Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Les om smitte, symptomer, testing og behandling.

KLAMYDIA: En smittsom infeksjon som kan føre til betennelse i kjønnsorgan, urinrør, endetarm og en sjelden gang i øyet. Legespesialist Åse fra Olafiaklinikken forklarer. Video: Lommelegen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Klamydia skrives også chlamydia.

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon. Chlamydia trachomatis heter bakterien som overføres ved smitte. Infeksjonen gir ikke alltid så klare symptomer. Dersom den ikke behandles, kan det føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Det er derfor viktig at de som er smittet får behandling med antibiotika.

Det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg selv og sin seksualpartner mot klamydia er å bruke kondom. Har du hatt ubeskyttet sex med ukjent partner, bør du teste deg.

Hvor vanlig er klamydia?

Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdom vi har i Norge. Tallene for 2020 har ikke kommet enda, men ifølge MSIS ble det i 2021 diagnostisert 23 447 tilfeller tilfeller av klamydia i Norge. Antall tilfeller har vært økende fra 2005 til nå, men et lite dropp siste to årene, sannsynligvis på grunn av smitterestriksjoner som covidpandemien førte med seg. Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. (4, 1)

Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer i Norge

KLAMYDIA: Illustrasjon av bakterien som forårsaken sykdommen. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock
KLAMYDIA: Illustrasjon av bakterien som forårsaken sykdommen. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvordan smitter det?

En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen. Klamydia smittes ved:

  • Samleie
  • Analsex
  • Oralsex, men gir oftest ikke symptomer fra halsen.
  • Petting uten gjennomført samleie.
  • Indirekte smitte fra fingre til kjønnsorganer eller fra sexleketøy som deles (dildo, oppblåsbar dukke).
  • Smitte kan også skje via fingrene fra kjønnsorganer til øyet.
  • Mor til barn: Smitte kan overføres ved fødselen og kan 2-3 uker etterpå utvikle infeksjon i øyet eller lungebetennelse.

Hvor lang inkubasjonstid?

Tiden fra smitte til symptomer er 5–14 dager. (1)

Kan klamydia gå over av seg selv?

Det foreligger få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia, men antakelig vil de fleste av de smittede spontanhelbredes i løpet av 1–2 år. (1) Men du skal ikke gå i 1–2 år med symptomer på klamydia i håp om at det går over av seg selv. Mistenker du smitte, oppsøker du lege for behandling for å unngå komplikasjoner, og å smitte andre.

Symptomer på klamydia

Under halvparten av menn med klamydia og mindre enn en tredel av kvinner har symptomer. Du kan altså være smittet uten å ha plager. (1)

Klamydia gir oftest betennelse i livmorhalsen eller urinrøret hos kvinner, og i urinrør og bitestikler hos menn. Hvis du har ubeskyttet oral- eller analsex, kan du få klamydiainfeksjon i halsen eller endetarmen, men oftest uten symptomer.

Symptomer hos menn

Symptomer hos kvinner

Symptomer fra endetarmen

Hvis du har vært mottaker av ubeskyttet analsex, kan man få symptomer fra endetarmen, selv om det ikke er vanlig. Det kan være ubehag, smerter, utflod eller blødning fra endetarmen. Dettes kalles proktitt.

Kan det være noe annet?

Symptomene kan også være tegn på andre tilstander og sykdommer.

Det er derfor viktig å ta en test.

KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Foto: Boots apotek
KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Foto: Boots apotek Vis mer

Komplikasjoner

Komplikasjoner ved klamydiainfeksjon er en av de vanligste årsakene til infertilitet hos kvinner. Men det er viktig å merke seg at de fleste kvinner som får klamydia, ikke får komplikasjoner. Det er altså ingen automatikk i at man får nedsatt fruktbarhet hvis man har hatt klamydia og fått behandling for dette. Det gjelder kun en mindre andel og de fleste har av dem har gjennomgått alvorlige komplikasjoner. (5)

«Du trenger ikke være veldig bekymret for å ha blitt steril hvis du har hatt klamydia en gang, uten komplikasjoner, og fått behandling for dette.»

