Hadde sex med prostituert i utlandet. HIV-testing?

Spørsmål

Sex med prostituert i utlandet. Kondomen sprakk. Ikke sexuell aktivitet etter at den sprakk. Spm: -risiko for hiv, ingen sår på penis - hvor lenge må man vente for å være sikker på at testen viser event smitte -tester man seg hos fastlegen?

Mann 44

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Dagens tester er meget sensitive, og om man er smittet, kan de påvise en infeksjon allerede etter et par uker etter eventuell smitte. Men negativt svar på første prøven etter to uker er ikke 100% ensbetydende med at man ikke er smittet, for hos noen tar det lenger tid å utvikle antistoffene som testene påviser. Derfor anbefales en ny test etter 3 mnd, for å få et aldeles sikkert svar på at man ikke er smittet. Er man negativ da, er resultatet helt sikkert negativt.

Og ja, og du kan få utført testen hos fastlegen. 

Når det gjelder hvor stor risiko det er for at du kan ha blitt smittet, hvis jeg forstår deg slik at du også spør om det, så kan ikke det angies i noen prosent eller grad av sannsynlighet, for vi vet jo ikke om personen du hadde sex med var hiv-smittet. Men det at du brukte kondom -til den sprakk- er naturligvis veldig bra og reduserer risikoen for smitte. Men har der vært kontakt mellom slimhinner i det kondomet sprakk, er smittemulighet teoretisk til stede, så det er fornuftig av deg å ta en test, ikke minst for å slippe å bekymre deg for dette videre. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn