Spørsmål om smitte fra urin på dosete

Spørsmål

Hei! Jeg brukte et offentlig toalett her om dagen og der låg det en dråpe urin på dosetet som jeg selvsagt tørket bort før jeg skulle bruke toalettet. Men nå har jeg tenkt mer og mer på om jeg fikk bort alt... Skikkelig panikk. Er det noen mulighet for å bli smittet av sykdommer som HIV eller klamydia som følge av dette?

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du kan ta det helt med ro; det er ikke mulig at du har pådratt deg smitte med Klamydia eller HIV kun etter å ha brukt et offentlig toalett slik du beskriver. 

Klamydia smitter gjennom direkte seksuell kontakt. Det kan i noen tilfeller også smitte gjennom indirekte seksuell kontakt via f.eks. sexleketøy, men man kan ikke få det gjennom en liten urindråpe på et toalettsete. Det samme gjelder for kjønnssykdommene gonoré og mykoplasma genitalum.

HIV er et lite smittsomt virus, og krever blodkontakt (f.eks. deling av sprøyter hos narkomane) eller seksuell kontakt for å smitte. 

Jeg håper du blir beroliget av dette svaret.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-