest vanlige seksuelt overførbar infeksjon vi har i Norge. Det antas at 3-6 % av personer under 25 år har klamydia, de fleste uten symptomer. (1)

Nettopp fordi sykdommen gir sparsomt med symptomer er det vanskelig å vite at man er smittet, og derfor kan man også smitte andre uten å være klar over det. Det anbefales derfor å bruke kondom og testing etter hvert partnerbytte med ubeskyttet samleie.

Hvordan smitter det?

Klamydia smittes ikke bare ved samleie, men også ved andre seksuelle handlinger:

  • Samleie
  • Analsex
  • Oralsex
  • Petting; seksuelt samvær hvor man kjærtegner hverandre seksuelt uten gjennomført samleie.
  • Indirekte smitte fra fingre til kjønnsorganer eller fra sexleketøy som deles (dildo, oppblåsbar dukke).
  • Smitte kan også skje via fingrene fra kjønnsorganer til øyet.
  • Mor til barn: Smitte kan overføres ved fødselen og kan 2-3 uker etterpå utvikle infeksjon i øyet eller lungebetennelse.

Hvor stor risiko er det å bli smittet?

Smittefaren ved ett enkelt vaginalt samleie med smittet partner er om lag 10–20 % for begge kjønn. (1) En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen. (2)

Når kan man smitte andre med klamydia?

Uten behandling kan trolig den smittsomme perioden vare i over ett år. Infeksjonen gir ingen immunitet, du kan altså bli smittet av klamydia flere ganger. (1)

Det foreligger få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia, men antakelig vil de fleste av de smittede helbredes spontant i løpet av et år eller to. Behandling er sterkt anbefalt, fordi klamydia kan medføre komplikasjoner for noen.

Betyr det at partneren min har vært utro?

Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, er en nyoppdaget klamydia ikke nødvendigvis tegn på utroskap. (1)

Forebygging

  • Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig.
  • Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte.
  • Aktiv smitteoppsporing er et viktig forebyggende tiltak. Seksualpartnere de siste 6–12 månedene bør underrettes slik at de også kan teste seg.

Kilder:

1) Emetodebok for seksuell helse, Klamydia, Sex og Samfunn 2) Fhi.no: Om klamydia 3) Lvh.no 4) Fhi, veileder helsepersonell 5) MSIS.no: Statistikk Klamydia 6) Medscape: Chlamydia (Chlamydial Genitourinary Infections) 7) Helsebiblioteket 29.04.2020

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer