Symptomer ved HIV

HIV symptomer varierer basert på hvor man er i sykdomsforløpet, og man kan ikke stole på symptomer eller fravær av symptomer for å vite om man har HIV. Den eneste måten man kan vite sikkert om man har HIV er ved å bli testet.

HIV: Digital illustrasjon av HIV-partikler (røde) som infiserer hvite blodceller (lyseblå). Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HIV: Digital illustrasjon av HIV-partikler (røde) som infiserer hvite blodceller (lyseblå). Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt-virus (engelsk: human immunodeficiency virus). Les mer om HIV og aids, smitte, testing, utvikling av sykdom og behandling her.

Det er viktig å bekrefte HIV status så man kan ta riktige valg for å hindre fremtidig smitte eller for å hindre overføring av HIV.

HIV er en alvorlig sykdom som ubehandlet vil føre til immunsvikt og til slutt død. LEgespesialist forklarer. Video: Lommelegen.no Vis mer

Her tester du deg for HIV

Man kan ta en test hos fastlegen sin, eller ved flere klinikker hvor man ikke trenger henvisning fra lege eller fastlege.

HIVNORGE - her kan du teste deg

Man utgjør en høy risiko for overføring av HIV til andre ved det tidlige stadiumet av HIV-infeksjon, selv om man ikke har symptomer. Det er derfor svært viktig å iverksette tiltak for å redusere risikoen for overføring.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

TEST FOR HIV: Det finnes tester for blod og spytt. Du kan teste deg for hiv hos din lege eller ved en rekke klinikker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TEST FOR HIV: Det finnes tester for blod og spytt. Du kan teste deg for hiv hos din lege eller ved en rekke klinikker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ulike symptomer på ulike stadium

Symptomene på HIV variere, avhengig av individet og hvilket stadium av sykdommen man er i: akutt hivinfeksjon, asymptomatisk hivinfeksjon, eller symptomgivende hivinfeksjon. Denne artikkelen beskriver noen av de vanligste symptomene ved hvert stadium, men ikke alle får disse symptomene, og noen får andre enn de som nevnes her.

1. Akutt hivinfeksjon stadium, 3-6 uker etter smitte

Noen mennesker kan oppleve en influensalignende sykdom innen 2-4 uker etter HIV-infeksjon og noen mennesker føler seg ikke syke i det hele tatt.

Influensalignende symptomer kan inkludere:

Disse symptomene kan vare alt fra noen dager til flere uker. I løpet av denne tiden er det ikke uvanlig at HIV-infeksjonen ikke dukker opp på en HIV-test, men det er svært smittsomt og du kan spre HIV til andre.

Det er ingen grunn til å anta at man har HIV bare fordi man har noen av disse symptomene.

Det er ingen grunn til å anta at man har HIV bare fordi man har noen av disse symptomene. Alle disse symptomene er vanlige og kan være forårsaket av andre sykdommer. Husk også at noen mennesker som er HIV positive ikke viser tegn på smitte på opp til 10 år.

Hvis man tror man kan ha blitt utsatt for HIV, bør man ta en HIV-test. De fleste HIV-tester påviser antistoffer, dvs proteiner laget av kroppen som en reaksjon på viruset, ikke selve viruset. Det kan ta noen uker for kroppen å produsere disse antistoffene, så hvis man tester for tidlig, får man ikke et nøyaktig måleresultat. En ny HIV-test er tilgjengelig som kan oppdage HIV direkte i denne tidlige fasen av infeksjonen. Det er derfor viktig å informere klinikken man går til om man tror man nylig har blitt smittet, slik at man kan bruke den mest nøyaktige prøven. Når man blir testet, er det viktig å finne ut resultatet av prøven, slik at man kan snakke med legen sin om behandlingstilbud hvis man er HIV-positiv eller lære måter å unngå å få hiv hvis man er HIV-negative.

LES OGSÅ: Symptomer på ulike kjønnssykdommer

2. Asymptomatisk hivinfeksjon 8 uker- måneder, år, tiår

Asymptomatisk betyr at man ikke har symptomer på sykdommen.

Etter den første fasen etter HIV-smitte, går man over i en såkalt asymptomatisk fase av hivinfeksjon. I denne fasen er viruset fortsatt aktivt, men det reproduserer seg selv bare i små mengder. Folk i denne fasen har ofte ikke noen symptomer eller veldig få og milde symptomer som for eksempel forstørrete lymfekjertler.

Hos folk som ikke tar medisin for å behandle HIV (antiretroviral terapi eller ART), kan denne perioden vare et tiår eller lengre, men noen blir sykere fortere. Folk som tar medisin for å behandle HIV kan være i denne fasen i flere tiår fordi behandlingen bidrar til å holde viruset i sjakk.

Det er viktig å huske at folk fortsatt kan overføre HIV til andre i denne fasen. Selv om man ikke har noen symptomer. Hvis man er på ART og har et svært lavt nivå av virus i blodet er det mindre sannsynlig at man overfører HIV enn hvis man ikke bruker behandling eller har et høyere virusnivå i blodet, men selv folk som er på medisiner kan smitte andre.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommene du kan få i utlandet

3. Progresjon til AIDS, symptomgivende hivinfeksjon, måneder til tiår etter opprinnelig infeksjon

Hvis man har HIV, og man ikke bruker medisiner (ART), vil viruset til slutt svekke kroppens immunsystem slik at man utvikler AIDS, senstadium av HIV-infeksjon.

Symptomene kan omfatte:

 • Akutt og dramatisk vekttap
 • Tilbakevendende feber eller mye og hyppig nattesvette
 • Ekstrem og uforklarlig tretthet og utmattelse
 • Langvarig hevelse av lymfekjertler i armhulene, lysken eller halsen
 • Diaré som varer i mer enn en uke
 • Sår i munnen, anus eller kjønnsorganene
 • Lungebetennelse
 • Røde, brune, rosa eller lilla flekker på eller under huden, eller på innsiden av munnen, nese eller øyelokk
 • Hukommelsestap, depresjon, og andre nevrologiske lidelser

Hvert av disse symptomene kan også være relatert til andre sykdommer, så blodprøver er den eneste måten å vite sikkert om man er smittet av HIV eller har en annen sykdom.

Opportunistisk infeksjon
En opportunistisk infeksjon er en infeksjon med mikroorganisme som vanligvis ikke gir sykdom dersom infeksjonsforsvaret er i orden (se opportunist). Slike infeksjoner oppstår når én eller flere komponenter i infeksjonsforsvaret forstyrres eller svikter, som skjer ved for ekempel aids. Kilde: SML.no

Mange av de alvorlige symptomene og sykdommene under hiv-infeksjon kommer fra opportunistiske infeksjoner som oppstår fordi kroppens immunsystem er svekket. Det er viktig å holde seg selv og familie, partnere og venner informert om disse så man kan komme til legen og bli behandlet raskt når nye infeksjoner og sykdommer dukker opp. I tillegg er det viktig å leve sunt med trening, godt kosthold, la være å røyke og også holde seg generelt frisk.

LES OGSÅ: Syfilis, stadier og symptomer

Risiko for raskere utvikling av aids

Andre sykdommer og tilstander kan gjøre at hivinfeksjon utvikler seg til mer alvorlige stadier fortere. Dette inkluderer

 • Høyere alder
 • HIV virus type
 • Infeksjon med andre virus som for eksempel hepatitt C eller tuberkolose
 • Dårlig kosthold, vitaminmangel
 • Stress
 • Gener

Dette kan hjelpe

Følgende faktorer kan hjelpe til å utsette utvikling mot mer alvorlig stadier

 • Korrekt bruk av antiretrovirale medisiner, ART
 • Regelmessig oppfølging av HIV spesialister
 • Følge legens råd
 • Sunt kosthold
 • Sunn livsstil
 • Gener
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 299,-


Kilder: HIVNorge, PubMed, NIH