Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan herpes flytte seg på kroppen ?

Spørsmål

Hei! Jeg hadde noen få svært beskjedene utbrudd med herpes 2 i underlivet da jeg var i 20-årene. Fikk sterke indikasjoner hver gang noe var på vei, til tross for at såret var knøttlite, nærmest usynlig, men jeg oppdaget det likevel etter litt leting. Mensen, stress eller sykdom var aldri typiske utløsere. Så tok fingeren over herpesinfeksjonen, og «underlivsherpesen» forsvant. Jeg har ikke hatt utbrudd i underlivet på ca. 7-8 år, og aldri etter at jeg fikk det på fingeren. Antagelig skjedde smitten ved primærfunksjonen- det første utbruddet på fingeren kom kun få år etter at jeg ble smittet i underlivet. Det tok noen saftige utbrudd på fingeren (omtrent som primærutbrudd på nytt- blemmer på hele fingeren) før legen skjønte hva det var (fikk antibiotika av en turnuslege, før fastlegen tok prøver ved neste anledning). Nå kommer det noen få blemmer på fingeren jevnlig- det er små blemmer ca. 0-2 ganger i året, når det er varmt eller kaldt vær eller jeg fryser på fingrene. Jeg merker det godt, med sterke smerter i fingerleddet 24 t før blemmene dukker opp. Ikke alltid jeg har hatt tabletter tilgjengelig. Sånn har det vært de siste 6 årene ca. Jeg vil jo så klart mye heller ha herpes på fingeren enn i underlivet, så fornøyd med det!! Så til spørsmålene: Har herpesen byttet plass? Betyr dette at det er lite sannsynlig at jeg kan smitte noen med kjønnsherpes, siden den er «borte», og jeg merket den veldig godt de få gangene den var aktiv? (Vet at viruset blir i kroppen resten av livet). Bør jeg snakke om en herpes jeg ikke «har» med en potensiell kjæreste eller holder det å si at jeg har en aktiv herpes på fingeren som kan stamme fra et utbrudd underlivet? Hvorfor bytter det plass? Jeg vil ikke være uærlig, samtidig har jeg ikke «aktiv» herpes i underlivet lenger, men en aktiv herpes på fingeren som merkes godt når den dukker opp (klør, vondt, smerter). Tar en uke før den forsvinner ca. På forhånd tusen takk for svar!

Kvinne 38
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette er en litt uvanlig problemstilling idet en herpes på fingeren er temmelig sjelden, men forekommer jo. Spørsmålet ditt om hvorvidt det er mulig at de to herpesinfeksjonene kan ha "byttet plass" er likeledes uvanlig. Du skriver at din første herpes i underlivet var herpes 2. Siden du opplever at du ikke har merket noe til den over år så er det grunn til å diskutere det en smule idet et slikt forløp som du beskriver er uvanlig for en herpes type 2 nedentil. Derimot er den ikke utypisk hvis din herpes fra den gangen har vært herpes type 1. I de senere år har man sett en stor økning i herpes 1 nedentil og det har vært forklart ved forandrede seksualvaner, oral sex har blitt mer og mer vanlig. Imidlertid var ikke det godt så kjent i den tiden som her er aktuell slik at mange leger nok antok at en herpes i underlivet var type 2, mange ble ikke diagnostisert ved direkteprøve til laboratoriet idet den kliniske utseendet av såret og øvrige forløp ikke kan skille mellom de to typene. Dessuten kom mange for sent til lege til at noen slik direkteprøve ble tatt. Primærinfeksjonens utbredelse og intensitet sier ikke noe om hvilken type det dreier seg om. 


Herpes type 1 nedentil  kan opptre helt som du bekriver, enkelte sjeldne utbrudd de første årene for så praktisk talt å forsvinne helt for pasienten. Imidlertid kan det ikke utelukkes at hun eller han kan ha det om kalles abortive utbrudd, dvs. meget milde utbrudd som ikke merkes, men som ved samleie og annen seksuell omgang kan overføres til en partner. Biologisk har infeksjonen tatt bolig i en liten sjaltestasjon i nervesystemet, i et ganglion nær ryggmargens nerver og forblir der inntil det kommer et utbrudd av en eller annen anledning og hvor viruset altså "snur" før det i sin vandring utover nerven kommer så langt som til huden og som derfor ikke gir synlig eller merkbart utbrudd. Viruset vandrer så tilbake til der det kom fra. 


Det er riktig at en herpes kan overføres til et annet sted i samme organisme, men det tør nok ikke være spesielt vanlig. Du beskriver at du har en herpes på fingeren som kommer med jevne mellomrom. Du skriver videre at det første utbruddet her ble oppfattet som et primærutbrudd hvir jeg forstår deg riktig;- det kan forsåvidt rime med at dette er to forskjellige typer. Så teoretisk er enten fingerherpesen den samme type som den du har i underlivet eller så er det en ny smitte, da muligens en annen type enn den du har i underlvet. Og for å presisere, de to tilstandene har ikke byttet plass som du spør om, det er så langt jeg kjenner til ikke beskrevet og vanskelig å forestille seg biologisk. 


Så desverre tror jeg du fremdeles må regne med at du har herpes nedentil og ta høyde for det i livets forskjellige tilskikkelser. Vær oppmerksom på eventuelle ørsmå forandringer nedentil og hvis du oppdager noe som han minne om et sår bør du få tatt en direkteprøve så snart som mulig etterat du har oppdaget det. Likeledes bør du få legen din til å ta en direkteprøve fra neste utbrudd på fingeren for å klarlegge hvilken type det dreier seg om. Nå finnes det også en blodprøve man kan ta for å se etter antistoffer mot herpes, enten mot herpes type 1, herpes type 2 eller begge deler. Imidlertid sier denne prøven ikke noe om hvor angjeldende type har sitt utbrudd. Kanskje du skulle snakke med legen din om eventuelt å få tatt en slik prøve også, den kan, til tross for sin begrensning muligens bidra til videre klarlegging av dine  herpesinfeksjoner. 


 Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-