Hvordan skal man behandle condylomer i anus ?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 26 som de siste 4-5 årene har slitt med stadig tilbakevendende kjønnsvorter både på/ved penis og rundt analåpningen. Etter behandling med condyline kommer de typisk tilbake noen måneder senere. Jeg lurer på om dette er normalt? Er det eventuelt noen annen behandling som kan anbefales for å fjerne de permanent? For det andre lurer jeg på om vedlagte bilde viser en normal analåpning? Man kan se typiske kjønnsvorter like ved åpningen og ute til høyre på bildet tror jeg, men hva er den store knuten/ansamlingen rett under åpningen? Er dette også kjønnsvorter eller noe annet jeg bør få undersøkt?Jeg er i et forhold og har kun hatt en sexpartner de siste tre årene. På forhånd tusen takk for svar :)

Mann 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jo, det finnes en rekke andre behandlinger for condylomer enn condyline som du har brukt. For det første synes jeg alltid at pasienter har sett seg bedre tjent med wartec enn condyline;- wartec inneholder det samme stoffet, podophyllin, som condyline, men er tilsatt et blått fargestoff slik at man nøyaktig ser hvor man har penslet og hvor man altså ikke har penslet, det siste er jo helt avgjørende siden samtlige condylomer skal pensles. 


Andre metoder kan benytte seg andre egenskaper som f. eks. aldara som inneholder imiquimod, som stimulerer immunresponsen, dvs. at stoffet hjelper immunsystemet til å kvitte seg med vortene. Frysing eller cryoterapi er en grei metodikk som består av at flytende nitrogen sprøytes på vortene slik at de blir nedkjølt tilstrekkelig til at vortecellene dør og vortene henfaller;- ofte må man fryse flere ganger. Andre metodikker av mer kirurgisk karakter kan være kauterisering f. eks. hvor man på en måte brenner vortene bort. Mer moderne er laserbehandling hvor vortene utsettes for en laserstråle som gjør at vortene forsvinner. 


Det greieste er sikkert at du får en henvisning av fastlegen din til en dermatovenereolog eller en sykehusavdeling som steller med seksuelt overførbar sykdom, i Oslo Olafiaklinikken,  slik at dine anale vorter blir vurdert og behandlet på en annen måte enn med condyline som du altså har brukt fra og til gjennom fire-fem år. 


Du spør videre om det som synes som en oppfylling nedad i anus.  Bildet viser en normal anus med condylomer og det som helt riktig ser ut til å være en oppfylling nedad. For å kunne gi noe nøyaktig svar på det må man palpere oppfyllingen, dvs. at legen må kjenne på den med en finger for å vurdere konsistens, størrelse etc.  Sannsynligvis dreier det seg om en ufarlig marisk, dvs. et hudparti som er noe utvidet, blitt mer rommelig på grunn av en underliggende utvidet vene, den kan tidligere ha buket mere frem og da ville en slik bli omtalt som en marisk, dvs. rester etter en hemoroide.  Det er veldig vanlig med mindre hemoroider i anus;- denne tilstanden er ikke på noen måte farlig, men la legen få undersøke den. God bedring og lykke til !