Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om oral sex og risiko for seksuelt overført sykdom

Spørsmål

Hei utførte nylig oralsex på en annen mann i 5 til 10 sekunder uten kondom. Det var tidlig i akten og jeg verken så eller kjente noe forsats. Angret veldig etterpå og gurglet og skylte munnen med sterkt munnskyllevann. Andre gangen jeg spyttet ut så jeg noe som ku ne være bittelite blod. Har ingen munnsår eller blødninger i munnen. Hvor stor er smittefaren, og når kan jeg ta en test som er sikker?

Mann 51
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette bør du kunne ta med ro. Generelt er HIV-viruset lite smittsomt;- ved et vanlig heteroseksuelt samleie er den statistiske sjansen for HIV-smitte mellom 1 på tusen og en på ti tusen ubeskyttede fullgåtte samleier, gitt fravær av annen seksuelt overførbar sykdom og hele og kontinuerlige slimhinner. Smitterisikoen ved orale samleier ansees for å være mindre enn ved vaginale samleier. Mer enn 95 % av alle som er HIV positive er blitt smittet ved ubeskyttet vaginalt samleie. 


Oral sex er svært utberedt og sikker smitte ved denne praksis hører med til de absolutte sjeldenhetene. Du beskriver at du avsluttet det seksuelle møtet etter få sekunder og dessuten skyllet munnen umiddelbart;- at du dernest mente du så noe du oppfattet som blod vil etter all sannsynlighet ikke ha hatt noen betydning i retning av økt risiko for noen type smitte siden du ikke ellers har konstatert sår eller blødning fra munnhulen. Så smittefaren er her meget liten når det gjelder HIV, men muligheten for overføring av annen type seksuelt overførbar sykdom er imidlertid til stede, selv om den i fravær av ejakulasjon heller ikke er særlig stor. 


Medmindre du skulle få noen symptomer eller tegn som du undrer deg over kan du bestille en time til kontroll ca. 2 1/2-3 uker etter møtetidspunktet og få tatt de prøvene som vanligvis tas etter en slik situasjon.  En negativ HIV-test skal konfirmeres et stykke tid etterpå og her kan praksis variere noe fra laboratorium til laboratorium;- legen vil kjenne til dette. Lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-