FHI melder om sterk økning av gonoré det siste året. I 2022 ble det meldt 1857 tilfeller av gonoré, mot 555 tilfeller i 2021. Økningen ses både hos menn som har sex med menn, og heteroseksuelle, spesielt hos unge kvinner.
Når bør du teste deg for gonoré?
De fleste infeksjoner med gonoré hos menn gir symptomer. Bare halvdelen av smittede kvinner får symptomer, så det er altså mulig å ha en infeksjon uten at du selv er klar over det.
Følgende personer bør teste seg for gonoré:
- Personer med symptomer på gonoréinfeksjon, som svie når du tisser eller utflod.
- Kvinner med symptomer eller tegn på bekkeninfeksjon. Det kan være symptomer som smerter i nedre del av magen, smerter under samleie, blødninger under eller etter samleie, illeluktende utflod eller hyppig og smertefull vannlating.
- Menn med symptomer eller tegn på infeksjon i bitestikkelen. Det er typisk symptomer som smerter i den ene siden av pungen, hoven og rød pung, svie ved vannlating og feber.
- Nyfødte med øyekatarr. Her bør både mor og barn testes.
- Personer som har hatt seksuell kontakt med en person med gonoré innenfor de siste tre månedene.
- Personer som har hatt seksuell kontakt med personer i miljøer eller land med høy smitterisiko.
- Etter kjøp eller salg av seksuelle tjenester.
- Menn som har sex med menn bør undersøke seg for alle kjønnssykdommer hvert år, og oftere dersom du har flere partnere.
Hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, kan det også være lurt å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Smertefullt, rødt og hovent penishode? Oppsøk lege

Mannlige kjønnsorganer og vanlige sykdommer
Symptomene på gonoré
Symptomer hos kvinner
Kun halvparten av kvinnene får symptomer. Symptomene kan være gul eller grønnlig utflod fra skjeden, brennende smerter når du tisser, smerter i nedre mageregion eller blødninger mellom menstruasjonene.
Gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne hos kvinner. Rundt 15 prosent av alle kvinner med gonoré får bekkeninfeksjon eller egglederbetennelse. Det kan føre til tette eggledere og problemer med å bli gravid.
Symptomer hos menn
Menn får ofte symptomer når de er smittet med gonoré. Symptomene er svie eller brennende smerte når du tisser, væske eller puss som kommer ut av penis, ømme testikler eller rødhet på tuppen av penis.
Andre symptomer
Gonoré kan også forekomme i hals eller endetarm. Det gir ofte ingen symptomer, men du kan oppleve smerter i halsen eller smerte, kløe eller utflod fra endetarmen. Ved alvorlige infeksjoner kan man få feber, utslett og smerter i store ledd.

Slik er symptomene på gonoré

Soppinfeksjon i underlivet (candida)
Hvor kan du teste deg?
Du kan teste deg hos fastlegen, helsestasjoner, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. Det er gratis å teste deg for kjønnssykdommer.
Er du smittet med gonoré er det viktig at du kontakter de du har hatt seksuell kontakt med de siste tre månedene, slik at de også kan teste seg.
Gjør det vondt å teste seg?
Testing for seksuelt overførbare sykdommer er ikke vondt. Prøven tas enten med en urinprøve eller en vattpinneprøve fra skjeden. Noen menn synes det er litt ubehagelig når det skal testes direkte fra urinrøret, men det gjør sjelden vondt. Noen ganger blir det også tatt prøve fra anus og halsen.
Det blir tatt kontrollprøve tidligst to uker etter behandling. Hvis du er testet positiv for gonoré, bør du avstå fra sex til det foreligger et negativt prøvesvar.

Betennelse rundt skjedeåpningen

Redusert sædkvalitet
Hvorfor er det viktig at du tester deg?
Ubehandlet kan gonoré føre til alvorlige komplikasjoner. Omkring 20 prosent av ubehandlet gonoré hos kvinner fører til bekkeninfeksjon og økt risiko for ufrivillig barnløshet, svangerskap utenfor livmoren og kroniske magesmerter.
Hos menn kan ubehandlet gonoré være årsak til innsnevring av urinrøret, infeksjon i bitestikkelen og kronisk betennelse i prostata.
Behandling av gonoré
Rask og vellykket behandling gir god prognose. Behandlingen er, i likhet med undersøkelsen, gratis i Norge. Gonoré blir behandlet med antibiotika. Den blir ofte gitt som en engangsdose med en sprøyte.
Dessverre utvikler gonorébakterien lett resistens mot ulike antibiotika, og dette er et økende problem i hele verden. Det er derfor svært viktig å forsøke å unngå å bli smittet i første omgang. Den beste beskyttelsen mot gonoré er å bruke kondom ved sex. Du bør bruke kondom både ved oralt-, vaginalt -og analt samleie.

Gonoré: Smitte, symptomer, test og behandling
