Klamydia

Hvor fort får man symptomer på klamydia?

Et spørsmål uten et enkelt svar. Hudlege Teresa forklarer.

KLAMYDIA: Klamydia smitter lett. Har du klamydia bør partneren din også teste seg. Bilde: BlurryMe / Shutterstock / NTB
KLAMYDIA: Klamydia smitter lett. Har du klamydia bør partneren din også teste seg. Bilde: BlurryMe / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvor fort får man symptomer på klamydia?

Det er et spørsmål det ikke finnes bare ett svar på. Grunnen til dette er at de aller fleste som har klamydia faktisk ikke har noen som helst plager.

Det er veldig mange som går rundt og føler seg helt friske og tror at de ikke har noen sykdom, og de kan smitte andre. Hos de som får plager regner man med at det tar fra fem til fjorten dager fra de blir smittet til de får plager.

Det at klamydia ikke gir plager hos så mange betyr ikke at det er en ufarlig sykdom. Klamydia kan ha ganske alvorlige følger hos noen. Nedenfor vil jeg fortelle litt om klamydia, og om hvilke plager det er vanlig å få.

Hvilke symptomer kan man få?

De aller fleste har ikke symptomer på at de er smittet med klamydia. Hos de få som får plager, er det litt variasjon mellom de kvinnelige eller mannlige kjønnsorganene.

Symptomer på klamydia i de kvinnelige kjønnsorganer:

  • Urinrøret: Hyppig vannlating og smerter ved vannlating.
  • Livmorhalsen: Utflod, blødning ved samleie eller mindre blødning mellom menstruasjon.
  • Indre kjønnsorganer: Magesmerter.

Symptomer på klamydia i de mannlige kjønnsorganer:

  • Urinrøret: Utflod og smerter ved vannlating
  • Testikkel: Smerter

Er klamydia farlig?

Klamydia er en infeksjon som hos noen kan bli veldig alvorlig, spesielt hos kvinner.

Infeksjon i de indre kvinnelige kjønnsorganene kan gi økt risiko for svangerskap utenfor livmoren. Infeksjon under svangerskap kan føre til for tidlig fødsel.

Kjempelett å bli smittet med klamydia

Klamydia er den vanligste, seksuelle overførbare sykdommen. Klamydia smittes ved samleie, der slimhinner møter andres slimhinner.

Klamydia er vanligst hos de unge seksuelt aktive. Det er kjempelett å bli smittet hvis man har ubeskyttet seksuell kontakt med en som har klamydia.

Diagnose

Man kan finne ut om man har klamydia ved å ta en urinprøve. Klamydia kan også påvises ved å ta en prøve fra for eksempel urinrør, livmorhals eller endetarm.

Siden sykdommen ikke gir symptomer hos de aller fleste, og er vanlig hos de unge, anbefales unge å teste seg ved partnerbytte. I det offentlige helsevesenet er testing av klamydia gratis.

Behandling

Hvis du har klamydiainfeksjon skal du behandles med antibiotika. To uker etter behandling kan du ha samleie uten at det er risiko for at du smitter den andre. Behandling av klamydia er kostnadsfri.

Noen tips:

  • Bruk kondom! Riktig kondombruk beskytter mot smitte
  • Test deg ved partnerbytte
  • Har du plager – test deg!
  • Ved smitte gjennomfør behandlingen og vent to uker før du har samleie

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer