Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om behandling av condylomer når partner er gravid

Spørsmål

Hei. Gutt 29 som har fått påvist kjønnsvorter. Har fått condyline 5m/g av lege. Lurte på om eg kan bruke dette da dama er gravid i 4 mnd? Evt hvor lenge etter behandling en må vente med fysisk kontakt? Hun har påvist celleforandring i livmor og tar jevnlige prøver, lurte på om dette kunne vere grunnlag for smitten?

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Kjønnsvorter er en veldig vanlig seksuelt overført tilstand, men kan noen ganger ta litt tid før den forsvinner av seg selv. Derfor vil de fleste ha dem behandlet, ikke fordi det foreligger fare på noen måte, men det er kosmetisk skjemmende og derfor ubehagelig å gå rundt med. Condylomer er fremkalt av to typer av HPV-viruset, type 6 og 11. Det er  helt andre typer HPV som fremkalles celleforandringer på livmorhalsen hos kvinner, men smittemåten kan tenkes å være den samme. Det er fint at veninnen din får oppfølging av celleforandringene sine. Forøvrig er det flere enn 200 forskjellige HPV-typer som kan overføres mellom to seksualpartnere.


Du spør om du skal bruke podofyllin, som altså selges under navnet condyline, på condylomene dine. Siden podofyllin er absolutt kontraindisert, dvs. ikke skal brukes av kvinner som er gravide tror jeg det er best at du velger en annen metode for å fjerne condylomene dine, det er svært vanskelig å ha noen form for seksuelt samliv uten at medikamentet kommer i kontakt med hennes slimhinner. Oppsøk derfor en lege som har erfaring med seksuelt overførbar sykdom, som en hudlege, gynekolog eller lege som arbeider på en av de klinikkene som steller med seksuelt overførbar sykdom, i Oslo Olafiaklinikken, og be om undersøkelse av condylmene dine, det foreligger andre behandlinger for condylomer enn podofyllin. 


Siden nå du har kondylomer og hun har celleforandringer på livmorhalsen så burde dere kanskje på sikt tenke på å vaksinene dere mot HPV. Vaksinen er også effektiv mot condylomer, men ikke på allerede eksisterende condylomer, bare på fremtidige condylomer. Desssuten virker den mot de vanligste HPV-typene som fremkaller forandringer på livmorhalsen. Snakk med legen om dette. Lykke til og god bedring !   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-