Svie og utslett på penis

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 30-år som sliter med irritasjon på penis. For ca 2mnd siden hadde jeg ubeskyttet samleie, og onanerte daglig. Etter dette fikk jeg røde prikker på penis som svir klør. Trodde dette var irritasjon pga «friksjonsskade». Da det ikke ble bedre og det begynte å svi og fikk følelsen at jeg måtte tisse hele tiden. etter ca 1mnd. reiste jeg til lege og testet meg for kjønnssykdommer via urinprøve. Prøvene var negative. Fikk beskjed at jeg hadde urinveisinfeksjon. Etter fullført antibiotikakur og det ikke var bedre reiste jeg tilbake til legen. Da tok hun ny urinprøve for å sende inn for å undersøke bakterier. Skulle få tilbakemelding dersom det var noe de fant. Har ikke hørt noe. Legen har ikke sett på selve penis pga. jeg synes det er meget ubehagelig å vise dem. Har brukt en kombinasjon av canesten og hydrokortisonkrem ccs 10mg/g de siste to ukene. Kløen/svien har blitt bedre, men ikke fraværende. Prikkene har vært synlig hele tiden, men ble kanskje bedre. Nå har jeg hatt besøk i helgen og hatt en del samleie. Det føles verre etter det. Før besøket lot jeg det få hvile. Har følelsen av at det ble litt bedre, men dessverre har jeg ikke greid å slutte helt med sex/onanere. Det har vært ca 4-7 dager mellom hver gang jeg har onanert. Er det slik jeg tror at dette er et resultat av «overforbruk», eller kommer dette av noe annet? Har ikke mer hydrokortison, så jeg har i dag smurt med locoid 0,1%, men var usikker på om kremen kan blandes med canesten. Derfor har jeg ikke brukt canesten i dag.

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår deg slik at det du beskriver, rødt utslett på penishodet som er ubehagelig, svie samt øket vannlatningstrang begynte etter samleiet for 2 måneder siden, før det merket du ingen ting. Negative prøver på seksuelt overførbare sykdommer skriver du videre, men ikke hvilke prøver dette var. De var negative og legen mente du hadde urinveisinfeksjon. Du fikk antibiotika som ikke hjalp og tilbake hos legen ble det tatt nye prøver som du ikke kjenner svarene på, men antar de var negative siden du ikke har hørt noe. 


Du har videre brukt canesten og hydrocortison som har hjulpet noe. Nye samleier i helgen har imidlertid igjen forverret tilstanden synes du. Du bruker medisiner mot depresjon og angst, dessuten Lymecyclin, som er et antibiotikum av tetracyclin type, av og til brukt over tid mot acne eller kviser/uren hud.


Du spør om onani kan forverre en eksisterende tilstand eller fremkalle noe slikt som det du beskriver. Det er lite sannsynlig og ikke noe vi legger vekt på i klinikken. 

 

Det sannsynlige her er at du nok fikk overført mikrober for 2 mnd. siden som fremkalte symptomene dine;- denne tilstand kalles urethritt og fremkalles av mikrobene gonorebakterien, chlamydia og mycoplasma genitalium. Ikke sjelden er prøvene negative og da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt. Urethritt, som er en betennelse i den ytre delen av urinrøret,  diagnostiseres best ved mikroskopi av fuktighet fra urinrørsmunningen. Man kan altså meget vel ha en urethritt selv om de innsendte prøvene er negative. Du fikk så vite at du hadde urinveisinfeksjon;- dette er en tilstand som er sjelden hos menn, men hyppig hos kvinner, den kalles gjerne da for blærekatarr og er enkel å behandle. Ofte forveksles disse to tilstandene hos menn.


Du skriver at du ble behandlet, men ikke med hva. Sannsynligvis har du fått et tetracyclin, som f. eks. doxycyclin, det er det vanlige medikamentet å gi ved urethritter. Imidlertid skriver du at du allerede står på et lignende medikament, lymecyclin, som også er et tetracyclin. Det er derfor mulig at det du fikk hos legen ikke hjalp siden du allerede tok det fra før. Du skriver ikke om du informerte legen om dette. 


Dernest har du hatt flere samleier etter dette. Hvis det var med den samme partneren som for 2 måneder siden kan hun ha smittet deg tilbake med det du eventuelt først ble smittet med, medmindre hun var behandlet i mellomtiden. Det kan være en annen forklaring på hvorfor du ikke er blitt frisk. Hvis utslettet på penishodet er betinget i urethritten, som det kan være, vil hverken canesten eller cortisonkremer få det til å forsvinne, det kan være forklaringen på at det ikke går vekk, disse medikamentene bør bare brukes når en tilstand, som utslett på penishodet, er diagnostisert.


Så det beste du kan gjøre er å oppsøke en lege som har erfaring med seksuelt overførbare tilstander, som en spesialist i hudsykdommer eller en venereolog, som arbeider på de klinikkene om steller med seksuelt overførbare sykdommer, som f. eks. Olafiaklinikken i Oslo eller en hudavdeling ved et av sentralsykehusene hvis du bor perifert. Det bør mikroskoperes fra urinrøret ditt for å stille en riktig diagnose.  På grunn av dette med at du tar lymecyclin, som du skriver, så må det ut fra hva legen finner ved undersøkelse vurderes med hvilket medikament du bør behandles. Dessuten bør du snakke med din partner eller partnere og forhøre deg om hun eller de har merket noe, om de er blitt behandlet og i tilfelle med hva, det er alltid en hjelp for behandlende lege. God bedring og lykke til ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-