Sannsynligheten for å bli HIV-smittet ved oral sex

Spørsmål

Hei. For cirka 4 uker siden hadde jeg sex med en prostituert. Vi brukte kondom til samleiet men jeg fikk oralsex uten kondom. Etter 3 uker (21 dager etter den dagen) tok jeg hivtest ved Volvat (kombotesten, 4 generasjon ved Ullevål). Testen var negativ. Men noen dager senere fikk jeg diagnostisert herpes genitalis (jeg har aldri hatt noe lignende før og mest sannsynligvis ble jeg smittet ved ubeskyttet oralsexen. 11 dager etter sex tok jeg test på gonoré og klamydia. De var negative). Jeg er redd hun smittet meg mer enn bare herpes og imorgen (4 uker etterv 28 dager) skal jeg ta en test nummer 2 ved Volvat igjen. Jeg går nå på medikamenter mot herpes genitalis. Hva er sjansen for at denne andre testen er positiv og kan medikamenten mot herpes genitalis påvirke resultatet? . Takk for hjelpen

Mann 46
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Hvis det er slik at du ble smittet med herpes nedentil, noe som jo kan stemme med tiden som gikk før utbruddet kom, ved episoden du beskriver så er det mest sannsynlige at du har fått en herpes 1. Herpes 1 kan ha et betydelig førstegangsutbrudd, men senere pleier utbruddene å bli mye sjeldnere og mindre utbredt enn hvis det dreier seg om en herpes 2. Neste gang du får utbrudd, dvs. når du har sluttet med valtrex som du  får mot herpes, så bør det tas en direkteprøve fra herpessåret slik at du kan få vite om du har type 1 eller type 2 nedentil. Som du sikkert vet så kommer herpes 1 som oftest på leppen og type 2 er den som kalles herpes gentalis, men når sannsynligheten er at du fikk din herpes ved episoden med oral sex så er det altså overveiende sannsynlig at det dreier seg om om overføring av herpes type 1. 


Når det gjelder HIV så er jo viruset meget lite smittsomt og å bli HIV-smittet når man bare har hatt oral sex hører med til de absoluttene sjeldenhetene, så det er svært usannsynlig. Prøven du tok var negativ etter tre uker, slik jeg forstår brevet ditt. Det er litt tidlig å ta en ny prøve allerede etter 1 uke etterat den første prøven ble tatt, men generelt bruker HIV-testen meget hurtig å bli positiv hvis en person er blitt smittet av HIV, som oftest innen 2-3 uker.  Medikamentet du tar mot herpes har ingen innvirkning på resultatet av HIV-prøven. Legen din vil nok ha en ny HIV-test litt lengre tid etterat disse to testene du har fått tatt på et tidlig tidspunkt, men sannsynligheten for at også den er negativ er, som det fremgår, meget liten, så dette kan du ta med ro. Lykke til ! 


 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-