En sannsynlig herpesinfeksjon

Spørsmål

Hei. Jeg har fått et sår akkurat ved kjønnsåpningen, og vet ikke om det kan være herpes, kvise eller jeg bare har klort meg. Da jeg var i 20-årene mistenkte jeg at jeg hadde fått herpes etter et blemmeutbrudd på ene rumpeballen (3 blemmer som var vonde og varte et par uker). Jeg har hatt det en gang til siden, da også på rumpeballen, 1 blemme, og litt nærmere anus. For et par dager siden startet det med litt prikking i huden i lysken, men det var ingen synlige blemmer eller andre ting, bare følsom hud. I mitt forsøk på å undersøke meg med speil ser det ut som jeg har klart å klore hull i huden i går kveld. I dag morges var det også åpent sår (såg ut som huden var litt skrapt, ikke dypt). I løpet av dagen ser det ut som det har laget seg to små skorper med gult puss på såret. Jeg har ellers ingen plager, og det gjør heller ikke vondt, bare kjenner at det er noe der. Jeg har googlet herpes, og spurt venninner som har det, men jeg føler plagene ikke matcher helt. Jeg behandler såret med bacimycin, men den er litt utgått på dato. Jeg har en fast partner som jeg har hatt i 1,5 år. Han er noe yngre enn meg og har bare hatt en seksualpartner før meg. Jeg har hatt en del partnere, og for det meste brukt kondom med alle (med noen unntak). Jeg har ikke blitt testet for kjønnssykdommer, og har alltid hatt negative HPV-tester. Gynekolog sa i fjor at han ikke så noe grunn for å teste meg for kjønnssykdommer. Samtidig så leser jeg at alle reagerer forskjellig på infeksjon, og at utbruddene blir mildere for hver gang. Kan det være herpes, eller har jeg klort et sår det har gått infeksjon i?

Kvinne 37
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det mest sannsynlige er nok at dette nye også representerer en herpes;- det er sjelden at sår oppstår i den regionen uten at man eventuelt vet hva som er årsaken, et rift eller en kloring husker man vanligvis.  Antagelsen styrkes hvis nå såret bruker en uke eller litt mer på å forsvinne og at det er litt ubehagelig de første dagene, spesielt ved berøring. Spørsmålet er om det dreier seg om den samme herpesinfeksjonen som tidligere. Beskrivelsen av de to utbruddene du har antatt at du har hatt til nå kan tyde på at i alle fall de to var herpes type 1, den samme som vanligvis sitter på leppen, men som de senere år i økende grad har kommet også nedentil. Siden det egentlig ikke er så langt mellom regionen baktil og regionen der du nå har fått sår, så kan det være samme infeksjon som har funnet en annen nerve å bevege seg langs etterat den forlot sitt oppholdssted nær ryggeraden. Herpes type 1 kan godt komme så sjelden som med flere års mellomrom, også på leppen hvor den vanligvis sitter, i motsetning til type 2 som vanligvis oftere har utbrudd. 


Den andre muligheten er at dette er en annen og ny herpesinfeksjon, kanskje type 2, og det kan man forsåvidt finne ut hvis du er rask til å finne en lege eller ett et helsepersonell som kan ta en prøve av såret hvis det fremdeles er litt fuktighet der, er det det ikke så har det ingen hensikt å prøve siden representativt prøvemateriale er essessielt for en riktig diagnose. Det er fullt mulig å ha begge typene herpesinfeksjon samtidig. 


Såret trenger ingen behandling med sårkrem, det tilheler vanligvis helt av seg selv innen den beskrevne tid og det er ytterst sjelden man ser noen ny infeksjon eller det som kalles sekundærinfeksjon stammende fra hudbakterier ved herpessår. Skulle det nå imidlertid ikke foreligge en herpes så er det helt greit å smøre med en antibakteriell krem, men den bør ikke være gått ut på dato. 





Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-