Herpes genitalis - symptomer, smittemåter, diagnose og behandling

Herpes, også kalt kjønnsherpes, er en seksuelt overført sykdom som skyldes et av to virus i herpes familien, HSV-1 eller HSV-2. Det er en kronisk kjønnssykdom som kan komme tilbake hele livet.

Lommelegens serie om seksuelt overførbare infeksjoner presenteres i samarbeid med Olafia-klinikken og lege Åse Haugstvedt. Herpes er et virus og man antar at 1 av 4 nordmenn er smittet, de fleste av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes. Mange har ingen plager, mens andre får blemmer som blir til smertefulle sår på kjønnsorganet. Antivirus-tabletter kan lindre symptomene og forkorte utbruddet. Viruset blir liggende i dvale i kroppen og man kan få tilbakefalls-utbrudd senere. For å få en sikker diagnose må legen ta en prøve fra såret. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Herpes Genitalis, herpes simplex type 1 og 2 (HSV 1 og 2), er den medisinske betegnelsen på herpes som rammer underlivet - også kalt kjønnsherpes.

Hva er herpes?

Herpes er virus som forårsaker mange ulike sykdommer. Herpes simplexviruset gir smertefulle blemmer og sår i hud og slimhinner på lepper og i underlivet. Hvis du blir smittet vil vil du bli livslang bærer av viruset og sykdommen kan komme tilbake mange ganger i nye utbrudd. Det finnes ingen behandling som kurerer tilstanden, eller vaksine.

Det finnes mange grupper herpesvirus, noen av dem forårsaker helvetesild, kyssesyken (mononukleose), den fjerde barnesykdom - men dette er helt andre sykdommer, og har ingen sammenheng med herpes simplex.

Hva er herpes simplex?

Herpes simplex deles inn i to typer. Herpes simplex type 1 og Herpes simplex type 2. Før var det vanligst at type 1 ga munnsår og type 2 ga sår i underlivet, men nå ses begge typer som årsak til begge tilstandene. (2)

Utbredelse av herpes

Herpes simplex type 1 og 2 er veldig vanlige sykdommer. I Norge regner man med at ca 30% av alle 30 åringer er smittet med HSV-2 og mer enn 80% er smittet av HSV-1. Forekomsten av herpes øker årlig både i Norge og på verdensbasis, og er idag en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i den industrialiserte verden.

LES OGSÅ: Kjønnsykdommene som finnes i Norge

HERPES TYPE 1: HSV-1 er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HERPES TYPE 1: HSV-1 er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker og smittemåte

Smitte skjer via slimhinnekontakt og gjennom spytt og seksuell kontakt. HSV kan også smitte fra kjønnsorganer til munn og anus. Man er smittsom i opptil 12 dager ved et primærutbrudd og opp til 7 dager ved et gjentatt utbrudd. Man kan også være smittsom mellom utbrudd, men risikoen da er lavere enn i tiden rundt et utbrudd.

De fleste blir antageligvis smittet av en partner som - uvitende - er smittet med kjønnsherpes, men ikke har symptomer - såkalt asymptomatisk smitte. Asymptomatisk HSV-2 virusutskilling er mer vanlig enn HSV-1 virusutskilling.

Nyfødte kan smittes fra mor hvis hun har en aktiv infeksjon ved fødsel, og dette kan være veldig alvorlig, men er sjelden.

Inkubasjonstid

Det tar 2-12 dager fra du har blitt smittet til du får symptomer.

Symptomer på herpes

Mange som har HSV-1 og 2 har få eller ingen symptomer og dette fører til at opp mot 90% av smittede personer ikke vet at de er smittet. Symptomer på en herpes genitalis primærinfeksjon er de samme enten man er smittet av HSV-1 eller 2.

De vanligste symptomene er små blemmer rundt anus, vagina, penis, huden rundt underlivet og/eller munnen. Blemmer sprekker og etterlater sår som er vonde, og kan ta opp til en måned å bli borte. I tillegg kan mange under et primærutbrudd ha feber, hovne kjertler, hodepine og muskelsmerter. Hos kvinner kan kjønnsleppen være hovne, røde og såre, og både menn og kvinner kan oppleve smerte ved vannlating under primærinfeksjon.

Ved gjentatte infeksjoner er symptomene ofte mildere og kortere enn den første episoden. Herpes viruset ligger latent i nerverøttene og blir ikke borte, men de fleste opplever færre og færre utbrudd ettersom tiden går. Hvis man har blitt smittet av HSV-1 genitalt er gjentatte episoder mindre vanlige enn med HSV-2.

Herpesutbrudd

Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Etter noen dager kommer det blemmer og sår i underlivet. Blemmene sprekker, og sårene gror. Varigheten på utbruddet er 2-4 uker for herpes i underlivet.

Under det første utbruddet har man høye verdier av viruset og man er veldig smittsom. Dette reduseres også over tid, og HSV-1 har lavere virusbyrde enn HSV-2. Folk med nedsatt immunforsvar som for eksempel HIV smittete eller kreftpasienter kan få store utbrudd. Både HSV-1 og 2 kan føre til meningitt og encefalitt, infeksjoner i hjernehinnen og hjernen.

Slik stilles diagnosen

Ved primærinfeksjon er det det kliniske bildet og serologiske prøver som brukes til å stille diagnosen. Man skiller ikke vanligvis mellom HSV-1 og 2, men spesielle prøver kan bestillles av lege hvis det er nødvendig, særlig hvis man er i tvil om diagnosen, eller det er parfohold hvor rådgivning om fremtidige utbrudd og risiko for smitte er aktuelt.

Kan det være noe annet?

Herpes simpleks kan ha symptomer som kan ligne på andre sykdommer:

HERPESVIRUS: Digital illustrasjon av herpesvirus. Det er herpes simpleks som forårsaker kjønnsherpes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HERPESVIRUS: Digital illustrasjon av herpesvirus. Det er herpes simpleks som forårsaker kjønnsherpes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling av herpes

Ved primærutbrudd er det viktig å gi en antiviral medisin som Valtrex for å redusere utbruddet. Man kan ta Valtrex daglig som preventiv medisin hvis man har mange utbrudd eller vil redusere risiko for smitte av partner. I tillegg bruker man smertestillende medisiner hvis det trengs. Det finnes ingen kurerende behandling, og det er ingen vaksine mot herpes genitalis.

Ved bruk av kondom reduserer man smittefaren, og bruk av kondom og antiviral medisin reduserer smittefaren med opptil 75%.

Andre herpesvirus

Det er flere herpesvirus som gir sykdom hos mennesker. To andre virus i herpesfamilien som mange stifter bekjentskap med er Cytomegalovirus som medfører en forkjølelseslignende tilstand og Epstein-Barr virus, årsaken til kyssesyken (mononukleose). Men disse sykdommene har altså ingen sammenheng med herpes i underlivet.

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

LES OGSÅ: Alle kan bestille gratis kondomer på nett

KILDER: 1) SML.no 2) Fhi 3) Lommelegen om munnsår 4) Lommelegen om herpes genitalis 5) Lommelegen om hepes på øyet 6) Lommelegen om herpes 7) LVH 8) CDC

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer