Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (37) med utbrudd av kjønnsvorter for 15 år siden. Er jeg fremdeles smittefarlig?

Spørsmål

Hei. For ca 15 år siden hadde jeg utbrudd av kjønnsvorter. Som jeg forstår det blir jeg aldri kvitt viruset selv om det ikke er synlige vorter. -Må jeg alltid bruke kondom for å ikke gi det videre, nå etter så lang tid, siden jeg har viruset? -Kan partner få det ved å gi meg oralsex? -Er kjønnssykdommer like smittsom ved oralsex som ved vanlig sex?

Kvinne 37
Svar

Hei. Humant papillomavirus (HPV) er det vanligste seksuelt overførbare viruset vi har. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. I de fleste tilfeller vil immunforsvaret kvitte seg med HPV-infeksjonen i løpet av 6-24 måneder, men hos rundt 10 prosent kan en HPV-infeksjon vedvare i mange år. Det finnes over 200 ulike typer HPV. Noen typer gir vorter på hender og føtter. Noen typer gir kjønnsvorter. Noen typer kan forårsake celleforandringer og kreft. De fleste HPV-typer gir ingen symptomer. De to vanligste HPV-typene som er årsak til kjønnsvorter (kondylomer) er HPV type 6 og 11. Disse to HPV-typene er årsak til omtrent 90 prosent av kjønnsvortene. Av de som blir smittet av HPV type 6 eller 11 er det ikke alle som utvikler synlige vorter. Kjønnsvorter forsvinner i de fleste tilfeller av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men mange velger å behandle dem med pensling, frysing, laserbehandling eller kirurgi. Du kan ha HPV i hud og slimhinne selv om alle synlige kjønnsvorter er behandlet, men viruset vil som regel forsvinne av seg selv i løpet av 6-24 måneder.

1. For ca 15 år siden hadde jeg utbrudd av kjønnsvorter. Som jeg forstår det blir jeg aldri kvitt viruset selv om det ikke er synlige vorter.

Omtrent 90 prosent blir kvitt viruset i løpet av 6-24 måneder. Det er bare 10 prosent som er bærer av viruset i mange år. Hos de med en vedvarende (persisterende) infeksjon vil HPV-test være positiv så lenge de har viruset. Hos noen kan virusinfeksjonen bli latent. Det vil si at du ikke har synlige vorter, HPV-test vil være negativ, men viruset ligger latent i basallaget av hud og slimhinne (epitelet). De som har en latent infeksjon vil ikke være smittsomme. Etter mange år kan en slik latent infeksjon reaktiveres, gi nye utbrudd av kjønnsvorter, HPV-test vil være positiv og de kan smitte andre.

2. Må jeg alltid bruke kondom for å ikke gi det videre, nå etter så lang tid, siden jeg har viruset?

Nei. Det er bare rundt 10 prosent som vil være smittsomme når det har gått to år etter synlige kjønnvorter er borte. Jo lenger tid det går, desto færre vil være smittsomme. Det er usannsynlig at du er smittsom etter 15 år.

3. Kan partner få det ved å gi meg oralsex?

Det er mulig å bli smittet ved å ha oralsex med en som har en pågående infeksjon (ved positiv HPV-test). Siden du sannsynligvis har kvittet deg med viruset for 13-15 år siden, er ikke du smittsom nå.

4. Er kjønnssykdommer like smittsom ved oralsex som ved vanlig sex?

Det er mulig at like mange smittes ved oralsex som ved vaginalsex og analsex, men det er veldig få som får synlige kjønnsvorter i munnen, og de fleste kvitter seg med viruset i munnhule og svelg i løpet av få måneder.

HPV-vaksinen Gardasil 9 beskytter mot HPV type 6 og 11 som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter. Den beskytter i tillegg mot HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 som er årsak til 90 prosent av livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV (en stor andel av kreft i vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg). Hvis du er redd for kjønnsvorter, celleforandringer og kreft som skyldes HPV, eller er redd for at partner kan bli smittet av HPV, kan dere begge ta HPV-vaksine. Du kan få resept av fastlegen din og kjøpe vaksine på apoteket. Vaksinen kan forebygge nye utbrudd av kjønnsvorter, også hos de som har hatt kjønnsvorter tidligere.

Du lurer kanskje på hvordan du kan få utført HPV-test for å se om du fremdeles har HPV type 6 eller 11. Det gjøres imidlertid ikke rutinemessig HPV-testing for å påvise disse virustypene. HPV-test som er anbefalt i Livmorhalsprogrammet til screening av kvinner i alderen 34-69 år omfatter ikke HPV type 6 eller 11, men 14 andre HPV-typer (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 og 68) som er årsak til over 95 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.