Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om herpes og smitteforhold

Spørsmål

Er en mann på 70 år som ble smittet med Herpes Genetalis i 1971. Jeg har 3 partnerfohold bak meg, henholdsvis 25, 10 og 12 år. 1. og 2. forhold smittet jeg partnerne, mens i 3. forhold er det ingen ting som tyder på det. Jeg er ikke kjent med at jeg har hatt utbrudd siden slutten av 1990-tallet. Jeg er på vei inn i et nytt forhold og ber om råd hvordan jeg best kan unngå å smitte henne. Vil oralsex utført av meg være en måte å unngå mulig smitteoverføring på? Vil en test kunne avsløre om hun kan være smittet tidligere og således ha opparbeidet immunitet?

Mann 70
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Desverre er herpes en infeksjon som man får beholde, selv om man ikke merker stort til dens eksistens. At du ikke har merket utbrudd på svært lang tid er ikke det samme som at du ikke lenger har infeksjonen og at den prinsipielt kan overføres;- man mener at herpesinfeksjonen kan gi det som kalles abortive utbrudd som består i at et utbrudd i anmarsj stopper før viruset har nådd hudoverflaten og således uten å ha gitt kliniske tegn til sårdannelse vender tilbake til ganglionet eller sjaltestasjonen. Dette er sannsynligvis forklaringen på at en stor andel av dem som smittes med herpes får infeksjonen fra noen som ikke vet at de faktisk har en herpes. 

 

Noen sikker garanti for ikke å smitte en seksualpartner er det nok vanskelig for helsevesenet å gi, men et kondom riktig brukt vil langt på vei kunne forhindre dette, litt avhengig av hvor de tidligere utbruddene har sittet rimeligvis. Oral sex kan være et alternativ, men her er jo muligheten for å kunne overføre en eventuell herpes på leppen;- så mange som 50 - 70 % av en populasjon kan ha herpes på leppen. Den kan inidlertid være svært beskjeden og kanskje bare opptre som et ørlite sårområde i munnviken en sjelden gang. 


Du spør om din nåværende partner bør teste seg for herpes. Medmindre hun vet at hun enten har en sikker herpes eller kan ha hatt noe som hun kanskje mener kan ha vært en herpes enten på leppen eller nedentil så kan hun altså ta en blodprøve på herpesantistoffer, selv om en slik test ikke er det samme som en direktetest. Den beste måten å stille diagnosen herpes på er en direkteprøve tatt fra sårvæsken under et utbrudd, men i fravær av manifeste utbrudd så er altså en antistofftest en mulighet. Rådgivning før testen anbefales. Testen påviser kun tidligere infeksjon. Er den positiv på enten herpes type 1 eller 2 eller begge deler viser da eventuelt at hun har den ene eller den andre typen eller begge typene. Imidlertid viser ikke denne testen hvor på kroppen hun eventuelt har denne eller disse to herpestypene, selv om herpes type 1 er den vanligste på leppen og type 2 nedentil. Imidlertid kan de også så å si bytte plass. 


Hvorvidt det å ha en av typene fra før vil kunne beskytte mot overføring av den andre typen har vært mye diskutert, men her er det uenighet og noen sikker viten om dette foreligger ikke, annet enn at man mener at en eventuell primær herpes vil kunne få et noe mildere forløp enn hvis ikke så hadde vært tilfelle. Man kan heller ikke 100 % utelukke muligheten for at man kan bli smittet med samme herpestype et annet sted på kroppen selv om man skulle ha en infeksjon med den tilsvarende herpestypen fra før, men også her har det hersket uenighet. 

 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-