Seksuelt overførbare infeksjoner

Seksuelt overførbare sykdommer, tidligere kalt kjønnssykdommer, er et samlenavn på alle infeksjoner som kan overføres ved seksuell kontakt.

SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER: Overføres ved seksuell kontakt og viser seg som sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER: Overføres ved seksuell kontakt og viser seg som sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er seksuelt overførbare infeksjoner?

Seksuelt overførbare infeksjoner blir også kalt kjønnssykdommer eller veneriske sykdommer. Dette er betegnelser på sykdommer som først og fremst overføres ved seksuell kontakt og som først viser seg som sykdom på eller i nærheten av kjønnsorganene. I dag er betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner mest brukt. De vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag er klamydia, herpes og kjønnsvorter. Men også gonoré og syfilis har økende antall sykdomstilfeller de siste årene.

Noen av de seksuelt overførbare sykdommene gir ikke symptomer hos alle og kan være vanskelig å oppdage. Du kan være smittet - og smitte andre - uten å være klar over det selv.

Hvordan smitter de?

Seksuelt overførbare infeksjoner smitter via slimhinner. Kontakt mellom en frisk og en smittet slimhinne skal til for at smitte skal overføres. Både vaginalsex, analsex og oralsex kan overføre smitte. Seksuelt overførbare infeksjoner smitter ikke fra toalettsetet eller badebasseng. Noen av sykdommene kan overføres til barn fra mor ved fødsel, men ikke alle.

Kjønnssykdommene med størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Andre seksuelt overførbare sykdommer

Kondom beskytter

Den eneste måten å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner er kondom.

Hvem bør teste seg?

Alle ungdommer og unge voksne bør teste seg for kjønnssykdommer hver gang de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.
Blant menn som har sex med menn (msm) er smittepresset for enkelte kjønnssykdommer større enn i den allmenne befolkningen. Seksuelt aktive msm anbefales derfor i tillegg å ta en full undersøkelse for alle kjønnssykdommer årlig, og hyppigere undersøkelser dersom en har flere partnere, ifølge Helsenorge.no.

LES MER: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer