Hvor lett kan man bli smittet av HIV ?

Spørsmål

Hei! Jeg var veldig full i går og hadde da sex med noen jeg anser som har en stor sannsynlighet for å ha HIV. Det begynte i oral sex uten kondom, til å gå til vaginal eller anal sex uten kondom i 20 sekunder, før jeg da tok på kondom og fortsatte sexen. Jeg fikk utløsning i oralsex uten kondom etter dette. Jeg har ingen sår på penis i etterkant. Hvor høy sannsynlighet er det for at jeg har fått HIV? Jeg har nettopp startet en PEP kur, og har noen spørsmål rundt dette. Trenger jeg å gå på en PEP kur? Kan en PEP kur gi varige skader? Jeg vet at man må ta pillen til samme tid hver dag i 28 dager, og unngå alkohol og en type medisin for migrene. Er det noe annet jeg må vite om bruken av PEP? Og må jeg ta pillene på en spesiell måte? Typ gjennom ett måltid? Kan jeg kjøre bil og gjøre vanlige ting mens jeg er på kuren? Vil de første bivirkningene, forbli de samme gjennom hele kuren?

Mann 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du beskriver et seksuelt møte med en ny partner i brevet ditt og spør om hvor stor sjansen for å bli smittet med HIV ville ha vært his du ikke hadde tatt en PEP-kur for å forhindre at dette skal skje. Svaret må bli at den statistiske sjansen for å bli smittet etter ett samleie er meget liten siden HIV-viruset er ikke veldig smittsomt;- du beskyttet deg dessuten gjennom store deler av episoden. Siden du nå likevel har begynt på en PEP-kur bør denne fullføres. Det er liten sjanse for at medikamentet teevir gir varige skader etter bare fire ukers bruk. De vanligste bivirkningene er kvalme, diarè, luft i magen, hodepine, nedstemthet og utslett, dessuten endel flere som du enkelt kan finne på internett. Ved langvarig bruk kan medikamentet ha innvirkning på lever og nyrer. Det anbefales at pillene tas om kvelden en stund etter siste måltid for å unngå bivirkningene så langt det er mulig. Tablettene tåles vanligvis bra og det er ingen kontraindikasjoner hos forøvrig friske. Det bør ikke være noe i veien for å kjøre bil medmindre du føler ett eller annet som du antar må skyldes bivirkninger av tablettene og som gjør at du selv ikke føler at du bør kjøre bil, i så tilfelle bør du oppsøke lege og få en undersøkelse. De fleste får altså ingen bivirkninger av betydning så derfor er det ikke helt enkelt å si noe om hvorvidt eventuelle bivirkninger vil bli verre eller bli borte av seg selv, men siden du bare skal ta tablettene i fire uker så er det nok liten sjanse for at et slikt problem vl oppstå. 


 Siden du er av den oppfatning at kvinnen du hadde samleie med kan ha en viss sjanse for å være HIV positiv så er det et godt råd at du etter ca. 2 uker tar en undersøkelse for annen type seksuelt overførbar sykdom og som smitter lettere enn akkurat HIV. Og spesielt hvis du merker noe som er uvanlig, som ubehag i penistuppen, sårområder eller annen type forandring bør du oppsøke lege og få dette undersøkt. Lykke til !