Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om herpesinfeksjon i et parforhold

Spørsmål

Hei Jeg har et stort dilemma. Jeg fikk genital herpes utbrudd for noen uker siden og har sjekket meg med blodprøve. Blodprøven viste seg at jeg har både hsv1 og hsv2 og er blitt så ille at hverken jeg eller kjæresten tørr kysse hverandre lengre Hvordan kan jeg beskytte kjæresten mot å få dette? vi har undersøkt at man aldri er 100% smittefri med kondom selvom man ikke har utbrudd Og kan jeg smitte kjæresten med kyssing siden jeg har hsv1? har aldri hatt noe utbrudd i ansikt før Kjæresten er amerikaner så dette er mye værre stigma for henne enn det er for meg

Mann 28
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Herpes er nokså vanlig;- opp til 70 % av befolkningen har antistoffer mot herpes type 1 og opp til 40 % mot herpes type 2. Serologien forteller at man har herpes, men ikke hvor den sitter;- vanligvis har man herpes 1 på eller ved leppen og herpes 2 nedentil, men det kan være omvendt. Her er rådet at man bør få tatt direkteprøve av et herpesutbrudd når det foreligger, enten det er nedentil eller på leppen for å klarlegge hva som befinner seg hvor. En slik prøve er enkel å ta og man får svar fra laboratoriet i løpet av en ukes tid. 


Herpes kan overføres ved kyss, oral og genital sex. Smitterisikoen er størst når det foreligger utbrudd, både på leppen og nedentil, og det er også slik at herpes kan overføres selv om man ikke er bevisst på at man kan ha et begynnende sår f. eks. Herpesoverføring nedentil kan, som du sier forebygges ved at mannen bruker kondom ved samleie, men aldeles sikkert er dette neppe idet kondomet ikke vil dekke hele penis. 


I en situasjon som den du skisserer, at det foreligger antistoffer både mot herpes 1 og 2, så er selvsagt dette utfordrende i en kjæresteforhold, enten man er norsk eller amerikansk. Mange vil nok si at jo mer to partnere er orientert om hverandres herpestilstand, jo mindre vanskelig blir det å finne ut av situasjonen. Det forekommer at når det tas prøver av partner så finner man at vedkommende ikke sjelden også har herpes, helt uten å vite det, kfr. hyppigheten av herpes som ovenfor nevnt. 


Mange vil ha stort utbytte av sammen å konsultere en lege som har bred erfaring i seksuelt overførbare sykdommer generelt og herpes spesielt. Dette kan være en gynekolog, en infeksjonsmedisiner eller en venereolog, sistnevnte finner man på klinikker som er innrettet med seksuelt overførbare sykdommer for øyet eller hos spesialister i hudsykdommer. Legen vil som oftest gjerne ha klarlagt begges status vis a vis herpes, hvor den sitter, hvor ofte partene har utbrudd, hvor lenge utbruddene varer og hvor plagsomme de eventuelt er. I begynnelsen vil jo en slik situasjon føles tung og legen, siden han eller hun har erfaring i rådgivning til herpespasienter, vil være behjelpelig og støttende  så langt det er mulig, mange har stor nytte av noen konsultasjoner av denne karakter. 


Du nevner at du har fått valtrex for din genitale herpes, du er således orientert om at det finnes medikamenter som virker mot herpes og hvordan de virker. På bakgrunn som ovenfor nevnt vil spesialisten vurdere eventuell indikasjon for behandling av herpestilstanden, enten hos den ene eller begge parter, alt ettersom situasjonen er blitt belyst i konsultasjonene. Lykke til !   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-