Vil posteksposisjonell profylakse mot HIV påvirke forløpet av hepatittvaksinering ?

Spørsmål

Hei. Er i vietnam og hadde ubeskyttet sex. Ble redd dagen etterpå og har googlet meg fram til å finne post-exposure prophylaxis medisin. Glemte å fortelle legen i vietnam at jeg er nylig vaksinert mot hepatit b. Fikk vaksine nr 2 den 17 februar. Jeg ble ikke undersøkt for noen kjønnssykdommer siden jeg skal tilbake til norge om 2 uker og tenker å gjøre det da. Fikk en eske med 30 tabletter som jeg skulle ta i 28 dager. En tablett inneholder: Efavirenz 600mg Emtricitabine 200mg Tenofovir disoproxil fumarate 300mg Jeg leser at tenofovir er brukt til å behandle hep b som jeg allerede er vaksinert mot. Vet ikke om medisinen og vaksinen vil hindre hverandre på noen måte. Ligger et bilde av pille esken i spørsmålet. Skulle hatt mer informasjon og rådgiving angående dette. Og hva jeg bør gjøre da jeg kommer til norge. Tusen takk.

Mann 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du har fått den vanlige posteksposisjonelle behandlingen mot HIV-infeksjon som gis i de fleste land og som er godt kjent av de fleste leger som behandler pasienter, spesielt de som arbeider med seksuelt overførte sykdommer. Det er fint at du kom igang med kuren så snart du kunne etter den seksuelle hendelsen. Du skal ta en tablett daglig. Som ved all behandling med virksomme medisiner kan bivirkninger av behandlingen forekomme, som kvalme, tretthet og en rekke andre som du kan lese mer om på pakningsvedlegget eller, hvis du skulle merke noe, ta det opp med legen som har forskrevet deg tablettene. For de fleste går kuren greit. Du skriver at du bruker allergimedisinen aerus og det burde kunne gå bra, pakningsvedlegget vil også si noe om hvilke medikamenter du ikke bør ta under kuren og det er en rekke, men siden du ikke skriver mer om det er det sannsynlig at du ikke bruker noen andre medikamenter fast. 


Det er viktig at du undersøkes for andre seksuelt overførbare sykdommer, derfor er det spesielt viktig at du undersøkes for dette så snart du kommer hjem. Undersøkelsen bør omfatte screening av slike infeksjoner samt også inkludere blodprøver både med tanke på seksuelt overført sykdom og laboratorieundersøkelser med henblikk på bivirkninger av medikamentene du nå tar. Medmindre du bor i en av de store byene og kan oppsøke en av de klinikkene som har åpent mottak for pasienter med problematikk som vedrører seksuelt overførbar sykdom bør du bestille time snarest hos fastlegen slik at du slipper å vente når du kommer hjem. Du skal unngå å bli smittet med noen annen seksuelt overførbar sykdom i tiden før du reiser hjem, som ved ubeskyttet sex. 


Det er forsåvidt riktig at en eller flere av de komponentene din behandling består av nå også kan brukes til behandling av andre virussykdommer, som f. eks. hepatittene. Jeg antar at du tok prøver for hepatitt A, B og C før du begynte med vaksinasjonen mot hepatitt og at du da ble funnet negativ for disse, med andre ord har du ikke hatt noen hepatitt før du begynte med kuren du nå ta for ikke å bli HIV positiv. Da har ikke noen av komponentene i tablettene noen virkning på vaksinasjonsforløpet, ei heller omvendt, så det kan du ta helt med ro. Det ligger endel relativt godt oppdatert stoff om den posteksposisjonelle vaksinasjonen mot HIV ute på nettet på norsk og der kan du finne mer detaljert informasjon. Lykke til !