Hva er et humant papillomavirus (HPV)?

Viruset kan gi vorter, men også celleforandringer og kreft.

HPV-VIRUS: Både menn og kvinner kan bli smittet av HPV. Det kan gi ulike utslag. Noen merker aldri smitten. Foto: Tatiana Shepeleva / Shutterstock / NTB. Innfelt: Lommelegen.no
HPV-VIRUS: Både menn og kvinner kan bli smittet av HPV. Det kan gi ulike utslag. Noen merker aldri smitten. Foto: Tatiana Shepeleva / Shutterstock / NTB. Innfelt: Lommelegen.no Vis mer

Ordet papillom betyr vorte. Et papillomavirus er et vortevirus. Det finnes mange ulike papillomavirus hos mange ulike arter, men humant papillomavirus (HPV) er vortevirus som bare rammer mennesker. Det vil si at HPV ikke kan smitte mellom dyr og menneske, bare mellom mennesker.

Forårsaker flere tilstander og sykdommer

Det finnes flere grupper av HPV. Noen HPV-typer kan gi vorter på hender og føtter. Noen HPV-typer kan gi kjønnsvorter, og noen HPV-typer kan gi celleforandringer og kreft. Den mest kjente typen kreft som er forårsaket av HPV er livmorhalskreft, men HPV er også årsak til kreft i penis, anus, munnhule og svelg.

Slik smitter det

HPV er et vanlig virus. De fleste har hatt vorter på hendene som barn. Det er også vanlig å bli smittet av HPV som rammer slimhinnene rundt kjønnsorganer, munnhule og svelg. HPV som rammer disse slimhinnene smitter seksuelt. Viruset spres gjennom intim kontakt med genital hud, og kan smitte både menn og kvinner.

Kondomer gir delvis, men ikke full beskyttelse mot HPV, da HPV kan smitte fra hud eller slimhinne som ikke er dekket av kondomet. Du kan bli utsatt for HPV første gang du har sex, og du kan bli smittet selv om du bare har hatt én seksuell partner. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner, og 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet.

LES MER:

image: Hvordan smitter HPV?

Hvordan smitter HPV?

Går oftest over av seg selv

Heldigvis går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv.

  • Omtrent 90 prosent blir kvitt HPV i løpet av 6-24 måneder.
  • Men hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i flere år.
  • Jo flere år en HPV-infeksjon vedvarer, desto større risiko for høygradige celleforandringer og kreft.
  • Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av livmorhalskreft og 20-30 år til utvikling av munn- og halskreft.
  • Omtrent 1 av 100 kvinner vil utvikle livmorhalskreft før fylte 75 år
  • 3 av 1.000 menn vil få munn- og halskreft som skyldes HPV.
image: Livmorhalsprøve eller HPV-test? Din alder bestemmer

Livmorhalsprøve eller HPV-test? Din alder bestemmer

Livmorhalskreft

Livmorhalskreft kan forebygges ved hjelp av screening med celleprøver og/eller HPV-test der hensikten er å oppdage forstadier som kan behandles før utvikling av kreft. HPV-vaksine kan forebygge alle typer kreft som skyldes HPV, både hos kvinner og menn. Jenter i 7. klasse har fått tilbud om HPV-vaksinen siden 2009. Fra 2018 har også gutter fått tilbud om HPV-vaksine. Det er forventet at HPV-vaksine og screening på sikt kan redusere forekomsten av livmorhalskreft betydelig, men det er først i 2039 at vi vil se full effekt av vaksinen.

image: Tidlig oppdagelse gjør at flere overlever. Dette er tidlige symptomer

Tidlig oppdagelse gjør at flere overlever. Dette er tidlige symptomer