Symptomer på gonoré

Smitten har økt de siste årene totalt. Hvordan vet man om man har blitt smittet av gonoré? Slik er symptomene hos kvinner og menn.

SMITTE: Bakterien Neisseria gonorrhoeae har inntatt skjede og livmorhals. Foto: BKateryna Kon / Shutterstock / NTB
SMITTE: Bakterien Neisseria gonorrhoeae har inntatt skjede og livmorhals. Foto: BKateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall meldte tilfeller av gonoré gikk ned i 2021. Trenden med nedgang er sannsynligvis på grunn av smitteverntiltak mot koronavirus, ifølge MSIS sin ferske rapport til FHI.

– Vi må derfor være forberedt på en endring i smitteutviklingen framover, forteller seniorrådgiver Øivind Nilsen på FHI sine nettsider.

Hvis man derimot ser på forekomst for de siste årene, er utviklingen mer bekymringsverdig. Gonoré hos heteroseksuelle kvinner, samt menn som har sex med menn, har økt markant.

Hvis du lurer på om du kan ha blitt smittet, er dette symptomene kvinner og menn opplever. Symptomene starter 2–7 dager etter de har blitt smittet.

Symptomer hos kvinner

UTFLOD HOS MENN: Gul eller grønn farget slim fra urinrøret hos menn er et klassisk symptom på gonoré. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
UTFLOD HOS MENN: Gul eller grønn farget slim fra urinrøret hos menn er et klassisk symptom på gonoré. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer hos menn

Menn får ofte mer symptomer enn kvinner.

  • Menn får vanligvis symptomer.
  • Svie/smerte ved vannlating (dysuri)
  • Utflod (ofte gulgrønn farge) fra urinrør.
  • Ømme testikler
  • Rødhet eller sårhet på tuppen av penis
  • Ved infeksjon i endetarmen: Kløe i endetarmen og svie/smerter, utflod fra rektum.
  • Hals: smerter og hevelse i svelg
  • Infisert væske fra kjønnsorganet i øyet kan gi øyeinfeksjon. Symptomer er rødt øye, øyesmerter og puss. Eventuelt også lysskyhet. (4)

Høy smittsomhet

– Gonoré har høy smittsomhet. Spredningspotensialet er derfor høyt dersom infeksjonen introduseres i miljøer med mye risikosex eller i ungdomsmiljøer med hyppig partnerskifte, sier Øivind Nilsen på FHI sine nettsider.

Her kan du lese mer hvordan gonore smitter, og ved hvilke seksuelle aktiviteter smitten er størst.

Når bør man teste seg og oppsøke lege?

– Gonoré er i seg selv potensielt alvorlige sykdommer som må forebygges , sier Øivind Nilsen.

Han påpeker også spesielt er den økende resistensen mot antibiotika hos gonokokker (bakterien som gir gonoré) som en alvorlig trussel.

Hvis du mistenker du at du kan være smittet av gonoré bør du teste deg. Gonoré har flere komplikasjoner hvis du over tid går med infeksjonen uten å behandle den som du kan lese om her. Behandlingen er antibiotika i sprøyteform eller tabletter.

Å ta en test kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. (3) Undersøkelse og behandling av gonoré er gratis i Norge.

Kilder:

1) MSIS.no: Statistikk for gonore 2) FHI.no: Gonore, Veileder for helsepersonell 3) Helsebiblioteket: Pasientinformasjon, Gonore 4) Emedicine.medscape: Gonorrhea Differential 5) SML: Gonore 6) FHI: Mindre hiv, gonoré og syfilis under pandemien

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer