Kjønnssykdommer man kan få i utlandet

Nordmenns dårlige kondomvaner gir økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner, og det er ekstra viktig å beskytte seg når man skal på ferie.

Ferietid: Nordmenn er dårligst i Europa på å bruke kondom. Foto: NTB Scanpix
Ferietid: Nordmenn er dårligst i Europa på å bruke kondom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kjønnssykdommer er det folkelige uttrykket for seksuelt overførbare infeksjoner, eller veneriske sykdommer, som det heter på det medisinske fagspråket.

Nordmenn er dårligst i Europa på å bruke kondom, noe som fører til større risiko for å bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner. Spesielt klamydia er svært utbredt blant unge voksne – ifølge Helsedirektoratet blir nesten 25 000 kvinner og menn smittet av klamydia årlig.

Både testing og behandling for seksuelt overførbare infeksjoner er enkelt, noe som sannsynligvis fører til at mange tar sjansen på å ha ubeskyttet sex. Men det er lurt å snu denne tankegangen om man skal på ferie.

– De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene vi har i Norge, er mest sannsynlig de samme kjønnsykdommene som man blir smittet av i utlandet også, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Bløt sjanker er utbredt i afrika, Karibia og sørøstasia, gir smertefulle sår på kjønnsorganene

Assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn: Tore Holte Follestad Foto: Privat
Assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn: Tore Holte Follestad Foto: Privat Vis mer

Landene flest blir smittet med kjønnssykdommer

Hvert år blir nordmenn smittet med kjønnsykdommer på ferie i utlandet, spesielt i land som Thailand, Filippinene, Spania og Tyskland.

Gonoré er vanligst, selv om det ikke er spesielt utbredt. Vi hadde 800 tilfeller av gonoré i fjor, hvor omkring 100 av disse smittes i utlandet. Omkring 50 personer smittes med hiv i utlandet, og omtrent samme antall får syfilis, sier Nilsen.

Hvilke symptomer skal man se etter?

Vanlige symptomer på kjønnssykdommer er svie ved vannlating og endret utflod. Man kan også få blødningsforstyrrelser, sår nedentil, smerter under samleie og magesmerter. Klamydia gir ofte ingen symptomer.

– Alt unormalt fra kjønnsorganene bør undersøkes av lege. Dersom man har hatt risikosex, altså ubeskyttet sex i utlandet, bør man teste seg for hiv. Hiv gir ingen symptomer i starten, derfor bør man ikke tenke på symptomer, men risiko, forklarer Nilsen.

Hepatitt B er en leverbetennelse som kan smitte seksuelt, og som er vanlig i noen land. Det finnes ingen generell anbefaling om å ta vaksine mot hepatitt B, men for noen kan det være lurt.

– Dersom man vet at det finnes muligheter for at man har ubeskyttet sex i risikoområder, bør man vaksineres for sikkerhets skyld. Det har vært en del tilfeller av hepatitt B i Thailand, og storbyer som Berlin og Barcelona.

Ikke glem å pakke det viktigste: Kanskje et par kondomer bør være med i kofferten? Foto: NTB Scanpix
Ikke glem å pakke det viktigste: Kanskje et par kondomer bør være med i kofferten? Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bruk kondom!

Det viser seg at det er flest menn som kommer hjem med en kjønnsykdom etter en utenlandsreise. Den eneste måten man kan beskytte seg selv mot seksuelt overførbare infeksjoner – både i Norge og utlandet – er ved å bruke kondom.

– Skal man ha sex på utenlandstur: Bruk kondom, eller så risikerer man mye problemer. Ved å bruke kondom unngår man ikke bare selve risikoen for smitte, men man slipper å komme hjem med angst, bekymringer og uro, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Sår på penis? Ulike årsaker

Smitter på samme måte

Det finnes ingen «sjeldne» kjønnssykdommer i utlandet. De seksuelt overførbare infeksjonene finnes i alle land, og smitter på samme måte, ifølge Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo.

– Dersom man har hatt ubeskyttet samleie på utenlandstur, skal man vente én uke før man tester seg for klamydia og gonoré, og 12 uker før man tester seg for syfilis og hiv.

I land utenfor Norden kan forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner være høyere enn i Norge, og det kan derfor være lettere å bli smittet av en infeksjon.

– Spesielt i deler av verden med høyere forekomst av hiv, for eksempel i Afrika sør for Sahara, er det større sannsynlighet for å bli smittet med for eksempel hiv. Men som sagt smitter det på samme måte, så eneste måten å beskytte seg på er ved å bruke kondom, sier Follestad.

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse av i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer