Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår på penis etter samleie

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 22 år. Etter og under samleie med min samboer har det svidd på penis og i etterkant har jeg merket meg at forhuden har fått noen små rifter, er litt opphovnet og rød på den ene siden. Jeg har kun hatt seksuelt samleie med min samboer, og det er flere år siden hun har hatt noe samleie med noen andre enn meg. har du noen ide om hva dette kan være og isåfall hvordan kan det behandles?

Mann 22
Svar

Hei og takk for brevt ditt. Det som er mest nærliggende å tenke på etter det du beskriver er nok en herpes, som er den hyppigste årsaken til sår nedentil. Herpes fremkalles enten av herpesvirus 1 eller herpesvirus 2, den første sitter som oftest på leppen eller i deres nærmeste omgivelser, den andre forekommer som oftest nedentil, slik du beskriver i din situasjon. Imidlertid er det også slik at de to kan bytte plass;- herpes 1 kan forekomme nedentil, som oftest overført ved oral sex, og herpes type 2 kan forekomme på og rundt leppen, selv om det siste nok er mer sjelden. 


Det som imidlertid ikke er sjelden er at herpesinfeksjoner forekommer svært hyppig, men mange kjenner ikke til at de har en herpes. Spesielt type 1 på leppen som forekommer ofte idet mer enn halvparten av befolkningen smittes i barndommen. Herpes type 2 er noe mindre hyppig, angivelsene varierer her, men ligger nok et sted mellom 20 og 35 %. Smitten overføres via sekret fra selve såret som utvikles, spesielt ved seksuelt samkvem der slimhinnene gnis mot hverandre. 


Andre og mer sjeldne diagnoser kan selvsagt være mulig, det er flere seksuelt overførbare sykdommer som kommer med sår, men de er sjeldne, spesielt i et monogamt forhold. Sår av andre årsaker kan også plutselig komme, men da snakker vi om sjeldne hudsykdommer som kan debutere slik. 


Det du bør gjøre er å få enten fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten til å se på dette og ta prøver på herpes i første omgang;- direkteprøve fra sårsekret kan differensiere mellom herpes type 1 og herpes type 2.  Det er likeledes greit å oppsøke en ungdomsklinikk eller en av de klinikkene som steller med seksuelt overførbare infeksjoner til daglig, som f. eks. Olafiaklinkken i Oslo, der kan man møte opp uten timebestilling. 


Hvis det viser seg å være en herpes vil dere sikkert lure på hvordan dette har kunnet skje, men det er mer alminnelig enn man tror. Den ene eller den annen av dere kan ha båret en herpes, som oftest da på leppen, gjennom lang tid, men ikke tenkt på at f. eks. det lille såret i munnviken som kommer en sjelden gang faktisk kan representere en herpes. Noen leppesår forblir så små at de går bort etter en dag eller to og gir mange liten grunn til å søke lege for dette. Helbredende behandling finnes ikke, men det finnes et par medikamenter som kan forkorte utbruddene, eventuelt forebygge dem helt hvis det viser seg at man får svært hyppige utbrudd, noe som ikke forekommer så ofte. God bedring og lykke til !Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-