Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan det skyldes klamydia?

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som har noen plager. Både i underlivet og i halsen. Jeg prøver også å la være å Google symptomene da det bare gjør meg mer bekymret fordi jeg da alltid tenker at jeg har sykdommer. I underlivet har jeg nå i noen uker vært plaget med utslett, røde prikker og ubehagelig lukt fra penishodet. Det produseres hvite talglignende greier som lukter vondt. Det jeg forteller nå har kommet og gått flere ganger, men de siste to ukene vedvart. Jeg har også fått veldig vonde rifter rundt forhuden og det er blitt veldig trangt å trekke tilbake forhuden. Det gjør det veldig vondt å dusje, tisse og ha samleie. Jeg har hatt ubeskyttet samleie i flere år, men aldri hatt kjønnssykdommer tidligere. Kan dette være kjønnssykdommer? Noe som også kommer og går er en irriterende og veldig veldig mild smerte på høyre testikkel. Her har jeg de siste dagene vært redd for blant annet testikkelkreft. Jeg har over lang periode fått slimete, klissete og blankt utflod fra urinrøret. Det kommer spesielt ofte ved avføring. Det lukter ikke, men er veldig klissete. Når det kommer til halsen min har jeg tidligere hatt mye ubehag der. Blant annet følelsen av hår i svelget, noe som kommer og går. Nå mens jeg skriver dette har jeg følelsen av en klump i halsen, følelsen av at jeg må spy, men må egentlig ikke det. Er ikke kvalm eller noe, men er en sterk klumpfølelse i halsen. Prøvde å Google dette og havnet bare på masse kreftsaker osv... Så skal la være å google det og derfor spør jeg heller her. Jeg har påvist flere allergier, men føler ikke det er allergi. Før jeg fikk denne klumpfølelsen i halsen har jeg tidligere denne uken følt en brennende følelse ved svelg og det har følt trangt å svelge mat. Det er en følelse av sår hals, men jeg er fremdeles ikke syk (hadde merket om det var vanlig halsbetennelse). Så hva kan denne brennende følelsen jeg har hatt tidligere denne uken være? Fikk bare plass å skrive det viktigste. Takk!

Mann 18
Svar

Hei.


Du er altså en gutt på 18 år, som praktiserer ubeskyttet sex. Da er det i utgangspunktet en betydelig sjanse for at du kan ha klamydia, da dette er svært vanlig i din aldersgruppe. Du sier at det er vondt å tisse, og du har slimete utflod fra urinrøret. Det kan skyldes klamydia. Derfor må du helt klart oppsøke fastlegen for å få undersøkt om du kan ha klamydia, noe som skal behandles med antibiotika. Ta med morgenurin på et glass.

Utslettet og symptomene fra selve penishodet kan ikke skyldes klamydia, og jeg kan ikke si noe sikkert om hva det er uten å se det, så når du først går til legen for å sjekke om du har klamydia, skal du naturligvis vise legen dette også, så får du svar på hva det skyldes. Du forteller om rifter rundt forhuden. Det kan da kanskje være at disse sårene kan være noe betente. Uansett skal du nå inntil du oppsøker lege for dette, drive god hudpleie, dvs vask 1-2 ganger daglig med lunkent vann og den mildeste babysåpe du kan finne, og etter vask tørker du deg forsiktig med et rent håndkle, og deretter noe fuktighetskrem. Du bør også forsøke å unngå å irritere disse sprekkene / sårene slik at det kan gro lettere, ved å unngå sex inntil dette er avklart. Det er også viktig med tanke på at du kanskje kan ha klamydia, slik at du ikke smitter dette videre, om du har det.

Det er ingenting i det du forteller om, som gir mistanke om kreft, og kreft i testiklene vil jo vanligvis kjennes som en kul eller uregelmessighet på testikkelen, noe du ikke har sagt at du har.


Så til halsen din:

Jeg er enig med deg i at det du beskriver, ikke gir mistanke om allergi. Det kjennes ut som du har sår hals, forteller du, men du er ikke syk slik som en blir ved halsbetennelse. En mulighet da kan være reflux, som består i at lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør ikke fungerer optimalt, slik at det kan komme syre eller matrester opp i spiserør og hals, spesielt etter langvarig ligging som om natten. Du kan derfor trygt teste ut reseptfrie syredempende medisiner fra apoteket, f.eks. Pepcid, og se om det hjelper. Gjør det det, så kan det kanskje tyde i retning av at det kan ha med slike forhold å gjøre. Hjelper det ikke, og det ikke forsvinner av seg selv, så er det naturlig å ta det opp med legen din når du først skal der allikevel. Du skriver forøvrig at du har hatt dette "tidligere denne uken". Da er det kanskje slik at dette er nyoppstått, og ikke et langvarig problem? Hvis det er slik, er det også naturlig og riktig å se det an, for det er mye vi kan kjenne fra kroppen som oppstå og forsvinne av seg selv igjen, uten at det nødvendigvis skyldes sykdom.


Det gir ihvertfall ingen kreftmistanke, slik du har vært inne på selv.


Håper dette var greie svar og råd. Du er nødt til å oppsøke lege nå, fordi du kan ha klamydia. Lykke til.