Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et sår nedentil etter sex

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt ubeskyttet sex med en mann og er veldig bekymret for at jeg har fått en kjønnssykdom. Etter noen dager dukket det opp en kviselignende blemme på huden over kjønnsleppene, altså ikke på kjønnsorganet men over, nær overgangen til låret. Denne blemmen ble større og større, og nå har det kommet en blemme til på innsiden an låret. Jeg har forsøkt å Google meg frem til hva det kan være , men finner ikke noe som stemmer med symptomer. Det gjør ikke vondt , har ikke feber men føler meg litt slapp og svetter mer enn normalt for meg. Jeg kvier meg veldig for å gå til lege med dette.

Kvinne 45
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra at du forteller at det som bildet viser dukket opp noen dager etterat du hadde hatt sex er jeg enig med deg i at det er naturlig å se dette i sammenheng med den seksuelle episoden. Bildet viset er nokså skarpt, mot normal hud begrenset område som er hissig rødt og synes å ha rester etter en eller flere blemmer sentralt. Etter all sannsynlighet og med de forbehold man alltid må ta når man skal bedømme en tilstand bare ut fra ett enkelt bilde, så er sannligheten stor for at dette kan være en herpes. Du skriver at du ikke har fått noe av det du har lest om seksuelt overførbar sykdom til å passe med det du har, men forholdet er det at herpes kan variere nokså mye i utbruddenes utseende. Siden du ikke vet om du har hatt det før kan altå dette være en såkalt primær herpes, enten type 1 eller type 2, det er det bare en direkteprøve av sårets fuktighet som kan avgjøre.

Det er derfor av viktighet at du så snart som mulig, helst i morgen oppsøker enten fastlegen din eller annen lege i primærhelsetjenesten, legevakt eller klinkk som steller med seksuelt overførbare sykdommer;- de finnes i de store byene samt i Oslo, Olafiaklinikken i Trondhjemsveien f. eks, for å få tatt prøve i den tiden såret er friskt slik at man kan få med noe fuktighet i vattpenselen som da brukes. Herpes er ikke farlig på noen måte annet enn at den kan komme tilbake, herpes 2 hyppigere enn herpes 1. Herpes overføres seksuelt, fra hud til hud eller til slimhinne samt omvendt ved seksuell omgang, nødvendigvis ikke bare ved samleie. Mange kan gå med en herpes uten å vite det;- en stor andel får sin herpes fra noen som ikke vet at de har herpes siden utbruddene kan være svært beskjedne og ikke oppfattes som noe galt.

Dette kan selvsagt være et sår av annen opprinnelse, her finnes det endel å velge mellom, f. eks. det som kalles aftøse sår og som vi ikke kjenner årsaken til, de har ikke noe med sex å gjøre. De er sjeldne. De fleste sår og sårlignende tilstander nedentil representerer herpes simplex, som altså enten kommer fra herpesvirus type 1 eller 2.

Du skriver at du kvier deg for å oppsøke lege. Mange gjør det, men nettopp derfor ser de fleste leger svært mange pasienter med problematikk som refererer seg til området nedentil. Dette er de trenet i og har vanligvis lang erfaring med. De vet at for pasienten er dette uvant og, som du skriver, ikke sjelden vanskelig. Men som det fremgår, for å få stilt en riktig diagnose er dette helt nødvendig. Lykke til og god bedring !