Bør jeg behandle en eventuell chlamydiainfeksjon ?

Spørsmål

Jeg ble nylig informert om at en jente jeg hadde sex med hadde testet positivt for klamydia, samtidig som hun ikke hadde vært med noen andre siden. Derfor mistenker jeg at jeg også kan ha det. Jeg er imidlertid på reise i Asia, og får ikke testet før om ca en måned. Jeg har bare hatt sex med én annen på lenge, og hun testet negativt. Jeg forstår naturligvis at det er likevel kan være en risiko for at jeg har hatt det. Spørsmålet mitt er derfor hvor farlig det er å vente én måned, og hvor lang tid det eventuelt kan ta før noen konsekvenser inntreffer? Det klart beste for min del hadde vært å vente til jeg kan teste i ordentlige omgivelser (ikke i Asia på reise) om ca en måned, kan det være veldig skadelig?

Mann 22
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg er enig i at du ut fra hva du forteller ikke kan utelukke at du kan være bærer av en chlamydia i urinrøret, i så tilfelle bør den behandles. Men, som du også impliserer, er at vi svært nødig vil gi en antibiotikakur "for sikkerhets skyld" slik det var vanlig før i tiden på grunn av den betydelige globale utvikling av resistens som er sett de senere årene og som har avstedkommet anbefalinger verden over om å være tilbakeholdende med antibiotika idet mye går over av seg selv uten. En chlamydia i urinrøret hos en mann gir bare symptomer i mindre enn 50 % av tilfellene. 


Du skriver at du er på reise i Asia uten å fortelle hvor du er, Asia er nokså stort og inkluderer svært mange land hvor det er fullt mulig å ta en genteknologisk chlamydiatest via urin som man vanligvis kan få svar på neste dag. Det bør være den første anbefaling du får og som da selvsagt impliserer at det forskrives behandling hvis chlamydia påvises. I mange steder i Asia selges antibiotika over disk, noe som jo er en del av resistensproblematikken. Den korrekte behandling for en ukomplisert chlamydiainfeksjon er medikamentet doxycyclin 200 mg. daglig i en uke. 


Så hvis det er absolutt umulig å få til en test så er det den neste muligheten som du bør vurdere, det er på ingen måte ønskelig at man går rundt med en ubehandlet chlamydiainfeksjon siden den etterhvert kan forårsake komplikasjoner. Lykke til !