Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Nesten 25000 nordmenn smittes av klamydia årlig, men dette er bare én av flere seksuelt overførbare sykdommer. Vanligvis er både testing og behandling gratis.

Lurt å bruke kondom: Bruker du kondom med ny partner, behøver du ikke å teste deg for kjønnssykdommer. Foto: NTB Scanpix
Lurt å bruke kondom: Bruker du kondom med ny partner, behøver du ikke å teste deg for kjønnssykdommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter ved sex og munnsex. Risikoen minsker betraktelig ved bruk av kondom. Har du ubeskyttet samleie med en ny partner, er det lurt å ta en test for å vite at du ikke er smittet.

– Så lenge du har vært i en risikosituasjon, er det gratis å teste seg hos fastlegen, sier Tore Holte Follestad, spesialist i sexologisk rådgivning og assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo.

Man kan også teste seg gratis hos hudleger med drifttilskudd. De private senterne får ikke refusjon, så der må man betale selv.

Les mer: Symptomer på kjønnssykdommer

Klamydia uten å vite om det - oppdages først ved testing

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og ifølge Helsedirektoratet blir nesten 25 000 nordmenn smittet av klamydia årlig.

Ofte vil man kunne ha klamydia uten å vite det, da symptomer kan utebli. Dersom du får symptomer, vil det normalt gi svie ved vannlating, kløe og utflod. Er du i tvil om du kan ha klamydia, er det lurt å teste seg, da det kan føre til infertilitet og gi langvarige komplikasjoner dersom det ikke behandles.

– Det som er vanlig, er å teste seg for klamydia etter bytte av fast partner eller ved tilfeldig sex med ukjent partner. Andre tester som gonore og mycoplasma tester vi for ved negativ klamydiaprøve og fortsatte plager, sier Follestad.

Blodprøver for HIV, hepatitt eller syfilis tas om en ønsker det, eller har mistanke om man har fått det.

Mycoplasma genitalium kan gi samme symptomer, eller fravær av symptomer, som klamydia.

Spesialist i sexologisk rådgivning: Tore Holte Follestad Foto: Privat
Spesialist i sexologisk rådgivning: Tore Holte Follestad Foto: Privat Vis mer

Spesialist i hud- og veneriske sykdommer: Kinia Remaut Foto: privat
Spesialist i hud- og veneriske sykdommer: Kinia Remaut Foto: privat Vis mer

Slik blir man testet for kjønnssykdommer

Har man symptomer på kjønnssykdommer - eller seksuelt overførbare sykdommer som det mer korrekt heter, må man snarlig teste seg.

Skal man teste seg for klamydia, mycoplasma og gonoré, gjøres det ved urinprøve for menn, og penselprøve i skjeden hos kvinner.

– Her er det viktig å oppgi om man er heterofil eller homofil, i tillegg til å opplyse om man har hatt kun vaginal sex eller også oral- og analsex, sier Kinia Remaut, spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Volvat Nationaltheateret og Aleris Strømmen.

Enkelte kjønnssykdommer overføres også ved oralsex

Har man hatt analsex skal det også tas penselprøve fra anus, både hos kvinner og menn, for å teste for klamydia, mycoplasma og gonoré. Dersom man har hatt oralsex tar man penselprøve fra hals for å teste på gonoré.

– Hvis gonoréprøven er positiv, tar vi også en dyrkningsprøve, enten fra urethra, cervix, hals eller anus, avhengig av svaret. Det er viktig for å være sikker på at bakteriene ikke har blitt resistente mot gitt antibiotika, sier Remaut.

Genital herpesinfeksjon blir diagnostisert på grunnlag av typiske symptomer – ofte smertefulle blemmedannelser etterfulgt av skorper. Prøven må tas når pasienten har utbrudd, derfor inngår ikke herpes-test som rutineprøve ved testing av kjønnssykdommer.

KLAMYDIATEST: Kan utføres som hjemmetest Foto: Boots apotek
KLAMYDIATEST: Kan utføres som hjemmetest Foto: Boots apotek Vis mer

Test deg selv for klamydia hjemme, bestill prøveutstyr på nett

Synes du det er flaut å oppsøke lege for testing? Det er det ingen grunn til. Men det finnes et annet alternativ. Du kan bestille en hjemmestest, utføre testen selv og sende prøvesvar til lab i medfølgende konvolutt.

Les mer om dette hos Helse Bergen og Oslo Universitetssykehus. Disse sykehusene sender deg gratis testutstyr.

Enkelte apotek tilbyr også testing av klamydia, dette må du da betale selv.

Gratis behandling

Undersøkelse, behandling og kontroll av såkalte allmennfarlige smittsomme sykdommer, er gratis. Dette gjelder klamydia, gonoré, HIV, syfilis og hepatitt B. Mycoplasma er ikke på listen over disse sykdommene.

– Behandling er gratis for de nevnte sykdommene, bortsett fra mycoplasma. Selv om pasienter får påvist for eksempel klamydia på et privat senter, er behandling gratis, da det dekkes av folketrygden, sier Remaut.

Skal sexpartnere kontaktes ved positiv prøve?

Smittevernloven regulerer om man er pliktig til å foreta smitteoppsporing. En lege som vet, eller har mistanke om, at en allmennfarlig smittsom sykdom som skyldes overføring av smitte fra en person til en annen, skal foreta smitteoppsporing dersom det er gjennomførbart og hensynet til smittevernet krever det.

– Ved behandling av seksuelt overførbare infeksjoner er det viktig at pasienten har tillit til helsepersonalet. Loven er gaske klar, men det er viktig at pasienten skjønner at det er for hans eller hennes eget beste at tidligere og aktuelle partnere blir testet – det for å forebygge at andre blir smittet elelr at pasienten selv igjen blir smittet, sier Remaut.

Dersom pasienten ikke informerer partner(e), og har ubeskyttet sex med samme partner igjen, kan vedkommende bli smittet på nytt. Etter hvert kan man da risikere at bakteriene blir resistente mot antibiotika.

– De fleste pasienter har ingen problemer med dette, men dersom pasienten ikke ønsker å si ifra til partner(e) ber legen om navn, og ringer tidligere og aktuelle partnere – uten å oppgi kilden, selvfølgelig.

Smitteoppsporing er veldig viktig for å forebygge at andre blir smittet. Gonoré, HIV, hepatitt B og syfilis er meldepliktig.

Har du spørsmål? Send inn ditt spørsmål til spesialist i hud- og veneriske sykdommer Johannes Thorvaldsen her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer