Kan en mann bli HPV-testet?

Spørsmål

Hei.

Er det mulig for menn å teste om de er smittebærere av HPV 16 og 18?

(Jeg har allerede lest at det ikke er vanlig å teste menn, siden det ikke er noen måte å behandle viruset på. Det burde dog være interessant for menn å vite om de er smittebærere eller ei. I Wikipedia-artikkelen for HPV, på engelsk, står det at menn har blitt testet i sammenheng med forskning. Da jeg ringte flere legesenter denne uken fikk jeg et nei).

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det stemmer at det ikke gjøres rutinemessig HPV-testing av menn. Det er mulig å utføre HPV-test fra urin eller fra prøve fra penishodet, forhud, urinrørsåpning, skrotum, anus, munnhule og svelg, men dette gjøres vanligvis bare i forskningssammenheng.

Så lenge alle dine partnere har tatt HPV-vaksine, er det ikke så viktig om du er smittebærer av HPV type 16/18 eller ikke. Du kan også ta HPV-vaksine selv uavhengig av HPV-status. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av to år, så hvis du tar HPV-vaksine nå, vil du med 90 prosent sikkerhet være HPV negativ om to år.

Som patolog har jeg unntaksvis utført HPV-testing av urin dersom jeg har sett typiske celleforandringer i urinprøven som skyldes HPV. I omtrent halvparten av tilfellene har HPV-test vært positiv. Det er også blitt utført HPV-test av vevsprøve med celleforandringer fra penis med tanke på behandling.

På nett er det mulig å bestille HPV-tester fra utlandet, men disse er beregnet på kvinner:

https://ratrust.org.uk/shop/product/hpv-test/

Se også:

https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm

http://www.lommelegen.no/artikkel/derfor-b%C3%B8r-menn-ta-hpv-vaksine

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-