En herpesinfeksjon til underlivet, kalt genital herpes, skyldes en smitte med herpes simplex virus gjennom seksuell kontakt. Herpes er et virus, og er man først smittet ligger viruset latent i de nerverøttene dypt under huden som hører til det hudområdet som er infisert. De fleste av oss har herpesvirus liggende latent i kroppen.
Heldigvis: selv om du har viruset i kroppen, betyr det ikke at du er syk hele tiden. Du er bare syk når du har anfall med blemmer og sår. Og når du får behandling, så demper du bare sykdomsutbruddet. Behandlingen har ingen virkning på det latente viruset.

Hva er årsaken til herpes?
Førstegangsutbrudd etter smitte kaller vi for primær genital herpes, til forskjell fra tilbakevendende anfall med herpes. Det primære utbruddet kan være kraftig, mens de tilbakevendende utbruddene oftest er lettere og mer kortvarige.
Riktig diagnose er viktig
Har du fått et smertefullt utslett nedentil må du først få en diagnose hos legen din. Diagnosen stilles ved hvordan utslettet ser ut, og det kan tas virusprøve hvis du er tidlig ute.
Det finnes flere hudsykdommer og seksuelt overførte sykdommer som kan gi lignende utslett.
Mistenker du at du har fått et utslett nedentil som er overført ved seksuell kontakt, kan du kontakte et drop-in tilbud der du bor, eksempelvis Olafiaklinikken, hvis du bor på østlandsområdet.
Behandling av førstegangsutbrudd
Primær genital herpes, altså første gang du får utbrudd med herpes, kan gi betydelige plager. Det er flere ting som hjelper.
1. Få tabletter på resept av lege
Tabletter med valaciclovir er viktigst for å begrense utbruddet. Fås på resept av legen som stiller diagnosen. Kom i gang så tidlig som mulig og fortsett helt til det slutter å komme nye blemmer eller sår.
2. Hodepine og feber
Førstegangsutbrudd kan gi ikke bare uttalte smerter nedentil, men også hodepine, påvirket allmenntilstand og feber. Betennelsesdempende medisin i form av NSAID, for eksempel ibuprofen, kan hjelpe. Paracetamol er også et alternativ.
3. Bedøvende krem
Du kan smøre utslettet med bedøvende krem, gel eller salve. For eksempel Emla eller Xylocain som du også får uten resept på apoteket.
4. Sittebad
Sittebad vil si at du sitter i en balje med vann, eller i badekar.
Sittebad er lindrende, særlig hvis du som kvinne har mye smerter og sår mellom kjønnsleppene. Sitt i 10 min, 1–2 ganger daglig.

Du kan tilsette vann i baljen forskjellige ingredienser:
- Rensende: 10 ml ph-vennlig såpe i en balje med kroppsvarmt bad.
- Betennelsesdempende: Du får på apoteket kjøpt et kraftig fargestoff som heter kaliumpermanganat 3 %. Denne løser du i vann til rødvinsfarge, i praksis cirka 30 ml i en balje vann. OBS: Bruk gummi- eller plasthansker da fargestoffet brunfarger huden på hendene og neglene dine! Kan misfarge badekar, bruk balje.
Vannlatingen er ofte smertefull, særlig hos kvinner. Det er best å urinere i sittebadet eller i dusjen for å lindre smerten!

Hudlege: Slik behandler du munnsår
Behandling av tilbakevendende genital herpes
- Krem som inneholder virushemmende aciklovir og penciclovir fås uten resept på apoteket og kan forsøkes ved mindre sår. Du må komme i gang så tidlig som mulig, helst når det prikker og stikker i huden før du ser blemmer.
- Bedøvende krem i form av Xylocain eller Emla, som nevnt ovenfor.
- Sittebad med pH-nøytral såpe eller kaliumpermanganat, som nevnt ovenfor.
- Ved anfall med mye sårhet og smerter bør du ta tabletter i form av virushemmende valaciclovir. Du må komme i gang så tidlig som mulig. Du får denne på resept hos legen din, og du må alltid ha tablettene med deg.
- Ved hyppige og smertefulle utbrudd vil legen sette deg på fast forebyggende virusmedisin for en lengre periode.
- Rådgivende samtale hos lege eller sykepleier er til god hjelp, særlig hvis du er i et parforhold. Dette forebygger psykoseksuelle problemer knyttet til genital herpes.