Ping-pong-smitte etter urethritt

Spørsmål

Noen dager etter sex med ei dame kjente jeg svie ved vannlating hyppig vannlating og svake smerter i testiklene. Hadde ingen utflod. Jeg fikk tatt en sjekk hos en klinkk for slike sykdommer. Ca 2 uker etter samleie. Legen sa at han så økte hvite blodceller i mikroskopet og han regnet med at det var klamydia. Jeg fikk behandling, 7 dager med antibiotika. Alle symptomene forsvant etter denne kuren. Etter noen dager ringte jeg å spurte hva de fant. Prøven var negativ for klamydia, gonore og mycoplasma. Jeg spurte om hva som kunne forårsaket dette, om det var en seksuellt overførbar sykdom. Jeg fikk til svar nei, men det kunne være bakterier som ikke var oppdaget enda. Dette forsto jeg ikke helt. Siden alle prøvene var negative for slike sykdommer hadde jeg ubeskyttet sex med samme personen igjen. Etter noen dager kjente jeg svakere men samme symptomene. Heller ikke like ofte. Kan det være at jeg har klamydia eller mycoplasma som de ikke oppdaget på første prøven ? Er dette seksuellt overførbart eller ikke ?

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Legen du var hos fikk etter det du fortellere en mistanke til at du hadde fått en urethritt, som er den mest vanlige seksuelt overførtsykdommen,  fra partneren din eller partnerene dine, hvis det den siste tiden hadde vært flere. Legen diagnostiserte helt korrekt urethritten ved å mikroskopere sekret fra urinrørsåpningen og konfirmerte diagnosen idet det ble funnet betennelsesceller i utstryket som han mikroskoperte. Urethritt er således en betennelse som er lokalisert ytterst i urinrøret hos menn og i urnrøret og livmorhalsen hos kvinner;- tilstanden er en følge av at det er blitt overført bakterier eller andre mikroorganismer ved det seksuelle samkvem. De vanligste er som du nevner gonore-bakterien, mycoplasma genitalium og chlamydia. 


I mer enn halvparten av tilfellene greier laboratoriet imidlertid å finne de mikrobene som utløser tilstanden ved de vanlige rutineanalysene og da kalles den for uspesifikk urethritt, indikerende at det altså foreligger sykdom som trenger behandling, men hvor årsaken forblir ukjent. Det forholder seg altså ikke slik at det ikke er påvist sykdom som skal behandles, men at de tilgrunnliggende mikrobene ikke er kjent. 


Du forteller at du fikk en ukes kur med antibiotika, sannsynligvis doxylin som i de feste tilfellene pleier å virke bra. De fleste blir friske av sin tilstand. Hvis legen imidlertid ikke har sørget for at partneren, den faste eller noen annen partner, i samband med det primære funnet ikke er blitt behandlet, så skjer det som formentlig har skjedd med dere;- hun er ikke behandlet og har derfor igjen overført mikrober til deg som altså på nytt er blitt syk. Dette kalles gjerne for ping-pong-smitte. 


Så det du nå bør gjøre er å ta med deg henne som etter all sannsynlighet har smittet deg til legen slik at dere begge kan få behandling samtidig, det er den eneste måten å bli kvitt dette på og burde være kjent blant de fleste leger. Men skal ikke ha seksuell kontakt hverken med hverandre eller noen annen person så lenge behandlingen varer, vanligvis en ukes tid. Den av partnerne som er den mest sannsynlig smittekilden skal få beskjed om at han eller hun skal si ifra til sin eller sine tidligere partnere slik at smittekjeden brytes. Lykke til og god bedring !