De som har en større risiko for infertilitet er kvinner med klamydia som utvikler en alvorlig infeksjon i innvendige deler av underlivet. Dette kalles bekkeninfeksjon og det rammer livmorhals, livmor, eggledere eller eggstokker. Betennelse i egglederne medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne. . Dette er en sykdom som du blir veldig syk av og du trenger rask behandling. Etter egglederbetennelse kan du få problemer med å bli gravid, spesielt hvis du har hatt infeksjon i egglederne flere ganger og utviklet mye arrvev. Risikoen for graviditet utenfor livmoren er også økt, ved mye skade av egglederne. (5)

Hos menn kan ubehandlet klamydia føre til betennelse i sædlederne eller i selve testiklene eller gi betennelse i bitestiklene. Det kan også utvikles en form for leddbetennelse som kalles reaktiv artritt. (1, 3, 5)

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis du har noen av symptomene på klamydia kan du oppsøke din fastlege for å teste deg - se ellers info nedenfor vedr testing. Hvis din seksualpartner har fått påvist klamydia, bør du også teste deg - selv om du ikke har symptomer. Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

Testing av klamydia

De fleste merker ikke at de er smittet med klamydia. Derfor er en test nødvendig for å vise om du har infeksjonen eller ikke. Kvinner blir vanligvis testet med en prøve fra livmorhalsen og eventuelt også urinrøret med en vattpensel. Menn testes ved hjelp av en urinprøve, eller ved å ta en vattpensel i urinrøret. Ved mistanke om infeksjon i halsen eller endetarm vil det også bli tatt prøver fra svelg og anus.

Hvor kan jeg teste meg?

  • Hos fastlegen
  • Hos helsestasjon for ungdom/klinikker
  • Hos studenthelsetjenesten
  • Enkelte apoteker tilbyr også test (da må du betale for testen)
  • Hjemme ved bruk av «hjemmetest».

Helsenorge.no gir deg en oversikt hvor du kan teste deg gratis

Test deg for klamydia dersom:

  • Du har symptomer
  • Du har fått ny partner, særlig hvis du er under 25 år
  • Du har hatt sex uten kondom og uten at du og partneren har testet dere for klamydia
  • Partneren din har klamydia (1)

Behandling av klamydia

Klamydia behandles med antibiotika. Testing, konsultasjon og behandling av klamydia er gratis. (1)

I et parforhold bør partnerne ta medisinen samtidig.

Unngå å smitte andre mens du er under behandling. Mens behandlingen pågår og helt fram til du har vært til etterkontroll hos legen, må du unngå å ha ubeskyttet sex – bruk kondom.

Klamydia kan også forårsake betennelse i de bartholinske kjertler – gi smertefull kul ved skjedeinngang

Kontroll

Du bør få time til kontroll hos legen cirka 6 uker etter avsluttet behandling. Legen vil undersøke deg på nytt og ta en ny klamydiaprøve for å sikre at infeksjonen er helt borte.

Forebygging

  • Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig.
  • Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte.
  • Aktiv smitteoppsporing er et viktig forebyggende tiltak. Seksualpartnere de siste 6–12 månedene bør underrettes slik at de også kan teste seg.

Prognose

Prognosen er god og 95 % blir helt friske etter å ha gjennomført antibiotikakur. Risikoen for å bli helt steril er størst for kvinner med gjentatte klamydiainfeksjoner og komplikasjoner som fører til mye arrvev i egglederne. (5)

Oppsummering

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon. Kondom forebygger smitte. Symptomene på infeksjon kan være ingen, men noen får endring i utflod, svie ved vannlating eller hyppig vannlating. Kvinner kan også få småblødninger mellom mensturasjoner eller etter samleie. Behandling er viktig for å unngå redusert fruktbarhet. Behandling er antibiotika.

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse i Norge:

Foruten klamydia finnes det flere seksuelt overførbare sykdommer.Les om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Kilder:

Revisjon ved Jan-Øyvind Holm, hudlege. 07.04.2021.

1) Fhi.no: Om klamydia 2) Lvh.no 3) Fhi, veileder helsepersonell 4) MSIS.no: Statistikk Klamydia 5) Medscape: Chlamydia (Chlamydial Genitourinary Infections) 6) Helsebiblioteket 29.04.2020

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer