Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan en mann bli HPV-testet?

Spørsmål

Hei.

Er det mulig for menn å teste om de er smittebærere av HPV 16 og 18?

(Jeg har allerede lest at det ikke er vanlig å teste menn, siden det ikke er noen måte å behandle viruset på. Det burde dog være interessant for menn å vite om de er smittebærere eller ei. I Wikipedia-artikkelen for HPV, på engelsk, står det at menn har blitt testet i sammenheng med forskning. Da jeg ringte flere legesenter denne uken fikk jeg et nei).

Svar

Hei!

Det stemmer at det ikke gjøres rutinemessig HPV-testing av menn. Det er mulig å utføre HPV-test fra urin eller fra prøve fra penishodet, forhud, urinrørsåpning, skrotum, anus, munnhule og svelg, men dette gjøres vanligvis bare i forskningssammenheng.

Så lenge alle dine partnere har tatt HPV-vaksine, er det ikke så viktig om du er smittebærer av HPV type 16/18 eller ikke. Du kan også ta HPV-vaksine selv uavhengig av HPV-status. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av to år, så hvis du tar HPV-vaksine nå, vil du med 90 prosent sikkerhet være HPV negativ om to år.

Som patolog har jeg unntaksvis utført HPV-testing av urin dersom jeg har sett typiske celleforandringer i urinprøven som skyldes HPV. I omtrent halvparten av tilfellene har HPV-test vært positiv. Det er også blitt utført HPV-test av vevsprøve med celleforandringer fra penis med tanke på behandling.

På nett er det mulig å bestille HPV-tester fra utlandet, men disse er beregnet på kvinner:

https://ratrust.org.uk/shop/product/hpv-test/

Se også:

https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm

http://www.lommelegen.no/artikkel/derfor-b%C3%B8r-menn-ta-hpv-vaksine

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-