Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett i huden som ikke tyder på HIV-infeksjon

Spørsmål

Hei Jeg glemte å legge ved at jeg har en brennende følese i huden å har hatt det siden 5-7 dagen etter hendelsen.Jeg var med ei jente som jeg vet er trygg etter hendelsen med oral som toppen varte 1 min.den brennende følesen startet i nakken å føles nå som den flytter seg rundt nakke å armer nå..hendelsen tokk sted 17 desember å ble være i går 10/1 følt meg ør å greier ikke å tenke helt klart.tør i munn å rar følese i tungen.har hatt mye halsbrann i det siste.ingen sår på penis å ingen spesiel rødhet..jeg kan ikke se noe tidlig rødhet der det svir men leser jo at utslett kan være mildt..ellers så føler jeg meg bra fra nese symptomene å halsen,øret..har vært i mye sterk sol å blitt brun men ser ikke tegn til å være brendt..har 3 uker igjen her å lurte på hva du tenker om dette å bildene.lett panikk til grensen til veldig veldig redd..

Mann 35
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendte bilder av forskjellige hudpartier som du sannsynligvis lurer på om kan ha noe med HIV-infeksjon å gjøre. Det første bildet viser sannsynligvis en rift på undersiden av håndleddet, den ser ut som huden er kommet borti noe og at det øverste hudlaget er borte, det røde er reaksjon på dette og hudens måte å reparere seg på. Det neste bildet viser det jeg kan forstå er en normal håndflate. De to siste bildene er formentlig fra legg og fot og viser det som se ut som insektsstikk eller lignende, dette får man gjerne når man går barføtt på strand og på stier. Ingen av bildene synes å ha noen relasjon til hverken HIV eller annen seksuelt overførbar sykdom. 


Du skriver at du har brennende følelse i huden, spesielt rundt nakken og på armene, denne har du hatt siden ca. 5 dager etter det seksuelle møtet slik jeg forstår brevet ditt. Isolert sett er brennende følelse i huden i syden som oftest forårsaket av at man har hatt tynnere klær enn vanlig på seg, spesielt i solen og kanskje til og med har man latt solen skinne på huden direkte. Dette bør man jo være tilbakeholdende med, spesielt den første tiden i syden. En brennende følelse i huden kan oppstå på dette viset. Ellers forbinder jeg ikke brennende hud med noe annet konkret som kan henføres til noen spesifikk sykdom. Tørrhet i munnen er ikke sjelden tegn på at man går rundt og er engstelig for et eller annet, det er derfor det er viktig med tilgang til vann når man skal holde foredrag f. eks. 


Utslettet ved HIV-infeksjon er vanligvis meget flyktig, kortvarig, varer kanskje bare et par dager, opptrer i flankene, dvs. på to sider av overkroppen og kan minne om elveblest eller urticaria eller annen type rosarødt utslett som minner om det som barn får i forbindelse med barnesykdommer. Ikke alle som blir HIV-smittet får slikt utslett, selv om de får en primær HIV-infeksjon som omtalt i det forrige brevet. 


Nå er det snart gått fire uker siden hendelsen. Kanskje skulle du oppsøke lege på stedet der du er og få tatt en HIV-test like godt først som sist ? Hvis det anvendes moderne HIV-tester, som det som kalles for combotesten, så blir de fleste som er blitt smittet av HIV seropositive allerede mellom annen og tredje uke etter det seksuelle møtet. Er denne testen negativ så er det et veldig godt tegn på at man overveiende sannsynlig er sant negativ. Forskjellige laboratorier vil ha en kontrolltest etter denne tid som vil variere noe med hensyn til når den skal tas, men en slik tidlig negativ test er i alle fall et såpass godt tegn at man da bør kunne legge fra seg i alle fall noe av byrden av tanker man bærer på seg om at man er smittet med HIV. God bedring og lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-