Når dukker HPV opp i skjeden?

HPV-typer som rammer slimhinner smitter først og fremst seksuelt, men kan også smitte ved annen slimhinnekontakt.

HPV HOS KVINNER: Smitter vanligvis ved samleie, men også annen seksuell aktivitet. Illustrasjon: Buravleva stock / Shutterstock / NTB
HPV HOS KVINNER: Smitter vanligvis ved samleie, men også annen seksuell aktivitet. Illustrasjon: Buravleva stock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flere typer HPV

Det finnes mange ulike typer HPV, men noen typer rammer slimhinnene i kjønnsorganer, anus, munnhule og svelg. Disse HPV-typene smitter seksuelt, vanligvis ved samleie vaginalt, analt eller oralt, men HPV kan også overføres fra slimhinne til slimhinne via sexleketøy eller fingre dersom det går kort tid mellom kontakt med slimhinnene.

LES MER: Er alle typer HPV farlige?

Når blir man smittet av HPV?

Det vanligste er at HPV dukker opp i skjeden når en kvinne har vaginalt samleie med en mann som er bærer av HPV. Dette skjer ofte ved seksuell debut eller kort tid etter seksuell debut når du har sex med en mann som har hatt sex med andre før deg. Siden HPV vanligvis ikke gir noen symptomer, vil de fleste som er bærer av HPV ikke vite om det. Selv om HPV kan smitte fra mor til barn under fødsel, er det sjelden at barn er bærer av HPV-typer som smitter seksuelt.

Hvor mange er bærer av HPV?

Rundt 3 av 10 kvinner og menn under 30 år har en pågående infeksjon med HPV og kan dermed smitte andre. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men hos noen kan en HPV-infeksjon vedvare i mange år. Hos kvinner i alderen 34-69 år vil 6,5 prosent ha positiv HPV-test og dermed være bærer av viruset slik at de kan smitte andre.

Må man ha samleie for å bli smittet av HPV?

Nei. Den vanligste smittemåten er ved samleie, men all slimhinnekontakt kan føre til smitte av HPV. Det samme gjelder indirekte kontakt mellom slimhinner via fingre eller sexleketøy. I en studie fra USA som inkluderte kvinner i alderen 13-21 år viste at blant de som ikke hadde hatt samleie, var forekomsten av HPV likevel rundt 10 prosent.

Beskytter kondom mot HPV?

Kondom beskytter delvis. Studier viser at bruk av kondom kan redusere risiko for smitte av HPV med 50-70 prosent, men kondom gir ikke full beskyttelse siden HPV kan smitte fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet. HPV-vaksine har vist seg å gi god beskyttelse mot smitte av de HPV-typene som dekkes av vaksinen.

Hvor på kroppen er det HPV?

HPV-typer som smitter seksuelt finnes typisk i kjønnsorganer, rundt kjønnsorganer, rundt anus, i analkanalen, i munnhule og svelg hos de som er smittet. Det er også påvist HPV i urin og sæd. Merk at HPV kan være i en eller flere slimhinner, og alle slimhinner behøver ikke å være smittet på en gang.

HPV forekommer oftere i og rundt kjønnsorganene enn i munnhule og svelg. Par som praktiserer mange ulike typer sex (vaginalt, analt og oralt) bruker ofte lenger tid på å kvitte seg med HPV enn de som bare har en type sex, men også hos disse parene pleier en HPV-infeksjon å forsvinne i løpet av 6-24 måneder.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer