Mer om en eventuell herpes

Spørsmål

Hei Johannes. Anbefaler du at jeg slutter med Valtrex?. Søndag den 12.01 tok jeg den første Valtrex og jeg fortsatt med 2 piller om dagen frem til fredag, men nå på søndag(den 19.01) startet jeg igjen med 2 piller om dagen siden jeg fikk symptomene tilbake. På mandag opplevde jeg en rar situasjon. Hele underlivet "banket", jeg fikk vondt et sted midt mellom anus og penis. Penisen ble betent og rød. I går gikk det bedre og disse symptomene forsvant igjen. Men i dag har de kommet tilbake. Det er et ubehag i underlivet, penis er betent og det "stikker"...jeg merker at hele underlivet er betent... og føler at jeg må tisse ofte. Det kan gjøre litt vondt å tisse og det føles som det er noen dropper som sitter fast i urinrøret. Disse droppene kommer seg ut etter hvert... Hva syns du? og hva kan jeg gjøre? Jeg er litt desperat... føler at jeg får ingen hjelp på noe sted. Nesten umulig å finne spesialister med ledige timer her i Østfold. Du skriver at man må dessuten alltid vurdere når prøver gjentatte ganger blir negative om diagnosen er riktig eller om det som foreligger kan være noe annet. Hva annet kan dette være ifølge din ekspertise? Takk for hjelpen

Mann 46
Svar

Hei og takk for nytt brev i kveld, jeg svarer nå siden det kanskje vil gjøre noe med planen for morgendagen din. Det er sikkert mulig at du har en herpes, men kanskje du i tillegg kan ha noe mer. Plagene du beskriver i siste brev, at du har større vannlatningstrang, ubehag ved vannlatningen, eventuelt noe utflod kan tyde på at det er en betennelse i urinrøret. Det kan selvsagt være en vanlig urinveisinfeksjon, men det er sjelden på gutter og er dessuten ikke seksuelt overført. Derimot en urethritt, som er en betennelse langt foran i urinrøret høres det ut som det kan være. Disse er vanligst seksuelt overført og kan forårsakes av forskjellige mikrober, chlamydia, gonorebakterien, mycoplasma genitalium samt flere. Jeg husker at de prøvene har vært negative tidligere, men av og til finner man ingen spesfikk mikrobiell årsak, da må man undersøke og mikroskopere for å få diagnosen. 


Dessuten, og her kommer kanskje et poeng, en urethritt kan i sjeldne tilfeller også være forårsaket av en herpes, som altså sitter inne i urinrøret. Jeg har sett det noen ganger og det er svært smertefullt, slik du beskriver, vanligvis mye mer enn en vanlig urethritt. Det er mulig at disse hissige symptomene kan være forsaket av det. Om du fortsetter med valtrex kan jeg ikke råde deg til eller fra idet jeg ikke er legen din, slik fungerer det, men hvis du kommer til en som kan dette snart vil det ikke spille noen rolle. 


Jeg forstår hva du snakker om vedrørende å få timer etc. Jeg tror det aller beste rådet jeg kan gi deg er at du oppsøker Olafiaklinikken i Trondheimsveien i Oslo i morgen hvis du har muligheter for det, jeg vet jo ikke hvor du bor og om det lar seg gjennomføre. Du finner hjemmesiden på Oslo Universitetssykehus. Der sitter mange spesialister i seksuelt overførbare sykdommer. De har åpent mottak mellom kl. 0800 og 10 oo mener jeg, det lønner seg å være så tidlig ute som mulig, det er vanligvis kø og hvis de har fullt så slipper man ikke inn. Du kan løse det i morgen ved å ringe dem, eventuelt før du drar eller under reisen og si at du kommer noe sent pga. omstendigheter etc, så slipper du kanskje inn likevel. Ta med deg utskrift av begge svarene og dine egne brev, og si at du har brevvekslet med meg og at jeg synes du bør bli tilsett en av de første dagene, dvs. i morgen eller også eventuelt fredag. Hvis du kommer til en sekretær som ikke kjenner meg så si at jeg var overlege der inntil 2012. Lykke til og god bedring !