Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om diagnostikk og behandling av eventuell herpesinfeksjon

Spørsmål

Den 18.november i 2019 fikk jeg oralsex av en prostituert. Cirka 12 dager senere fikk jeg utslett på penis som det viser seg er herpes(VHS 1). Siden da har jeg besøkt flere leger fra Volvat og fastlegen min. I løpet av disse to måneder har det blitt tatt mange prøver relatert til VHS ellers kjønnssykdommer generelt, Klamydia, gonoré, hiv(DNA-test på hiv)...etc Alt var negativt . Som vedlegg sender jeg dokumentasjon på alle disse prøvene. Det som er "interessant" og litt rart er at ingen av prøvene som ble tatt av VHS 1 og 2 på selve penisen og såret var positive. I Spania tok jeg den alle siste prøven på alt igjen (se dokumentasjon). Det eneste positive svaret var VHS1 i blod, alt annet var negativt. Da dette startet i Norge begynte jeg med Valtrex cirka 5/6 dager etter første utbrudd . Etter 2 uker begynte jeg sakte å bli bedre der nede. Da jeg var i Spania hos hudlegen hadde det gått cirka 4 uker etter utbruddet og på bedringsvei fortsatt. Hun gav meg "Cinfa 800mg. Aciclovir" 3 ganger om dagen, en hestekur. Utfra bare det hun så, mente hun at dette var herpes. Da det hadde gått 5 uker etter utbruddet, sluttet jeg med aciclovir 800 mg og min penis så frisk ut for første gang i løpet av 5 uker. Ingen spor av sår eller irritasjon på huden. Problemet oppsto 2 dager senere da jeg merket igjen symptomene til herpes...røde utsletter, kløing og irritasjon på huden under penishodet. Jeg bestemte meg på å ta en 5 dagers kur av Valtrex(500 mg 2 ganger om dagen), fra mandag til fredag i forrige uka. Penis ble bra igjen, men på søndag kom alle plagene tilbake. Nå på mandag gikk jeg til fastlegen. Han påstår at jeg er innenfor det normale ennå. Han anbefalte meg å fortsette med Valtrex i 3/4 uker til og redusere dosen. Det har gått 6 1/2 uker siden 1 utbruddet. Er dette normalt? Kan herpes komme tilbake så fort etter 2 dager? Penis er på bedringsvei igjen selv om den er litt betent og irritert fortsatt, men ingen sår. Kan dette være noe annet? Hilsen

Mann 46
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Den første prøven tatt i Spania viser at du har antistoffer mot herpes simplex type 1 og ikke mot type 2. Dette er et blodprøvefunn  og tilstedeværelse av antistoffer viser at du en eller annen gang i livet er smittet med herpes type 1. Dette er tilfelle med opp til 70 % av en befolkning og altså svært vanlig. Imidlertid sier denne testen ikke noe om hvor eller når denne smitten er kommet inn og hvorvidt den har eller ikke har manifestert seg som en klinisk herpes noen gang og selv om man, som du, altså har gjennom tid har en eller flere lesjoner som kan oppfattes som herpes, så er ikke denne prøven noe bevis for at dette faktisk dreier seg om en herpes. 


Jeg ser videre at direktetesten på herpes, demonstrert ved kopi av to prøver, den ene tatt i Spania og den andre ved to anledninger tatt i Norge ikke viser funn av herpesvirus. Direkteprøvene er de vi vanligvis bruker for å konfirmere at et sår, som klinisk kan være en herpes, faktisk viser at diagnosen herpes er riktig. Men er den negativ så er det på den annen side ikke sikkert at dette negative funnet er riktig siden prøvens validitet betinger at prøvetager har fått med seg infeksiøst materiale på prøvepinnen som er sendt inn til laboraotriet. Mao kan man utmerket godt ha en herpes uten at prøven blir positiv siden den ikke er representativ. Ofte er prøvene ovensstemmende, men ikke alltid. 


Så langt prøvetagningen og tolkningen av prøvene. Når det gjelder behandling med valtrex og aciclovir så forholder det seg slik at ingen av de to medikamentene har noen helbredende virkning på herpesinfeksjonen. Herpesviruset lagres i en en gruppe sjaltestasjoner i nervesystemet nær ryggmargen som kalles en ganglier og når det inntrer et eller annet, som f.eks. store mengder direkte sollys, en tilfeldig infeksjon, en annen type febril tilstand, en stor nervepåkjenning eller noe lignende, altså en belastning for immunsystemet, så utløses en mekanisme som sender herpesvirus langs den eller de nervene som sjaltestasjonen styrer. Viruset vandrer nedover i nerven og der nerven (e) ender på huden dannes et sår som av pasienten oppleves som et herpessår. Såret går gjerne tilbake etter ca. en uke eller noen flere dager, avhengig av hvor stort utbruddet er. Det første utbrudd etter smitte er ofte det mest betydelige og kalles derfor primær herpes. 


Medmindre man har en sikker klinisk primær herpes, som bør behandles, er det vanlig at det bør foreligge en positiv direkteprøve på herpes før medikamenter settes i gang. Medikamentene, som hvis de vurderes skal bli gitt, gis vanligvis på to måter etter den bruk vi er vant til å holde oss til. Enten som episodebehandling som en fem-dagerskur når pasienten merker at et utbrudd er forestående, gjerne i form av ørsmå, etterhvert litt større signaler som intonerer et utbrudd.  Pasienten er da instruert i å ta første tablett så snart som mulig. Utbruddet blir enten da helt forebygget, noe forkortet eller noe mildere enn det ville ha vært uten denne femdagers tablettkuren. 


Den andre måten som kan vurderes hvis en pasient er svært plaget av hyppige utbrudd, fra 6-8 utbrudd årlig eller flere, gis litt forskjellig med de to medikamenter og også i litt forskjellig dosering, men altså en betydelig lavere dosering enn ved femdagers-kuren, som en dose daglig. Dette har vanligvis den virkningen at man ikke får utbrudd av sin herpes. Det bør i tillegg legges inn pauser i behandlingen.  Denne medikamentadministreringen er i tråd med felleskatalogens anbefalinger. Herpes type 1, som vanligvis kommer på leppen, trenger som oftest ikke å behandles siden utbruddene er sjeldne, det samme gjelder også herpes type 1 annetsteds på kroppen som også vanligvis har få utbrudd. Man må dessuten alltid vurdere når prøver gjentatte ganger blir negative om diagnosen er riktig eller om det som foreligger kan være noe annet. 


Du beskriver hvordan du har fått de forskjellige medikamentene og initialt var jo det noe forskjellig fra de ovenfor beskrevne skjemaer. I din situasjon er det viktig å få vite om det du har er en herpes, i tilfelle høres herpes type 2 mest sannsynlig ut. Men igjen, annen diagnose må også overveies. Den videre strategi for å få bragt dette på det rene må du diskutere med legen din, kanskje helst en spesialist i venereologi som du finner ved sentralsykehusenes hudavdelinger samt ved spesialklinikker i de større byene, i Oslo Olafiaklinikken. Det er viktig å ta prøve når utbruddet nettopp har kommet slik at det sikres at representativt materiale kommer med, dvs. at det fremdeles foreligger et sår som væsker. Ofte er det til hjelp at en pasient rådes til å se tilstanden an uten noe medikament, se hvor ofte utbruddene kommer over tid slik at legen på bakgrunn av sykdommens naturlige forløp får anledning til å danne seg et bilde av hvordan infeksjonen forløper og på den bakgrunn avgjør hvorvidt behandling skal gis og i tilfelle på hvilken måte. Lykke til og god bedring !





Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-