Legespesialist svarer:

Kan klamydia gå over av seg selv?

Det er ingen sjanse du bør ta! Det er fare for senskader.

SAMTALEN rundt kjønnssykdom er oftest ubehagelig. Men viktig at du søker hjelp på stedet du bor, fremfor å vente-og-se. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB
SAMTALEN rundt kjønnssykdom er oftest ubehagelig. Men viktig at du søker hjelp på stedet du bor, fremfor å vente-og-se. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svaret på spørsmålet over er ja, men det er ingen sjanse du burde ta!

Du kan:

  • smitte andre
  • utvikle alvorlige senskader

Vi har dessverre ikke så altfor gode tall på hvodan sykdommen oppfører seg uten behandling, altså hvor mange som blir friske av seg selv uten medisiner. Dette på tross av at infeksjon med bakterien chlamydia trachomatis både i Skandinavia og på verdensbasis er en av de hyppigste infeksjonene vi har. Vi antar at 5-10% av seksuelt aktive unge er smittet.

De fleste har ikke symptomer

Utfordringen ligger i at under halvparten av menn og mindre enn tredel av kvinner merker symtomer på smitte. Hvis man har symptomer kan de være vage som lett svie ved vannlating og utflod.

Hvor mange blir friske av seg selv?

Det er gjort noen få studier, som viser at cirka halvparten av de som smittes fortsatt har smitten i seg etter ett år, med fortsatt smitte hos 10-20% etter 4 år. Grovt forenklet kan vi altså si at under halvparten blir friske av seg selv innen ett år (1).

Når bør du teste deg?

  • Hvis du er kvinne under 25 år eller mann under 30 år med seksuell kontakt med andre bør du vurdere testing før eller etter ny partner, uansett partners alder
  • Hvis du har hatt kontakt med en person med ulike plager nedentil, som for eksempel svie ved vannlating og utflod.
  • Hvis du har hatt kontakt med en person med klamydia eller annen seksuelt overført sykdom, for eksempel kjønnsvorter, såkalt kondylomer.

.

KORT OM KLAMYDIA: Lege ved Olafiaklinikken forklarer hva klamydia er, og hva man bør gjøre ved mistenkt smitte. Video: Lommelegen Vis mer

Hva slags sex gir smitte?

Direkte smitte skjer via kontakt mellom genitale og anale slimhinner. Her er smitterisikoen høy. Bakterien kan også overføres via oral sex og petting uten gjennomført samleie.

Indirekte smitte via fingre eller sexleketøy som deles, kan også smitte.

Hva skjer hvis du ikke gjør noe?

Å ta ansvar for egen seksualitet innebærer også at du bør ha en lav terskel for å teste deg, og ta kontakt med din(e) partner(e) hvis du er smittet

Hvordan tester jeg meg?

På nettet vil du finne en rekke tilbud om «hjemme-tester». Jeg vil likevel anbefale deg at du snakker med legen på stedet du bor, da det er viktig å få en god undersøkelse og informasjon, i tillegg til testen.

Har du hatt ubeskyttet samleie med en annen partner du ikke er trygg på, så trenger du hjelp og støtte til å ta den kanskje ubehagelige samtalen etterpå. Det er uhyre viktig at smittekontakter spores opp!

Det finnes kompetanseinstitusjoner som har drop-in tilbud for deg som ønsker undersøkelse og samtale. Bor du på Østlandet har Olafiaklinikken et godt apparat rundt testing og informasjon (2).

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer