Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan det jeg merker være symptomer på en HIV-infeksjon ?

Spørsmål

Hei Jeg har gjort noe dumt som å ta massasje på Sør øst Asia i en by med kjent sted for sex salg.jeg gikk med på en happy ending der damen utførte oral sex men ikke mye.Jeg fikk lov å ta på hennes vagina med en finger inn.hun var veldig tør.da jeg var ferdig så jeg att huden var sprukket ved neglroten å litt ned.. Etter ei uke beg jeg å bli slapp så etter noen få dager ble jeg litt sår i halsen samt dagen etter beg nesen å renne å føles tett.Dagen etter fikk jeg en hoven lymfe under høyre arm som var vond men den roet seg dagen etter..ikke borte men mindre.Den dagen våknet jeg med kvalme å stiv nakke.Mest i midten der festet til hodet er å musklen på venstre Side fra den å ned var sten hard.Aldri kjent maken.er dette lymfe relatert?nesen renner fortsatt på 5 dagen.tett nese å litt i øret da det åpner seg når jeg gjesper.tror ikke jeg har hatt noe særlig feber men kvalme har fulgt på siden nakken startet å være stiv.jeg var på stranden en av disse dagene å hadde 15-20 røde prikker på føttene/ankel som så ut som stikk/bitt men usikker.hiv utslett?kunne se en sort liten prikk i midten med sterkt lomeløkt lys..ble nesten borte på 3 dagen..det var den dagen nesen startet å renne.diare har jeg hatt men den har bedret seg dagen før nakken begynte å værke å dette er ikke uvanlig for meg på Asia turer.tar jo selvfølgelig en test når jeg kommer hjem men kunne tenkt en vurdering ut i fra sykdomsbildet.vet at hiv er lite smittsom virus å spesielt med tanke på oralsex..Men..Fingeren med denne huden som var sprukket fra neglen å litt ned..Damen virket renslig på alle måter da hun vasket seg med sprit å gav beskjed at sæd i munn ikke er aktuelt. Jeg har vært utsatt for mye støv/eksos å har hatt hotell rom med aricon med tepper samt har det vært mye svartsopp på disse rommene.er støvmidd allergiker å har mild astma. Jeg er jo mest bekymret for hiv da jeg har fått alt dette før 14 dager i skrivende stund..

Mann 35
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du er på ingen måte den eneste som har fått slike tanker som du beskriver etter en sex-episode i et av landene der HIV-viruset er mer utbredt enn i mange andre land. Du har imidlertid langt på vei fulgt rådene om sikrere sex idet du ikke hadde vaginalt samleie med din sexpartner. Mer enn 95 % av dem som er blitt HIV-positive i verden har fått smitten ved det heteroseksuelle ubeskyttede samleie. Imidlertid utførte hun oral sex på deg en liten stund, noe som vi vet kan medføre HIV-overføring, men risikoen for dette er svært liten. Den statistiske risikoen for å bli HIV-smittet ved det ubeskyttede vaginale samleie er på mellom 1 på tusen og en på ti tusen fullgåtte samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner hos begge parter og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Risikoen for å bli smttet ved oral sex er mindre enn denne. 


Du beskriver litt forskjellige symptomer som du har registrert siden hendelsen. Sjansen for overføring av vaginalsekret til neglrotstilstanden du beskriver er ubetydelig. Symptomer som stiv nakke, sårhet i halsen, lymfeknuten du beskriver under den ene armen, tetthet i nesen og i øret, kortvarig diarè, kvalme samt utslettene med røde prikker kunne hver for seg være kanskje være forbundet med det som kalles en primær HIV-infeksjon, men da som tilleggssymtomer til hovedsymptomene, som er endel annerledes og således usannsynlig. Den primære HIV-infeksjonen kommer vanligvis et par uker etter den seksuelle hendelsen og føles fremfor alt som en influenza hvor hovedsymptomene er høy feber, muskelsmerter og sterk sykdomsfølelse. 


Som du videre skriver bor du i et hotellrom som har aircondition samt er mye utsatt for mye støvforurensning, dessuten er du støvmiddallergiker og tenker at teppene på rommet inneholder mengder av støv. Alt dette til sammen er mer enn nok til å fremkalle de fleste av de symptomene du nevner. Det er nesten mer en regel enn et unntak at nordboere som gjennomgår klimaskiftet fra den hjemlige temperatur til den som råder i syden får symptomer som kan henføres til dette klimaskiftet hvorav en øvre luftveisinfeksjon med alt den fører med seg av ubehag er den vanligste.  


Ut fra hva du forteller kan du fortsette ferien din og nyte den så langt du kan og forsøke å la være å tenke på at det du merker representerer en infeksjon med HIV, som forøvrig altså er et lite smittsomt virus. Når du kommer hjem til Norge kan du ta en tur til legen og be om å få en sjekk for seksuelt overførbare sykdommer inkludert en HIV-test. Dette har nok gått bra.