Hvor stor er sjansen for å få kjønnssykdom etter oralsex?

Spørsmål

Hei. jeg er en meget forsiktig mann på 42 år, men var på ferie nå og fikk en bj av en ukjent dame. Var desverre full, og greide ikke å få utløsning.
Mitt spørsmål da er, hvor stor er sjansen for å få hiv og evt andre kjønnssykommer da? Som sagt jeg fikk ikke utløsning, og varte max 5 min. jeg har ingen sår på penis.

Sjansen for å få hiv da er vel nesten null.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Ubeskyttet oralsex kan overføre kjønnssykdommer, inkl. HIV, selv om det ikke er en vanlig smittemåte og HIV smitter også i betydelig mindre grad på denne måten enn via samleie.
Det er altså en teoretisk mulighet for at du kan ha fått en kjønnssykdom ved ubeskyttet oralsex, men her er et stort "men":

De aller fleste mennesker har jo ikke kjønnssykdommer, og enda sjeldnere er HIV. Rent statistisk er det derfor mest sannsynlig at kvinnen du hadde sex med, ikke har hatt en kjønnssykdom, og at du derfor ikke har blitt smittet av noe. (Med mindre det var en prostituert eller narkoman, eller det skjedde i et land med svært høy forekomst av f.eks. HIV.)

Sjansen for at du er smittet av noe som helst, er derfor i utgangspunktet svært liten, med mindre det var en person fra en risikogruppe, jfr over.

Men samtidig er det nå engang slik at ubeskyttet sex inkl oralsex gir en smittemulighet, så aldeles teoretisk sett så kan det naturligvis ikke 100% utelukkes at du har fått en kjønnssykdom.
Du spør om "hvor stor sjanse" det er for kjønnssykdom inkl HIV. Dersom det hadde vært mulig å gi deg et konkret svar på dette, hvilket det ikke er, (for en vet jo bl.a. ikke om kvinnen du hadde sex med, hadde noen kjønnssykdom eller ikke, men statistisk sett har jo de fleste kvinner ikke det), så ville du allikevel ikke hatt noen som helst praktisk nytteverdi av å vite om du hadde f.eks. 0,01 eller 0,03 prosent sjanse for å ha blitt smittet. Svaret er uansett at det teoretisk sett ikke er en umulighet, men at sjansen er liten.
Sagt med andre ord: Langt de fleste mennesker som har sex med hverandre, får ikke kjønnssykdommer.

Siden du ikke kommer noen vei med vurderinger om "hvor stor sjanse", så kan du heller om du ønsker det eller bekymrer deg mye for dette, sjekke deg for kjønnssykdommer hos legen din, så slipper du å tenke på det mer.
Håper det var et greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-