Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan overføres sykdommen urethritt fra en partner til en annen ?

Spørsmål

Jeg fikk svar idag på ett spm angående plager der legen ikke fant chlamydia gonore eller mycoplasma. Jeg har da fått en urethritt av min partner. Er dette noe min partner har fått fra en annen via samleie. Hvis ikke, hva kan være årsaken til dette ?

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt, du spør om hvordan hun du antar smittet deg med urethritt på sin side kan ha fått det hun muligens har smittet deg med. Vanligvis vil en urethritt overføres ved vaginalt, oralt eller analt samleie, samt også ved intimkontakt mellom slimhinner som ikke trenger å representere noe samleie i vanlig forstand. Mikrobene lever i den ytterste delen av slimhinnene våre og overføres med stor letthet som det fremgår. Legen vil vanligvis ikke uttale seg med sikkerhet om hvem i en smittekjede som har smittet hvem, for siden urethritt smitter svært lett så er som oftest begge veier mulig, bvs. den ene parten via sex har fått smitten overført, men den tar tid før den har inkubert seg lenge nok til å overføres videre og i mellomtiden kan det ha foregått flere sexepisoder som har involvert de to parter samt eventuelle andre. 


Derimot kan partene i de fleste tilfellene klare å finne ut dette selv ved å snakke oppriktig med hverandre med det for øye å oppklare hva som har skjedd. Det viktige for legen, altså for helsevesenet er, ved siden av å foreta behandling selvsagt, å få klarlagt smittekjeden  og sørge for at den blir brutt. I dette tlfellet betyr det at du må snakke med partneren din og forholde henne dette slik at både hun og de hun kan ha vært samen den senere tid blir undersøkt og om nødvendig blir behandlet. Det samme gjelder også deg;- hvis du på noen måte kan tenke deg at du kan ha gått lengrt tid med denne er det viktig at du underretter dem du tidlgere kan ha vært sammen med. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-