Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor blir jeg ikke bra av min chlamydiainfeksjon ?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk påvist klamydia i livmoren ved en undersøkelse hos gynekolog. Jeg fikk da resept på azitromax engangsdose (1 gram) for to uker siden, men jeg merker fortsatt veldig godt symptomene som: svie når jeg tisser, kløe og ubehag i underlivet. Jeg har hatt klamydia to ganger tidligere, hvor det gikk over med doxycyclin første gang. Andre gang med klamydia fikk jeg resept på doxycyclin igjen, men det gikk ikke over. Fikk deretter resept på azitromax engangsdose (1 gram) hvor plagene gikk over med en gang, og senere test viste negativ for klamydia. Lurer derfor på om klamydiabakterien kan ha blitt resistent denne tredje gangen? Og om det viser seg at jeg fortsatt har klamydia, finnes det alternativ behandling utenom azitromax og doxycyclin? Og isåfall, om disse er effektive? Kan det være jeg må bygge opp immunforsvaret mitt før eventuelt ny runde med antibiotika for best mulig effekt? Jeg er veldig bekymret for om jeg må gå med klamydia resten av livet med disse forferdelig plagsomme symptomene.

Kvinne 22
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Den primære behandlingen for chlamydia er doxycyclin 200 mg. daglig i 7 dager, i ca. 10 % virker ikke denne kuren og det må da gis et annet antibiotikum. Acitromycin eller azitromax skal ikke lenger gis mot chlamydia siden dette preparatet er resistensdrivende. Imidlertid kan det godt være riktig som du skriver at du også en gang tidligere ikke har reagert på doxycyclin, men derimot på azitromycin. Årsaken til at et antibiotikum ikke virker på en gitt sykdomstilstand kan være svært mangfoldig, det vanlige er jo resistens, men slik som forholdene ligger an ved overføring av en urethritt så kan det være slik at chlamydia ikke trenger å være den eneste mikroben som er blitt overført. At du fremdeles har symptomer kan således bety at noen andre mikrober ikke har reagert på de gitte medikamentene og at det er disse andre som gir deg symptomer. 

  

Derfor bør du igjen oppsøke legen, helst en lege som har god erfaring med diagnostikk og behandling av seksuelt overføre tilstander som ved en klinikk som steller med dette eller en spesialist i hud- og seksuelt overførbare sykdommer. Det bør tas nye prøver og du bør mikroskoperes med tanke på urethritt. En annen hypotese kan være at du muligens kan ha en eller flere andre diagnoser som gir de plagene du beskriver og 

derfor ikke har reagert på den behandlingen du har fått. 


Ut fra hva legen finner vil han eller hun bestemme hvilken behandling det er riktig å gi deg i denne situasjonen. Du spør om det finnes andre antibiotika som virker på chlamydia og det er det, det finnes adskillige andre antibiotika som har god virkning mot chlamydia. Bekymringen vedrørende immunforsvaret er det mange som har, men det er svært sjelden at dette har noe å si for enkle infeksjoner av den typen vi snakker om her. Derimot er det en annen ting som av og til kan forstyrre en antibiotikakur og det er at hvis man før kuren er ferdig utsetter seg for seksuelt overførbar smitte ved å ha sex. Legen skal som du sikkert vet forsikre seg om at den partneren som sannsynligvis er smittekilden til en chlamydiainfeksjon får behandling så snart som mulig, hvis så ikke skjer vil denne andre kunne overføre infeksjonen igjen, dette kalles for ping-pong-smitte og er ikke så uvanlig. God bedring og lykke til !